Klimop stekken (Hedera)

klimop stekken

Een Klimop stekken kan op drie manieren: in water, in aarde of door het afleggen van de plant. Op deze pagina worden alle drie deze methodes achtereenvolgens behandeld.

Overigens wordt in de volksmond vaak gesproken over “de Klimop”. De plant wordt zo genoemd omdat ze goed kan klimmen. Dat is eigenlijk vreemd, omdat er zoveel klimplanten bestaan, en niet enkel deze. Als er wordt gesproken over de Klimop gaat het over de Hedera helix, of kortweg Hedera. De handleiding op deze pagina gaat dus eigenlijk over Hedera stekken, maar we noemen het Klimop omdat bijna iedereen de plant zo noemt.

klimop stekken

Wanneer Klimop stekken?

Voordat ingegaan wordt op de verschillende methodes om een Klimop te stekken, is belangrijk te bepalen wanneer het stekken plaats moet vinden. Het is verstandig om rekening te houden met het seizoen om de stekken de grootste kans van slagen te geven.

Een Klimop stekken in het voorjaar of zomer heeft de voorkeur. Dan zijn de dagen lang en is de zon op haar sterkst. De stekken moeten vanuit zichzelf wortels gaan creëren en daarna nieuwe uitlopers en blaadjes produceren. Dit kost natuurlijk een hoop energie. Zou je de Klimop gaan vermeerderen in de herfst of winter, dan heeft de plant weinig aan de zonkracht. Deze is lager en daarnaast ligt het aantal zonuren per dag ook flink lager dan in de zomer.

De laatste tijd vindt de Klimop steeds meer haar weg naar onze woonkamers, als kamerplant. Als kamerplant heeft ze minder last van de seizoenen, maar ook dan wordt aanbevolen om te stekken in de lente of zomer. Ook als kamerplant hebben de Hedera stekjes nu eenmaal de kracht van het seizoen nodig om goed te kunnen groeien.

Klimop stekken in water

De snelste en beste methode om een Klimop te stekken is in water. De kans van slagen is zo het hoogste. Een Klimop stekken in water gaat als volgt:

  1. Kies een aantal mooie stekken die worden gebruikt voor het vermeerderen. Je kunt één lange rank afknippen en deze later opdelen in meerdere stekjes. Het is ook mogelijk om van meerdere ranken de uiteinden te gebruiken. Hoe dan ook is het slim om meerdere Klimop stekken te nemen. Zo zit er altijd wel eentje bij die lukt.
  2. Zorg ervoor dat de Klimop stekken minimaal 2 en maximaal 5 blaadjes hebben. Het minimale aantal blaadjes is nodig omdat het stekje via deze blaadjes haar energie krijgt. Tegelijkertijd is het slim om niet te veel blaadjes aan de stek te laten zitten omdat het dan juist weer energie kost om te onderhouden. De mooiste balans is dan ook tussen de 2 en 5 blaadjes.
  3. De onderkant van de stek moet vrij zijn van blad. Dit is het gedeelte wat in het water wordt geplaatst.
  4. Zet de Klimop stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
  5. Het duurt enkele dagen tot enkele weken voordat de eerste worteltjes zich laten zien. Tijdens deze periode is het goed om af en toe het water bij te vullen of te verversen. De frequentie is afhankelijk van de temperatuur: hoe warmer het is, hoe sneller het water vertroebeld en verdampt.
  6. De Hedera stekken zijn klaar om in de aarde gezet te worden als je een mooi bosje wortels ziet. Je kunt normale potgrond of stekgrond gebruiken. Zorg altijd voor gaten in de bodem van de pot.
  7. Houd de stekken de komende dagen goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging van deze plant.
  8. Na enkele maanden zijn de stekken sterk genoeg om de volle grond geplaatst te worden.
hedera stekken

Klimop stekken in aarde

Een Klimop stekken in de aarde kan ook, maar heeft niet de voorkeur. De reden: de kans van slagen is een stuk lager dan bij het stekken in water. Soms is het natuurlijk gewoon leuk om te proberen. De Klimop groeit al snel met enkele meters per zomer, dus er is genoeg om te stekken. Wil je deze plant in aarde stekken? Volg dan de stappen hieronder:

  1. Selecteer een aantal mooie stekken van de plant. Het is aan te raden om er meer dan één te nemen om de kans van slagen te vergroten.
  2. Vul een aantal potjes met stekgrond (ook wel stekaarde genoemd). Deze potjes moet gaten in de bodem hebben voor de afwatering.
  3. Verwijder de onderste blaadjes van de Hedera stekken en steek dit kale gedeelte in de aarde.
  4. Druk de aarde rondom de stekken lichtjes aan. Het is de bedoeling dat de aarde in contact komt met de stekken.
  5. Houd de aarde van de Hedera stekken de komende weken goed vochtig.
  6. Hoe kun je nu weten of de stekken zijn geworteld? Door heel zachtjes aan het stekje te trekken. Als je weerstand voelt weet je dat er worteltjes zijn uitgelopen!
  7. Zodra dit is gebeurt is het nog slechts een kwestie van tijd totdat de stekken aan de bovenkant gaan uitlopen.

Klimop stekken door afleggen

Wist je dat een Hedera stekken ook kan door middel van het afleggen van de plant? Het concept van afleggen is wellicht al bekend van het bramen stekken. Op deze manier vermeerderd de plant zichzelf. Het idee is simpel: een rank van de plant klimt niet omhoog, maar groeit horizontaal, over de grond. Zodra deze rank wat ouder wordt kan deze wortel gaan schieten. Na verloop van tijd verliest de rank het contact met de moederplant en komt los. Daarna groeit deze rank dus zelfstandig verder, met eigen wortels.

Als je niets doet zal de Klimop zichzelf op deze manier vermeerderen. Dit is de natuurlijke manier. We kunnen de plant ook een handje helpen en dit proces versnellen. Een aantal aandachtspunten:

  • Kies altijd een rank uit die nog soepel is. Een oudere rank van de Klimop wordt op den duur houtig. Ga je deze afbuigen dan is de kans reëel dat deze afbreekt.
  • De afgebogen rank moet voor een gedeelte worden bedekt met aarde. Dit kan in de volle grond, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een pot.
  • Als het gedeelte niet goed onder de aarde blijft zitten kan deze worden vastgezet met een stukje ijzerdraad.
  • Na verloop van tijd gaat de rank wortelschieten. Als de wortels sterk genoeg zijn kan de rank worden gescheiden van de moederplant.
  • Je hebt nu succesvol de Klimop vermeerderd via afleggen!

Veel gestelde vragen over Klimop stekken

Hoe lang duurt Klimop stekken?

Dat hangt deels af van de methode die er wordt gekozen voor het stekken. Over het algemeen is een Klimop stekken in water sneller dan in de aarde. Daarnaast speelt het seizoen ook een belangrijke rol in de snelheid. De worteltjes van de stekken moeten ontstaan, dat kost de stek een hoop energie. Daarna moet de Hedera gaan uitlopen.

Doe je dit in de lente, dan heeft de Hedera veel licht en warmte om te kunnen gebruiken voor energie. Het stekken zal dan sneller verlopen in vergelijking met de winter. Dan zijn de dagen kort en de zon een stuk minder krachtig. Klimop stekken kan dan wel, maar het duurt langer.

Kun je een Hedera stekken in de winter?

Zoals hierboven al even werd genoemd: een Klimop stekken in de winter kan wel, maar het heeft niet de voorkeur. De zonkracht is laag en de dagen zijn kort. De Klimop stekken hebben veel energie nodig om uit te kunnen groeien en die is in de winter beperkt beschikbaar. Stekken in de lente of vroege zomer heeft dus de absolute voorkeur.

Kun je een bloeiende Klimop stekken?

Het kan, maar geniet niet de voorkeur. Een bloeiende Klimop stekken betekent dat de stekjes uitgroeien tot heesters, en niet tot klimplanten. Mocht dat het doel zijn, dan is daar niets mis mee, maar meestal is het doel om een nieuwe klimmende Hedera te verkrijgen.

Daarnaast is de bloei vaak in september of oktober. Om de stekken de meeste kans van slagen te geven is het aan te bevelen om al in de lente te beginnen. Gezien de plant dan nog niet bloeit is dit een dubbel voordeel.

Zit er verschil tussen een binnen en een buiten Klimop met stekken?

Een Hedera kan zowel binnen als buiten worden gehouden. In beide situaties is de verzorging net ietsje anders. Dat geldt ook voor het stekken. Een Klimop buiten stekken is enkel mogelijk in de lente of begin van de zomer. Doe je dit in de herfst of winter, dan krijgen de jonge stekjes niet de kans om te wortelen voordat de vorst inzet.

Een Klimop binnen stekken is ook het beste in de lente of begin zomer. Waarom? Dan heeft de plant veel energie om te kunnen wortelen en uitlopen. In de herfst of winter kan binnen stekken ook wel, maar het duurt veel langer. Ook is de kans van slagen een stuk kleiner in de winter in vergelijking met de lente.

Inhoudsopgave: