Citroenboom snoeien

citroenboom snoeien

Waarom een citroenboom snoeien?

Een citroenboom snoeien is belangrijk. Door het snoeien van de citroenboom wordt het midden van de boom geopend, waardoor de boom makkelijk bewaterd kan worden, en waardoor het vruchtdragend oppervlak groter wordt dan alleen zonlicht en het oogsten van de citroenen. Door het snoeien worden de takken ook steviger, sterk genoeg om het fruit dat ze produceren te dragen.

Bladverliezende fruitbomen moeten worden gesnoeid om de vertakking te verbeteren, de kans op breken van zwaar fruit te verminderen, de beluchting en de beschikbaarheid van licht te vergroten en de algehele kwaliteit van het fruit te verbeteren.

Net als andere fruitbomen zal het kappen van citroenbomen gezonder fruit bevorderen. De vraag is, hoe snoei je een citroenboom en wanneer is de beste tijd om citroenbomen te snoeien?

citroenboom snoeien

Wanneer moet je een citroenboom snoeien?

Het is belangrijk om op het juiste moment te snoeien, anders loopt u het risico het rendement van het jaar te verliezen. Snoeien van de citroenplant moet plaatsvinden nadat het de herfstoogst heeft geproduceerd om het voldoende tijd te geven om te herstellen voorafgaand aan de oogst van het volgende seizoen.

Als je in een warm klimaat leeft, heb je iets meer ruimte om precies te snoeien; doe het gewoon niet als het heet is. Voor alle anderen zijn februari tot april de beste snoeimaanden. Over het algemeen kunt u echter altijd snoeien wanneer de boom bloemen produceert.

  • Baby-citroenbomen worden niet aangemoedigd om vrucht te dragen totdat ze ouder zijn geworden.
  • Jonge citroenbomen worden zo vaak gesnoeid als nodig is om hun structurele kader vorm te geven.
  • Voor volwassen citroenbomen is de beste tijd om te snoeien na elke oogst een of twee keer per jaar.
gesnoeide tak citroenboom
Nieuwe uitlopers aan een gesnoeide tak

Materiaal voor snoeien

Gebruik bij het citroenboom snoeien zeer scherpe schone snoeischaren of zagen, en handschoenen zijn nuttig om u tegen doornen te beschermen. Hoewel het citrushout erg sterk is, is de schors dun en gemakkelijk te beschadigen. Snoei altijd met het mes in de richting van de boom om te voorkomen dat de boom wordt ingesnoeid.

1. Planning

Een citroenboom snoeien start met een goede voorbereiding. Dit betekent dat je je citroenboom goed moet bekijken voor ongezonde delen en losse takken. Verzamel je tuinhandschoenen en je schone snoeischaar.

2. Snoeien

Begin met het verwijderen van het dood hout van de takken van de boom. Haal alle dunne takken eruit om de grotere een boost te geven! Alle sneden die u maakt, moeten in een hoek van 45 graden staan, zorg ervoor dat u de hoofdsteel niet beschadigt. Deze video laat je precies zien hoe je correct snoeit en legt uit hoe het snijden van het verkeerde deel van de tak je plant kan beïnvloeden.

Het verwijderen van ‘sukkels’, waterspruiten en basale scheuten zijn net zo belangrijk! Deze kleine bladgroei komt van de basis nabij de wortels en geeft soms aan dat het bodembed te ondiep is. Snoei ze af zodat ze niet de voedingsstoffen uit uw citroenboom zuigen!

Een leuke vervolgstap na het snoeien is het stekken van de citroenboom. Zo kun je de afgeknipte stukken weer laten uitgroeien tot nieuwe planten!

snoeien citroenboom

3. Plinten

Deze term verwijst naar het wegwerken van de onderste groei om prioriteit te geven aan vruchtvorming aan de bovenkant van de luifel. Hoe verspillend het ook mag lijken, misschien moet je ontdoen van al te onderontwikkeld fruit als je wilt dat de toppartij knoppen en citroenen gezonder is!

Plinten helpt ook voorkomen dat de bladeren de grond raken en besmet raken met kunstmest of herbiciden. Als je je boom een ​​paar meter van de grond verwijderd hebt, kan het ongedierte niet op de boom klimmen en ziektes verspreiden.

4. Topping

Het is tijd om je planten bovenaan een beetje te hakken! Maar overdrijf het niet. Dit is meer voor een esthetische zorg dan een praktische. Zorg ervoor dat de verhouding van takken overeenkomt met de dichtheid van de wortels, dus probeer het een meer afgeronde, symmetrische vorm te geven.

5. Stoppen

Snoei nooit te veel! Een deel van het snoeiproces is weten wanneer te stoppen. Het is prima om een ​​derde van de boom af te hakken, maar niet meer dan dat. Als je te veel snoeit, kun je de plant overstimuleren en belasten. Een citroenboom snoeien kan gemakkelijk met de vijf stappen die staan uitgelegd.

Na het citroenboom snoeien

Nadat u alle stappen hebt gevolgd, kunt u de resultaten van uw harde werk waarderen! Voordat je snoeit, zul je merken dat veel volume en gebladerte in verschillende richtingen gaan. De takken groeien wild en dragen laaghangende vruchten nabij de bodem.

Na het snoeien heeft de boom precies de juiste hoeveelheid bladeren en citroenen. De vruchten zijn evenwichtig en de bladeren kunnen meer lucht en zonlicht ontvangen. Elke tak heeft voldoende ruimte om te verdikken en de citroenen kunnen hun maximale potentieel bereiken!

Meer informatie over snoeien vind je op: https://books.google.nl/books/about/Encyclopedia_of_Gardening.html?id=vfeAtwAACAAJ&redir_esc=y

Inhoudsopgave: