Vijg stekken

vijg stekken

Ga je een Vijg stekken? Of eigenlijk moeten we zeggen: een Vijgenboom stekken? Dan is het nuttig om de tips op deze pagina eerst goed door te lezen.

De Vijgenboom kan worden gestekt, maar enkel op de juiste manier. Pak je het niet correct aan, dan mislukken de stekken. Ook kan het zijn dat de stekken wel lukken, maar ze daarna niet goed groeien of nooit vruchten geven.

Met de aanpak op deze pagina moet het lukken. De Vijg stekken kan op drie manieren: in de aarde, in water of door de plant af te leggen. Deze drie methodes worden achtereenvolgens behandeld. Helemaal onderaan de pagina staat een overzicht van veel gestelde vragen en veel voorkomende problemen met een antwoord.

vijg stekken

Vijg stekken in de aarde

Veruit de meest gebruikte methode voor het stekken van de Vijgenboom is door de stekken te laten wortelen in de aarde. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat de kans van slagen bij deze methode ook het laagste is. Toch kiezen veel mensen voor deze methode. Waarom? De reden is dat deze methode van stekken zeer eenvoudig is. Je kunt heel snel meerdere stekken van de Vijg maken. Als er dan een paar mislukken is dat niet zo erg. De juiste aanpak lees je hieronder.

Voorbereiding

Net zoals bij veel activiteiten is ook bij het Vijg stekken een goede voorbereiding nuttig. Zet de benodigde spullen alvast klaar:

  • Een snoeischaar. Deze mag lekker scherp zijn om lelijke snijwonden te voorkomen.
  • Wat potten gevuld met stekgrond. Deze stekgrond mag alvast vochtig worden gemaakt.
  • Een Vijgenboom van een aantal jaar oud.
  • Eventueel: stekpoeder (hormoonpoeder)
vijg stekken afknippen
kirsten snipping fig cuttings at the abandoned orchard” by Milkwood.net is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Vijg stekken nemen

Selecteer de juiste takken aan de Vijgenboom om te gaan stekken. Het mooiste is meerjarig hout. De dikte van de tak is niet belangrijk, tenzij het maar minimaal 1 centimeter is. Dunner is vaak niet aan te raden omdat het dan zeer jonge takken zijn.

De lengte van de takken is wel belangrijk: minimaal 15 centimeter en maximaal 20 centimeter. Kies een aantal takken die aan deze eisen voldoen. Het mooiste is om deze eisen in gedachte te houden bij het snoeien. Zo kun je direct het snoeihout van de Vijgenboom gebruiken om te stekken.

Vijg stekken in de aarde zetten

Vaak zie je dat de uiteinden van de takken bladeren hebben, en de onderste gedeeltes niet. Als er onderaan de stekken nog wel blaadjes zitten, verwijder deze dan. De onderkant gaat namelijk in de grond. Optioneel is het nog mogelijk om de onderkant van de stekken in te smeren met stekpoeder, maar dat hoeft niet. Ook zonder stekpoeder is het goed mogelijk deze plant te vermeerderen.

Steek de stekken voor ongeveer een derde van de lengte in de aarde. Druk de aarde zachtjes aan. De aarde moet in contact komen met de stekken, maar niet te strak aangedrukt. Doordat je de aarde van te voren nat hebt gemaakt gaat dit aandrukken eenvoudig. Eventueel kun je nu nog een keertje water geven.

Vijg stekken in de aarde
fig cuttings happily planted and bedded down for the night” by Milkwood.net is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Wachten en verzorgen

De Vijg stekken hebben de grootste kans van slagen als je ze binnen zet. Buiten laten wortelen kan ook, maar enkel in de lente en zomer. In de herfst of winter moeten de stekken naar binnen. De verdere verzorging is vrij eenvoudig:

  • Zet de Vijg stekken op een lichte plek, maar nooit in de volle zon
  • Staan ze buiten? Houd ze dan uit de wind
  • Geef regelmatig water. De grond moet goed vochtig blijven, maar niet drijfnat.
  • Zorg voor gaten in de pot zodat overtollig water weg kan lopen

Afhankelijk van het seizoen duurt het wortelen (ongeveer) 1 tot 3 maanden. Je kunt eenvoudig controleren of de stekken al zijn geworteld: trek er voorzichtig aan. Voel je weerstand? Dan hebben de stekken wortels gemaakt. Natuurlijk kun je het ook merken door de nieuwe uitlopers die er aan de stekken ontstaan.

Verpotten of uitplanten

Nadat er meerdere uitlopers aan de Vijg stekken zijn ontstaan is het tijd voor de volgende stap. Het is nu mogelijk ze op een nieuwe plek neer te zetten. Dit kan in pot of in de volle grond. Denk goed na over de standplaats. Alhoewel het kan, is het verplaatsen van een Vijgenboom meestal een flinke klus.

Vijgenboom stekken in water

Een Vijg stekken in water heeft een grotere slagingskans dan in de aarde. Sommigen vinden dat het ook leuker is: je ziet de worteltjes groeien! Tegelijkertijd heeft het stekken in water ook een nadeel: het kan enkel binnen. De stekken in aarde kunnen, in het juiste seizoen, gewoon buiten staan. Stekjes in water niet. Volg deze stappen:

  1. Knip stukken tak van de Vijg van ongeveer 10 centimeter.
  2. Verwijder de onderste blaadjes.
  3. Zet de stekken in water en zorg dat de blaadjes niet onder water zitten.
  4. De Vijg stekken mogen op een lichte plek staan, maar nooit in de volle zon.
  5. Ververs het water wanneer nodig. Dit kun je zien als het water troebel is geworden.
  6. Soms is ook bijvullen van het water nodig, als er veel water is verdampt.
  7. De eerste wortels ontstaan binnen enkele weken.
  8. Zodra de wortels ongeveer 10 centimeter zijn kunnen de Vijg stekken worden overgeplant in de aarde.
vijgenboom stekken afgeknipt
fig cuttings” by Milkwood.net is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Vijg stekken door afleggen

Een derde methode is wellicht iets minder bekend: afleggen. Veel klimplanten vermeerderen zichzelf op deze manier, zie bijvoorbeeld de pagina over Hedera stekken. Volg de volgende stappen:

  1. Kies een lange, soepele tak en buig deze naar beneden. Het doel is om het middelste gedeelte van de tak onder de grond te krijgen. Graaf dus een kuiltje, plaats het middelste gedeelte van de tak erin en bedek deze met aarde.
  2. Meestal wil de tak terugveren. Het kan dus nodig zijn om er iets zwaars, zoals een stoeptegel, op te leggen.
  3. Na verloop van tijd ontstaan onder de grond wortels.
  4. Zodra deze wortels sterk genoeg zijn kun je de tak van de Vijgenboom scheiden: zo heb je de boom gestekt!
  5. Je weet dat je ze kunt scheiden als je de tegel weghaalt en de tak niet terugveert.

Veel gestelde vragen en problemen

Wanneer een Vijg stekken?

Wanneer is de beste tijd om een Vijgenboom te stekken? De beste tijd is direct na de snoei van deze boom. Je hebt dan immers voldoende takken om te vermeerderen. Het is zonde om takken van een groeiende boom af te knippen als het niet nodig is. Meestal is dat dus in november, voor de eerste vorst. Ook kiezen sommigen ervoor om te snoeien in de vroege lente, van maart tot en met mei. De lente heeft de voorkeur ten opzichte van de zomer.

Welke soorten Vijg planten kun je stekken?

Alle soorten Vijg, zoals de populaire brown turkey, zijn te stekken zoals hierboven beschreven.

Inhoudsopgave: