Passiebloem stekken

passiebloem stekken

Een Passiebloem stekken, kan dat? Als je deze prachtige plant al een tijdje in bezit hebt, dan weet je: ze kan bijzonder snel groeien. Deze groeisnelheid komt goed van pas tijdens het stekken. Het zal je dan ook niet verbazen dat een Passiebloem stekken vrij gemakkelijk gaat. Op deze pagina lees je over de drie methodes die je daarvoor kunt gebruiken: stekken op water, direct in de aarde of door de plant af te leggen. Onderaan deze pagina staat een overzicht van veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Passiebloem stekken.

passiebloem stekken
Een Passiebloem stekken is redelijk eenvoudig, maar je moet wel de juiste aanpak kennen

Passiebloem stekken op water

Een Passiebloem stekken op water is verreweg de meest eenvoudige methode. Tegelijkertijd is het ook de methode met de grootste kans van slagen. Overigens geldt dit ook voor het vermeerderen van andere klimplanten. Bekijk bijvoorbeeld eens de pagina over Hedera stekken.

Voor een Passiebloem in water stekken ga je als volgt te werk:

  1. Selecteer de stengels die je wilt gaan afknippen. Het mooiste zijn kopstukken, maar tussenstukken mag ook. Het voordeel van tussenstukken is dat je met één uitloper veel stekken kunt maken. Gebruik altijd jonge uitlopers die nog niet hebben gebloeid.
  2. Iedere stek moet ongeveer 10 centimeter zijn. Verwijder de blaadjes aan de onderkant en laat de bovenste blaadjes zitten.
  3. Nu zet je de Passiebloem stekken in water. Zorg er hierbij voor dat er geen blaadjes onder water staan.
  4. De verzorging van de stekken is eenvoudig: zet ze op een lichte plek (niet in direct zonlicht) en ververs regelmatig het water. Ook is het soms nodig het water bij te vullen omdat het is verdampt.
  5. Nadat de wortels enkele centimeters lang zijn kun je de Passiebloem stekken overplanten in aarde om ze verder te laten uitgroeien.

Passiebloem stekken in de aarde

Een Passiebloem stekken in de aarde is bijna net zo eenvoudig als in water. Het enige verschil is dat je de stekken niet eerst laat wortelen in water, maar ze dit direct in de grond moeten doen. Om die reden zijn er paar zaken belangrijk. Die lees je hieronder.

1. Stekken nemen

Knip een aantal stekken van de Passiebloem af. Dit mogen kopstekken zijn, dus van de uiteinden van een rank, over je mag een langere rank in stukken opknippen. Het mooiste is dat een stek minimaal 10 centimeter lang is. In ieder geval moet een stek nog blaadjes hebben. Zou de stek geen blaadjes hebben, dan is de kans van slagen van die stek erg klein.

2. Stekken in de aarde zetten

Je kunt er voor kiezen om de stekken direct in de volle grond te plaatsen. Dat wordt echter afgeraden omdat de kans van slagen dan zeer klein is. De stekken hebben een mildere omgeving nodig om zich te kunnen ontwikkelen, en dat is binnen. Pak dus een paar potjes en vul die met een goed doorlatende grond.

Zet de Passiebloem stekken in de aarde en druk deze licht aan. Het is de bedoeling dat de aarde rondom in contact komt met de stek.

3. Verzorging van de Passiebloem stekken

Geef de stekken net zoveel water totdat de grond helemaal vochtig is. Zorg daarom altijd voor gaten in de bodem van de pot: zo kan overtollig water weglopen. Zou je dit niet doen, dan worden de bladeren van de stek geel, vallen ze af en gaat de stek uiteindelijk dood. Houd de grond altijd licht vochtig. De grond mag nooit helemaal droog zijn, maar ook nooit drijfnat.

Licht en warmte zijn daarnaast belangrijk in de verzorging. Zet de stekken op een lichte plek en vermijd hierbij de volle zon. Een warme plek is aan te bevelen. Warmte is nodig om de stekken te laten wortelen. Een plekje op de tocht is dus niet aan te bevelen. Stekken in het najaar is een risico omdat het dan vaak minder warm is. Je kunt de Passiebloem stekken dan in een kweekkastje zetten om de warmte vast te houden.

Passiflora stekken door afleggen

Als je wel eens bezig bent geweest met een Laurier stekken of een Vijgenboom stekken dan ken je de term “afleggen” al. Afleggen is een manier van vermeerderen die door de natuurlijk zelf wordt toegepast. We kunnen de natuur een handje helpen door de volgende stappen te volgen:

  1. Kies een lange rank uit. Je moet deze rank gaan afbuigen, dus het is belangrijk dat deze soepel is en niet breekt.
  2. Graaf een ondiep gat, zo’n 5 centimeter, en begraaf het middelste gedeelte van de rank hierin. De lengte van het gedeelte wat onder de grond komt hoeft slechts enkele centimeters te zijn. Het langste gedeelte is het stuk wat weer boven de grond uit komt. Je kunt een pot gebruiken of de volle grond.
  3. Als de Passiebloem rank de neiging heeft om terug te schieten kun je er iets zwaars opleggen.
  4. Geef dagelijks water.
  5. Na enkele maanden is de rank geworteld en kun je de rank scheiden van de moederplant. Snij hiervoor de rank aan de kant van de moederplant door.
  6. Desgewenst kun je de nieuwe plant op een eigen plekje uitplanten.
passieflora stekken

Veel gestelde vragen en problemen

Wanneer is de beste tijd om een Passiebloem te stekken?

De beste tijd is in het voorjaar. De reden hiervoor is simpel: de Passiebloem plant zit dan in de groeifase en heeft volop energie. Een stekje heeft die energie nodig om te kunnen wortelen en uitgroeien. Zodra de dagen korter worden in het najaar krijgt de plant een stuk minder energie.

Wil je toch stekken in het najaar, bijvoorbeeld in augustus? Zet de stekken dan in een kweekkastje. Daarin blijft warmte en vocht beter behouden in vergelijking tot een normale woonkamer. Zo hebben de stekken alsnog een goede overlevingskans, ook al is het wat later in het seizoen.

Waarom wortelen mijn Passiebloem stekken niet?

Als je jouw stekken in water hebt staan, controleer dan of er voldoende water is. De onderkant (zonder bladeren) moet volledig onder water staan. Als je de stekken op aarde hebt staan, controleer dan of de aarde licht vochtig is. Daarnaast is voldoende daglicht belangrijk voor de stekken. Geen direct zonlicht. Als je deze zaken op orde hebt komt het aan op geduld hebben. De Passiebloem is een sterke plant en zal wortelen.

Welke soorten Passiebloem kun je vermeerderen?

Verreweg de meest bekende is de Passiflora caerulea, ook wel Blauwe Passiebloem genoemd. Ook de Passiflora caerulea (Witte Passiebloem) komt veel voor. Deze en andere soorten zijn te stekken via de methodes op deze pagina. Ze zijn allen snelle groeiers die zich vrij gemakkelijk laten vermeerderen.

Inhoudsopgave: