Bramen snoeien in 3 stappen

bramen snoeien

Bramen snoeien. Het is een klein klusje wat eens per jaar moet gebeuren. Een kleine investering waar je de rest van het jaar plezier van hebt. Doe je het niet, dan overwoekert de plant en is de oogst klein. Op deze pagina lees je de juiste aanpak.

De braam kent meerdere soorten, waarvan de Rubus Fruticosus verreweg de meest voorkomende is. De braam snoeien gaat voor alle soorten hetzelfde.

Tegenwoordig zijn er ook veel doornloze bramenstruiken te kopen. Een voordeel hiervan is, vanzelfsprekend, dat er geen doorns aan zitten. Toch is een nadeel dat de bramen minder lekker smaken. Ook een doornloze braam snoeien is belangrijk. De aanpak daarvoor is hetzelfde als op deze pagina.

bramen snoeien

Bramen snoeien: waarom

Waarom moet je een bramenstruik snoeien? Hier zijn meerdere redenen voor:

Grootte en vorm van de braam

Een bramenstruik maakt vanuit de wortels ondergrondse stengels aan. Daaruit komen ieder jaar de nieuwe scheuten die wel drie meter lang kunnen worden. Op deze manier verspreidt de plant zichzelf. Als je dat proces niet in toom houdt is binnen een aantal jaar de hele tuin overwoekerd. Iedereen kent wel het beeld van de verwaarloosde tuin die volstaat met bramenstruik. Door te snoeien houdt je de braam in toom.

Productie van bramen

Laten we heel eerlijk zijn: een bramenstruik is niet de allermooiste plant. De meesten zullen deze plant hebben voor de bramen. Door goed te snoeien kun je de productie van bramen verhogen. Zo haal je meer uit jouw bramenstruik.

Het fruit groeit aan de tweejarige stelen. Dat zijn dus de stelen die dat seizoen aan hun tweede jaar ingaan. Dit is het belangrijkste om rekening mee te houden bij het snoeien van een braam.

Smaak van bramen

Bramen snoeien is tot slot belangrijk voor de smaak en kwaliteit van de vruchten. Door enkel de vruchtdragende takken te laten zitten houd je de plant zo compact mogelijk.

Het voordeel hiervan is dat de bramen de maximale hoeveelheid zonlicht krijgen. De vruchten worden dan groter en het komt de smaak enorm ten goede. Een vrucht die weinig zon heeft gezien blijft wat kleiner en smaakt zuurder.

braam snoeien

Wanneer bramen snoeien

De meeste bramensoorten bloeien in juli en augustus met witte of lichtroze bloemen. Daarna komen de vruchten aan de plant. De braam snoeien kan na de oogst.

Het maakt hierbij niet uit of je dit eind september doet of in november. Het gaat erom dat het een dag (en het liefst een nacht) zonder vorst is. Ook regen is niet fijn na het snoeien. Dit vergroot de kans op rot.

Niet aan gedacht in het najaar? Dan kan je de bramenstruik ook nog snoeien in het vroege voorjaar. Doe dit voordat de plant begint uit te lopen. Ook nu is het weer belangrijk dat het niet vriest of regent.

wanneer bramen snoeien

Hoe bramen snoeien

De voorbereiding

Zoals hierboven gezegd is het belangrijk een droge dag uit te kiezen. Daarnaast is het in de voorbereiding belangrijk om de snoeischaar te ontsmetten. Hiermee verklein je de kans op ziektes aan de plant.

Stap 1

De eerste stap van het snoeien van een bramenstruik is het opruimen. Snoei alle dode, zieke en rotte takken weg. Dit is belangrijk voor de algehele gezondheid van de plant. Ook is het hierna overzichtelijker werken als je aan de hoofdsnoei begint.

Stap 2

De tweede stap is het belangrijkste voor de productie van bramen. Zoals hierboven gezegd: bramen groeien alleen op tweejarige takken. Snoei dus alle takken weg die dit seizoen hebben gebloeid, die gaan niks meer opleveren de komende jaren. Knip ze zo dicht mogelijk bij de grond af.

De rest van de struik blijft staan. Dit zijn de nieuwe takken. Deze gaan volgend seizoen bramen dragen.

Wist je dat je de afgeknipte stukken kunt laten uitgroeien tot nieuwe planten? Lees erover op onze pagina over Braam stekken.

bramenstruik snoeien

Stap 3

In het voorjaar is de plant alweer wat uitgelopen. Nu kun je een kleine onderhoudssnoei toepassen. Kort de zijtakjes van de hoofdtakken in tot op 2 bladknopen.

Ook nu kun je opnieuw de dode, ziek en rotte takken wegsnoeien.

Jonge braam snoeien

Heb je een hele jonge bramenplant? Deze draagt meestal nog geen fruit. Ook een jonge braam moet je snoeien. Dit gaat anders dan bij de volwassen plant.

Snoei enkel de bovenste stukken van de takken weg. Zo stimuleer je de plant om volgend jaar wel te gaan bloeien.

Inhoudsopgave: