Hangplant op Kast: Ideeën & Verzorgingstips

Kamerplanten in huis doen veel goeds voor je interieur en de sfeer. Naast dat ze kleur toevoegen, kunnen ze ook nog luchtzuiverend zijn en kun je ze op veel plekken in huis kwijt. Vaak moet je planten neerzetten, maar een hangplant op kast kan ook een leuke toevoeging zijn. 

Een hangplant op kast

Sierlijke hangplant die over de rand van een houten kast druipt.
Sierlijke hangplant die over de rand van een houten kast druipt.

Planten kun je neerzetten in je huis, maar hier is niet altijd plek voor of is niet altijd even praktisch. Een grote plant op tafel is leuk, maar niet handig. Ook is bijvoorbeeld een plek naast een kast niet altijd even ideaal in verband met het licht wat een plant nodig heeft.

Daarom kan het plaatsen van een hangplant op kast een goed alternatief zijn. Doordat ze steeds langer groeien en meer gaan hangen, zal het ook al snel kunnen zorgen voor een mooi volume en sfeer. Op een kast hebben ze vaak ook net wat meer licht dan wanneer een plant naast de kast geplaatst wordt. 

Niet alleen op de kast zullen deze hangplanten goed tot hun recht kunnen komen. Hangplanten kun je namelijk ook makkelijk aan het plafond of een gordijnroede hangen. Er zijn hiervoor verschillende hangende plantenpotten of mooie macramé hangers die je hiervoor kunt gebruiken. Zo kun je op verschillende manieren hangplanten een mooie plek in huis geven. 

Close-up van de bladeren van een hangplant op een moderne kast
Close-up van de bladeren van een hangplant op een moderne kast

De tradescantia zebrina

Tijd om wat prachtige hangplanten te bespreken. De tradescantia zebrina is een prachtige hangplant die mega snel groeit. Met zijn bijzondere gekleurde bladeren valt hij meteen op. Hij is donkergroen, met paars en zilver. Het is een zeer gemakkelijke plant, die eigenlijk overal wel groeit. 

Als hangplant kun je hem dan ook makkelijk op de kast plaatsen. Let hierbij wel op dat hij voldoende zonlicht krijgt. Wanneer hij dit niet krijgt, zal hij lange dunne stengels gaan groeien welke makkelijk zullen breken. 

Wanneer er een stengel afbreekt of deze te lang groeit, hoeft dit geen probleem te zijn. De tradescantia zebrina is ook super makkelijk te stekken. Door een stengel af te knippen en in water te zetten, zal hij super snel alweer nieuwe wortels groeien. Deze kun je dan weer bij de moederplant planten of in een nieuw potje planten. 

Philodendron Scandens

Een andere populaire hangplant is de philodendron scandens. Het is een zeer gemakkelijke plant die je zowel als een hangplant en als klimplant kunt laten groeien. Als hangplant kun je hem gewoon neerzetten en laten hangen. Als je hem als klimplant in huis wilt, moet je hem een houvast geven in de vorm van bijvoorbeeld een mospaal. Zo kan hij ook een heel stuk de hoogte ingaan. 

Close-up van de bladeren van een hangplant op een moderne kast
Close-up van de bladeren van een hangplant op een moderne kast

Deze soort hangplant komt ook in verschillende soorten. Zo zijn er philodendrons die een geheel groen blad hebben, maar ook met bijvoorbeeld een gele bladtekening erop. Ook de philodendron scandens groeit snel en is ook makkelijk te stekken in water. Zo kun je hem makkelijk bijknippen wanneer hij te lang wordt en zo een nieuwe plant groeien van de stekjes. 

De lipstick plant

Heb je een plek waar je wat minder zon hebt? Dan kan de lipstick plant een goede plant zijn voor deze plek. De lipstick plant is een zeer sterke hangplant, wat ook een makkelijke hangplant is om te verzorgen. Hij heeft sierlijke ranken en hij kan mooie bloemen krijgen. Aan deze bloemen heeft hij dan ook zijn naam te danken. Voordat de bloemen uitklappen lijken ze op een lipstick. 

De lipstick plant houdt het liefst van indirect zonlicht, maar in zijn natuurlijke habitat in tropische gebieden groeit hij onder grote bomen. Als hij veel direct zonlicht krijgt, zullen zijn bladeren verschroeien en je plant dood gaan. Verzorg je hem goed, dan kun je jaren plezier hebben van je lipstick plant.

hangplant op kast2

De peperomia pepperspot

Nog een hangplant op kast die het erg goed zal doen, is de peperomia pepperspot. Deze peperomia heeft kleine ronde blaadjes aan een rode stengel. Zijn kleine ronde blaadjes maken hem een grappig en vrolijk plantje. Vaak wordt hij klein gekocht, maar hij zal uiteindelijk uitgroeien tot een echte hangplant. 

Deze peperomia pepperspot moet wel op een plek staan met veel indirect zonlicht. Een hangplek bij een raam op het noorden of het oosten zal hij het erg goed kunnen doen. Hij houdt niet van direct zonlicht. Hier zullen zijn bladeren van verbranden en zal hij veel meer water nodig hebben. 

Ook deze hangplant is makkelijk te stekken. Je kunt hem dan ook makkelijk bij knippen en op water zetten. Heb je geen zin om hierop te wachten, dan kun je hem ook met pinnetjes in een potje met aarde vastmaken.

Zo komt de stengel in contact met de vochtige aarde en zal hij wortels gaan maken. Zo kun je er ook makkelijk voor zorgen dat de moeder plant telkens wat voller wordt aan de bovenkant en de hangplant nog groter en voller zal gaan groeien. 

Inhoudsopgave: