Hoya Sigillatis

Hoya Sigillatis

De Hoya Sigillatis heeft lange smalle blaadjes die in aan weerzijden van de ranken groeien. De blaadjes zijn gemixt van kleur. Sommigen zijn overwegend paars, anderen weer overwegend groen. In ieder geval hebben alle blaadjes een gevlekt patroon. Dit gevlekte patroon doet een beetje denken aan dat van de Hoya Curtisii.

Net zoals andere soorten produceert ook de Hoya Sigillatis die typische bloemen. Deze bloemen hebben een structuur die lijkt op was. Die structuur komt bij alle soorten voor, maar de kleur varieert. De bloemen van de Hoya Sigillatis zijn lichtroze, maar kunnen ook een oranje gloed hebben. De binnenzijde van de bloemen is lichter van kleur. Meestal is dit geel, maar het kan ook richting gebroken wit gaan. Deze licht gekleurde bloemetjes steken leuk af tegen de iets donkerdere bladeren.

De juiste manier van verzorgen, en de nodige tips en tricks, lees je hier. Zo kun je lekker lang genieten van jouw prachtige Hoya Sigillatis.

Botanische naamHoya Sigillatis
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Giftig?Ja
Hoya Sigillatis
Hoya Sigillatis
“Hoya sigillatis” by Cerlin Ng is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Hoya Sigillatis verzorging

De juiste standplaats

Zet jouw Hoya Sigillatis op een plekje waar ze lekker veel daglicht krijgt, maar waar niet de directe zon op de blaadjes kan vallen. De reden hiervoor is dat de blaadjes gevoelig zijn voor verbranding. De zon is achter glas erg heet en de plant kan hier niet tegen.

Geen direct zonlicht dus, maar wel veel daglicht. Als deze plant enkel schaduw krijgt, en dus geen daglicht, zal ze niet goed groeien. Iedere plant heeft daglicht nodig. Hoe lichter de kleur van het blad, hoe meer licht ze nodig heeft. Een Hoya met donkere blaadjes heeft meer bladgroen (Chlorofyl) en kan makkelijker licht omzetten in energie en dus af met minder licht. Als jouw plantje lichte bladeren heeft is er meer licht nodig om gezond te blijven, maar ook dan geldt: geen direct zonlicht.

Hoya Sigillatis water geven

Een ander belangrijk onderdeel in de verzorging van jouw Hoya Sigillatis is water geven. Te weinig water is schadelijk want deze plant droogt niet graag uit. Tegelijkertijd is teveel water ook schadelijk. Dit veroorzaakt schade aan de wortels en moet dus worden voorkomen. Geef daarom pas water als de bovenste paar centimeter grond droog is. Zo droogt de plant nooit volledig uit en geef je ook nooit water als de aarde nog te nat is.

Als je jouw prachtige Hoya Sigillatis nog niet lang in huis hebt moet je zoeken naar het juiste systeem. Je moet eerst regelmatig handmatig controleren wanneer die bovenste paar centimeter grond droog is. Dat verschilt per situatie. Denk aan de hoeveelheid licht, de temperatuur en de afmetingen van de plant (grotere plant = meer water). Controleer het dus regelmatig. Na verloop van tijd vind je een systeem wat werkt.

Zorg voor drainage

Naast de hoeveelheid water is het ook een goede drainage belangrijk. Drainage betekent niets anders dan een gat boren in de onderkant van de pot zodat overtollig water weg kan stromen. Je kunt er ook voor kiezen om de Hoya Sigillatis in een plastic binnenpot te zetten (met gaten) en die dan weer in de sierpot te plaatsen.

Doe je dit niet, dan wordt de grond onderin de pot drassig. Na verloop van tijd gaan de wortels rotten met gele blaadjes tot gevolg. Uiteindelijk kan de plant hier zelfs aan dood gaan.

Potgrond

Jouw Hoya Sigillatis koop je in een pot, maar wist je dat deze plant in de natuur juist als epifyt groeit? Dat houdt in dat ze met hun wortels over bomen klimmen en niet in de grond staan. Omdat je die situatie hier niet, of heel moeilijk, kunt nabootsen staat de plant in een pot.

