Vijgenboom verplaatsen

vijgenboom verplaatsen

Hoe ouder de vijgenboom, hoe moeilijker het verplaatsen. Bij een jonge boom, van een paar jaar oud, is dit nog goed te doen. Bij een zeer oude boom zitten de wortels diep en is verplanten een hele klus. Met de tips op deze pagina moet het lukken. Hier lees je, onder andere, over: een vijgenboom verplaatsen in de aarde, in pot, en wanneer je dit het beste kunt doen.

vijgenboom verplaatsen

Vijgenboom verplaatsen

De vijgenboom is een populaire sierplant, bekend om zijn grote bladeren en vruchten. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom mensen zich tot de vijgenboom aangetrokken voelen, maar het kan een hele uitdaging zijn om deze plant gezond te houden. Een probleem dat zich vaak voordoet, is dat de vijgenboom zijn plaats ontgroeit en moet worden verplaatst.

Hoewel het verplaatsen van een vijgenboom een ontmoedigende taak kan lijken, kan het met zorgvuldige planning en uitvoering worden gedaan.

Het belangrijkste bij de verhuizing van een vijgenboom is dat je hem van tevoren goed water geeft. Doe dit voor een paar dagen achter elkaar. Dit zal de boom helpen de overgang te overleven en stress te verminderen.

Als je klaar bent om de vijgenboom te verplaatsen, graaf je de kluit uit. Naarmate de boom ouder is wordt deze klus natuurlijk steeds groter. Het wortelgestel van een oude vijgenboom heeft immers jaren de tijd gehad zich te ontwikkelen. Probeer toch zo min mogelijk van de kluit te beschadigen.

Nadat de vijgenboom is uitgegraven wikkel je deze in jute of een ander soort stof. Zorg ervoor dat de kluit tijdens de verhuizing niet uit elkaar valt. Als je de kluit niet inpakt heb je kans dat je veel beschadigd. Hoe verder de boom moet worden verplant, hoe relevanter het inpakken is. Verplaats je hem slechts enkele meters, dan kun je het inpakken van de kluit wellicht achterwege laten. Soms verlies je takken bij het verplaatsen, in dat geval kun je proberen hiermee de Vijg te stekken.

Vervolgens moet je een nieuwe standplaats voor de vijgenboom zoeken. De beste plaats voor een vijgenboom is een plek met volle zon en goed doorlatende grond. Als je een geschikte plek hebt gevonden, graaf je een gat dat twee keer zo breed is als de kluit.

Laat de vijgenboom voorzichtig in het gat zakken en vul het op met aarde. Geef de boom goed water en geef hem de tijd om aan zijn nieuwe huis te wennen. Met de juiste verzorging zou uw vijgenboom op zijn nieuwe plaats goed moeten gedijen.

Vijgenboom in pot verplaatsen

Als u een vijgenboom in pot hebt die moet worden verplaatst, is het proces vergelijkbaar met het verplaatsen van een vijgenboom in de grond. Ook nu is het belangrijk is dat je de vijgenboom van tevoren goed water geeft. Wanneer je klaar bent om de boom te verplaatsen, maak je de wortels rond de rand van de pot voorzichtig los. Til de boom dan voorzichtig uit de pot en zet hem op zijn nieuwe plaats. Vergeet niet om de boom na het verplaatsen opnieuw water te geven.

Grote vijgenboom verplaatsen

Bij het verplaatsen van een vijgenboom is het belangrijk rekening te houden met de grootte van de boom en de kluit. De wortels van een grote vijgenboom gaan zeer diep. Dit zelfde probleem komt voor bij het verplaatsen van een olijfboom. Als de boom te groot is om met de hand te verplaatsen, moet een voertuig worden gebruikt om de boom te vervoeren.

De wortels van de vijgenboom moeten worden bedekt met vochtig gemaakte jute of een ander materiaal om te voorkomen dat ze uitdrogen tijdens het vervoer. Dit is natuurlijk niet van toepassing als je de vijgenboom binnen dezelfde tuin verplaatst. Zodra de boom op zijn nieuwe plaats staat, moet hij veel water krijgen en bemest worden om hem te helpen zich aan zijn nieuwe thuis aan te passen.

Wanneer vijgenboom verplaatsen

De beste tijd om een vijgenboom te verplaatsen is in de lente of de herfst, wanneer het weer koel is en de boom niet actief groeit. Zo krijgt de vijgenboom de tijd om zich aan zijn nieuwe standplaats aan te passen voordat hij opnieuw moet gaan groeien. Als je de boom tijdens het groeiseizoen moet verplaatsen, zorg er dan voor dat je hem goed water geeft en hem extra verzorging geeft om hem te helpen herstellen van de stress van de verhuizing.

Vijgenboom verplaatsen in de winter

Vijgenbomen kunnen in de winter worden verplaatst, maar het is belangrijk extra voorzichtig te zijn om uitdroging van de wortels te voorkomen. De boom moet goed worden bewaterd voordat hij wordt verplaatst, en de wortels moeten worden afgedekt met vochtig gemaakte jute of een ander materiaal.

Als de boom eenmaal op zijn nieuwe plaats staat, moet hij voldoende water krijgen en bemest worden om hem te helpen zich aan zijn nieuwe thuis aan te passen. Het verplaatsen van een vijgenboom tijdens de wintermaanden kan de groei in het voorjaar vertragen, maar de boom zal zich uiteindelijk herstellen.

Vijgenboom verplaatsen in de zomer

Een vijgenboom verplaatsen in de zomer kan, maar wordt niet aanbevolen. Je kunt het risico op problemen voorkomen door de vijgenboom van te voren goed te verzorgen. Bijvoorbeeld door de dagen voor de verhuizing veel water en extra voeding te geven.

Daarnaast kunnen de wortels moeten worden afgedekt met vochtig gemaakte jute of een ander materiaal om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer uitdrogen. Zodra de boom op zijn nieuwe plaats staat, moet hij voldoende water krijgen en bemest worden om hem te helpen zich aan zijn nieuwe thuis aan te passen.

Naar welke plek verplaats ik de vijgenboom?

Een vijgenboom verplaatsen moet natuurlijk naar een geschikte standplaats. Bij het kiezen van een standplaats voor een vijgenboom moet je met een paar dingen rekening houden. De boom heeft vol zonlicht en goed doorlatende grond nodig. Het is ook belangrijk om een plek te kiezen die beschut is tegen harde wind.

De wortels van de vijgenboom moeten diep genoeg worden ingegraven, zodat ze niet worden blootgesteld aan de zon of de wind. Als je een plaats hebt gekozen, graaf je een gat dat twee keer zo breed is als de kluit en even diep. Plaats de boom voorzichtig in het gat en vul het weer op met aarde. Geef de boom goed water en bemest hem volgens de aanwijzingen op de meststoffenverpakking.

Inhoudsopgave: