Braam stekken

braam stekken

Een Braam stekken is een goede manier om nieuwe bramenstruiken te creëren. Zo kun je jouw (moes)tuin uitbreiden, of er natuurlijk iemand anders blij mee maken.

De Braam is een ijzersterke plant en is op meerdere manieren te stekken. Veel gebruikte methodes zijn: wortelstekken, stengelstekken en afleggen. Op deze pagina bespreken we die laatste twee methodes. Die zijn namelijk het snelste, het makkelijkste en hebben de hoogste kans van slagen.

Er zijn vele soorten Braamstruiken verkrijgbaar, zowel doornloze als met doorns. De methodes om te vermeerderen die op deze pagina worden besproken zijn toepasbaar voor alle soorten.

braam stekken

Braam stekken

De voorbereiding

Een Bramenstruik stekken begint met een goede voorbereiding. Het is een oersterke plant, maar je gaat wel stekken afknippen. Dit laat wonden achter. Zorg er daarom altijd voor dat je snoeischaar goed is ontsmet. Dit kun je doen met alchoholdoekjes. Door de snoeischaar te ontsmetten ga je de verspreiding van ziektes en schimmels tegen.

Als je een bramenplant hebt met doorns kun je het beste handschoenen aantrekken. Zo kun je op je gemak te werk gaan zonder dat je last hebt van de doorns.

Braam stekken nemen

Knip Bramenplant stekken van de stengels die al zijn volgroeid. De stekken moeten ongeveer 10 centimeter zijn. Je kunt deze van de uiteinden van de stengels gebruiken, dit werkt prima, maar je kunt beter een middenstuk van de stengel nemen. Het mooiste is natuurlijk als je kunt stekken na het snoeien van de Braam.

Zorg dat je bramen stekken ongeveer 10 centimeter lang zijn en dat ze minstens 1 knop hebben. Daarna verwijder je de onderste bladeren van de stek.

braam stekken stap 1
Een stek afgeknipt van het uiteinde van de stengel
braam stekken stap 2
De top en de onderste bladeren zijn verwijderd

Stekken planten

Nu mag je de bramen stekken gaan planten. Kies een pot met een gat onderin, dan kan overtollig water wegstromen. Het is niet belangrijk welk type grond je gebruikt. Iedere normale tuinaarde is prima. Wel kun je de grond even wat losser maken

Steek de stekken in de grond. Ze mogen ongeveer 1 tot 2 centimeter diep. Druk de aarde rondom de stekken zachtjes aan zodat het contact maakt met de snijwond.

Om de slagingskans te vergroten kun je de onderkant van de stekken nog insmeren met wortelhormoon. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar hiermee heb je wel een grotere kans op succesvolle vermeerdering.

Wegzetten en wachten

Nu is het een kwestie van wachten. Normaal gesproken zouden je stekken binnen een paar weken al tekenen van leven moeten vertonen. Dit gebeurt nadat de worteltjes zijn ontstaan.

Het liefste zet je de stekken onder glas. Kies een lichte standplaats, maar vermijd de directe zon. Deze kan nog te heet zijn voor de jonge plantjes. Houd de grond altijd licht vochtig, maar zeker niet te nat.

Braam stekken door afleggen

Een andere leuke methode is het afleggen van de bramenstruik. Dit kun je het beste doen na de oogst. Het voordeel van afleggen is dat je al meteen een wat grotere nieuwe plant hebt. Wellicht ken je deze methode wel al van het Klimop stekken of een Passiebloem stekken.

Braam vermeerderen door afleggen werkt door een tak af te buigen tot de grond. Het middelste gedeelde druk je de grond in. Je kunt ook een ondiep gat graven en wat aarde op de tak leggen. Om de tak in de grond te houden kun je hem vast pinnen. Hieronder op de afbeelding zie je het principe uitgetekend:

braam stekken door afleggen

Een braam stekken door af te leggen doe je altijd met een nieuwe tak. Daar hebben nog geen bramen aan gezeten.

Het duurt een paar weken, maar onder het gedeelte in de aarde beginnen dan wortels te ontstaan. Als dat is gebeurt kun je de stek van de moederplant afknippen.

Op bovenstaande afbeelding stek je de braam in de grond naast de moederplant, maar je kunt natuurlijk ook afleggen in een pot. Zo kun je na het stekken de plant meteen verplaatsen (of weggeven natuurlijk).

stekken van de bramenstruik afknippen

Inhoudsopgave: