Het geslacht pachycereus pringlei is een inheemse cactussoort uit Mexico en Arizona. Het kunnen kleine bomen of grote struiken zijn. Ze kunnen erg groot groeien. Een van de soorten pachycereus pringlei is zelfs de hoogste cactus soort ter wereld. We gaan je er alles over vertellen hoe jij hem het beste kunt verzorgen en ook zo groot kan laten groeien!
Standplaats en ideale temperatuur
De pachycereus pringlei is een plant uit Mexico en Arizona. Dit zijn beide plekken waar het zeer warm kan zijn en waar veel de zon schijnt. Hij houdt dan ook zeker wel van een zonnige standplaats. In de zomer kun je de plant dan bijvoorbeeld ook op het balkon of in de tuin geplaatst worden om genoeg zonlicht te krijgen.
Probeer hierbij wel het felle zonlicht in de zomer te vermijden. Net als de rijstpapierplant zal hij dan niet goed tegen de zon kunnen. De zon kan ervoor zorgen dat de cactus geheel uitdroogt, net zoals dat de rijstpapierplant zijn bladeren kan verbranden door de zon. De rijstpapierplant en de pachycereus pringlei kunnen dan ook goed in potten bij elkaar geplaatst worden in de tuin. Wanneer het kouder wordt is het wel belangrijk om de cactus naar binnen te halen.
De optimale temperatuur is tussen de 20 en 35 graden. Als de temperatuur lager dan 10 graden komt wordt de groei vertraagd en zal de cactus in zijn rustperiode komen. Dit gebeurt ook bij temperaturen hoger dan 35 graden. Zorg ook dat de omgeving goed geventileerd wordt en dat de luchtvochtigheid bij de cactus niet te hoog wordt. Hier kan hij niet tegen en zal hij snel van gaan rotten.
Water geven
De pachycereus pringlei is een cactus, wat betekent dat hij goed tegen droogte kan. Je hoeft hem dan ook, net als de sapindus mukorossi, niet wekelijks water te geven. De cactus hoef je pas grondig water te geven als de complete grond droog is. Dat een cactus niet veel water nodig heeft, betekent niet dat je hem maar een paar druppels hoeft te geven. Zorg wel dat je hem voldoende water geeft als de grond compleet droog is.
Als de cactus in een pot geplant staat, is het belangrijk dat je hem langzaam water geeft. Wacht tot het water uit de bodem stroomt. Dan weet je dat je de cactus genoeg water gegeven hebt. Zorg er wel voor dat je dit in de gaten houdt en het overtollig water uit de pot giet. Zo voorkom je dat het water zich ophoopt in de pot en dat de cactus met natte voeten blijft staan.
Hoeveel water je hem moet geven verschilt per seizoen. Net als de moerbeiboom en de sapindus mukorossi groeit een cactus langzaam. Zijn groeiseizoen is dan ook lang en loopt van de lente tot en met de herfst. In deze groeiperiode houden zowel de moerbeiboom, de sapindus mukorossi en de pachycereus pringlei van een iets vochtigere grond. Je mag hem dan ook iets vaker water geven.
In de winterperiode heeft de cactus minder water nodig. In die periode hoef je alleen te zorgen dat de grond niet overmatig droogt. Ook raden we je aan om de cactus water te geven met regenwater of gedestilleerd water in plaats van kraanwater. Kraanwater bevat veel minerale zouten, wat een negatief effect op de cactus kan hebben. Wel is het ook bij cactussen belangrijk om regelmatig voeding toe te voegen aan het water. Kies hierbij voor speciale cactusvoeding en voeg dit eens per maand toe aan het water. Houdt hiervoor altijd de aanbevolen verhouding voor aan die op de verpakking vermeld staan. Een overschot aan voeding kan namelijk ook een nadelig effect hebben op de groei van de plant.
Een cactus vermeerderen
Planten vermeerderen gebeurt voornamelijk door te stekken of zaden te zaaien. Bij een cactus gaat dit iets anders. Hierbij wordt er vaak gekozen voor splitsing of enting. Om de plant te splitsen snijd je het uiteinde of zijtak van een stengel af. Dit kun je dan planten in de grond. Na een lange tijd geduld hebben, zul je verschillende kleine scheuten rondom de stek zien groeien. Wanneer een stekje voldoende gegroeid is, kun je deze afsnijden en los planten om zo een nieuwe plant te groeien.
Om een cactus te enten begin je bij het selecteren van een geschikte onderstam van een andere cactus. Hierna plaats je de pachycereus pringlei zonder wortels in het midden van de onderstam en maak je deze vast met een touw of plasticfolie. Na 1 tot 2 weken zullen de 2 delen aan elkaar gegroeid zijn. Zo kun je verschillende cactussoorten met elkaar combineren. Dit is een manier van planten groeien die je ook vaak terug ziet bij boven. Dit kun je bijvoorbeeld ook met de moerbeiboom doen.