Dat is in principe prima, maar het is daarom wel nodig om een zeer luchtige potgrond te gebruiken. Normale potgrond is vaak te dicht van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven. Kies daarom het liefst voor een potgrond op basis van kokos. Die is luchtig, dus daar hebben de wortels lekker de ruimte.

Hoe zit dat met voeding?

De bloemen van de Hoya Sigillatis zijn werkelijk betoverend. Waarschijnlijk zijn deze bloemen de reden dat je deze plant hebt gekocht (of gekregen). Het is belangrijk dat je de plant voorziet in de energie die nodig is om deze prachtige bloemen te produceren. Voed dan ook regelmatig bij: in de lente en zomer wekelijks, in de herfst en winter maandelijks.

Hoya Sigillatis
De Hoya Sigillatis kan aardig groot worden. Als je dat een probleem vindt moet je regelmatig snoeien. Sowieso is snoeien verstandig: je stimuleert er bloemvorming mee.
“Hoya sigillatis” by epiforums is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hoe en waarom snoeien?

Snoeien is belangrijk om twee redenen. Ten eerste houd je hiermee de plant in model. Zonder regelmatig te snoeien kan de Hoya Sigillatis best een warrige plant worden. Ten tweede is snoeien belangrijk om de vorming van bloemen te stimuleren. Tegelijkertijd werkt verkeerd snoeien juist de andere kant op: dit gaat ten koste van de bloei.

Hoe pak je dit aan? Idealiter snoei je niet alles in één keer, maar snoei je regelmatig kleine stukjes weg. Zo blijf je jouw plant stimuleren tot nieuwe groei. Als takken en bladeren dood zijn kun je ze natuurlijk ook weghalen.

Geef nieuwe ranken even de tijd. Vaak zijn deze nog voor langere tijd kaal voordat er bladeren aan groeien. Pas nadat een rank compleet is kun je beoordelen of deze moet worden gesnoeid.

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Hoya Sigillatis giftig?

Ja, de Hoya Sigillatis is giftig voor mensen en dieren. Gelukkig is deze prachtige plant als hangplant te houden. Hang haar dus lekker hoog op, ver buiten bereik van kinderen en huisdieren. Helemaal geen risico nemen? Kies dan voor een andere plant die niet giftig is.

Moet je deze plant sproeien?

Dat is wel het beste. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dagelijks te sproeien boots je die luchtvochtigheid nog enigszins na. Als je kraanwater gebruikt voor het sproeien zie je na verloop van tijd witte vlekken op de bladeren van jouw Hoya Sigillatis. Dit is kalk wat achterblijft na verdamping van het water. Gelukkig is dit niet schadelijk en veeg je dit er zo weer vanaf.

Kun je de Hoya Sigillatis stekken?

De Hoya Sigillatis is een leuke kamerplant die ook nog eens vrij sterk is. Doordat deze plant zo sterk is kun je haar ook gemakkelijk stekken. Dit doe je door een gedeelte van de stengel af te knippen en in water te zetten. Hierbij is het wel belangrijk dat je eerst de onderste blaadjes van de stengel haalt. Er mag namelijk geen blad onder water zitten, dit gaat rotten.

Na verloop van tijd zal het stekje gaan wortelen. Als de wortels lang genoeg zijn kun je de stekken in de aarde gaan zetten. Wil je hiervoor een uitgebreid stappenplan? Bekijk dan de pagina over Hoya stekken.

Hoya Sigillatis blaadjes worden geel

Als je gele bladeren aan jouw Hoya Sigillatis ziet verschijnen is dat niet direct een reden tot paniek. Het is normaal dat er af en toe een blaadje geel wordt. Zijn het er echt veel tegelijk, en voor een langere periode, dan moet je wel in actie komen. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

Een tekort aan voeding. Wanneer heb je voor het laatst gegeven?
Een overschot aan water. Controleer of overtollig water uit de pot weg kan via een gat in de bodem en/of geef minder water.

Inhoudsopgave: