Tradescantia Zebrina

tradescantia zebrina

De Tradescantia Zebrina valt binnen een plantenfamilie van zo’n 75 soorten. Tradescantia is een familie met grote verscheidenheid: sommigen groeien in het wild en worden beschouwd als onkruid en sommigen worden als tuinplant gehouden. Maar de bekendste is wel de Tradescantia Zebrina die we als kamerplant veel tegenkomen.

Het is een prachtige en makkelijke plant. De bladeren worden zo’n 2 centimeter lang. Ze zijn groen aan de onderkant en paars aan de bovenkant. De naam “Zebrina” dankt de plant aan de streep die over de bovenkant van het blad loopt.

Het is een gemakkelijke plant, maar als je hem niet goed verzorgt kan deze lelijk worden. Belangrijk zijn onder andere de juiste hoeveelheid water, de voorkeuren voor licht, de ideale temperatuur en vochtigheid. Alles wat je nodig hebt om de plant prachtig te laten groeien!

tradescantia zebrina
De Tradescantia Zebrina, ook wel Vaderplant genoemd

Tradescantia Zebrina verzorging

Standplaats en licht

De Tradescantia Zebrina doet het fantastisch op een zeer lichte plaats. Zonder voldoende licht begint de variatie van de bladeren te vervagen. De mooie karakteristieke zebrastrepen verdwijnen dan langzaam. Kies niet voor een plaats met veel direct zonlicht. Te veel zon kan de bladeren doen schroeien.

De kleur van de plant past zich aan de hoeveelheid licht aan. Als deze een periode meer licht krijgt, worden de bladeren paarser. Als de Tradescantia Zebrina een periode minder licht krijgt, worden de bladeren donkerder. De plant kan zelfs bijna zwart worden!

Wist je trouwens dat er ook een variant is die volledig groen is? Dat is de Tradescantia Fluminensis. Deze kan wel meer schaduwrijke standplaats hebben.

Sproeien en luchtvochtigheid

De Tradescantia Zebrina is een plant die een houdt van een hoge luchtvochtigheid. Waar de plant in de natuur voorkomt groeit deze het beste. Helaas is dat in veel huiskamers een probleem. Zeker in de winter. Dan staat vaak de verwarming aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid sterk!

Je kunt dit gelukkig eenvoudig oplossen. Sproei jouw plant minstens 2 keer per week met de plantenspuit. Gebruik de nevelstand, anders maak je misschien de bladeren stuk. Bijkomend voordeel van sproeien: de bladeren blijven vrij van stof en het werkt preventief tegen spint.

Kies bij het sproeien het liefste voor water zonder kalk. Regenwater is helemaal perfect. Sproeien met normaal kraanwater kan wel, maar je zult witte vlekken op de bladeren zien als ze zijn opgedroogd. Dit is het kalk wat in het kraanwater zit.

In de winter is de luchtvochtigheid in huis vaak nog stukken lager door de kachels die aan staan. Dit kan zeer schadelijk zijn voor jouw Tradescantia Zebrina. Gelukkig kan de kachel ook een uitkomst bieden! Zet een schoteltje water op de kachel. Het water verdampt en dit verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid. Binnen een week zul je al zien hoe goed dit werkt!

close up blad tradescantia zebrina
Tradescantia Zebrina van dichtbij

Water geven aan de Tradescantia Zebrina

Het moeilijkste gedeelte van de verzorging van de Tradescantia Zebrina is het goed krijgen en houden van de vochtigheidsniveaus. De plant houdt van vochtige grond, maar verafschuwt het om te vochtig te zijn.

De waterbehoefte van de plant is grotendeels afhankelijk van de standplaats. Hoe lichter de standplaats, hoe meer water deze nodig heeft. Je kunt er eenvoudig achterkomen hoe veel water jouw plant nodig heeft. Geef een keer per week een klein beetje water. Groeit de plant goed door? Dan zit je goed. Wordt de plant in de loop van de week slap? Geef dan de volgende keer iets meer water.

Zoals bij de meeste kamerplanten geldt: liever iets te weinig water dan te veel. De schade door te veel water is lastiger te herstellen dan van te weinig water. Daarbij heb je bij een wat drogere potgrond minder kans op rouwvliegjes.

Potgrond

Zorg ervoor dat je de plant in goed doorlatende potgrond zet, want Tradescantia soorten houden niet van natte voeten! De wortels kunnen gemakkelijk rotten als ze te nat zijn. Een beetje zand mengen met potgrond is een goede oplossing. Doordat de aarde een meer “zanderige” structuur krijgt, kan het water er makkelijker doorheen stromen.

Het water kan nu naar beneden zakken, maar het mag niet onderin de pot blijven staan. Leg een laag hydrokorrels onderin de pot. Hier kan het water makkelijk tussen blijven staan. Daarbij moet er een drainage gat onderin de pot zitten. Hierdoor kan het eventuele overtollige water makkelijk wegstromen.

De ideale temperatuur

Tradescantia Zebrinas geven de voorkeur aan gemiddelde tot warme temperaturen. De meeste huiskamers zullen dan ook geschikt zijn. De plant doet het goed tussen temperaturen van 12 en 26 graden. Dus zelfs als je op vakantie bent, en de temperatuur in je huis zakt flink, zal jouw plant het nog prima naar zijn zin hebben.

tradescantia zebrina in pot

Verpotten

In het Engels is de bijnaam van de Tradescantia Zebrina “Inch plant”. De reden? Onder de juiste omstandigheden kan deze plant een inch (2,5 centimeter) per dag groeien!

Om hem gezond te houden zul je hem dan ook ieder jaar moeten verpotten. Kies een mooie nieuwe pot uit die ongeveer 20% groter is dan de vorige. Gebruik nieuwe potgrond, daar zitten weer verse voedingsstoffen. Zo kan de plant weer een jaartje vooruit!

Tradescantia Zebrina snoeien

Het is dus een agressief groeiende plant. Dat is mooi omdat je al snel een volle plant krijgt. Een nadeel is dat hij te langbenig kan worden. Je krijgt dan kale stukken op de lagere stelen.

Dit kun je voorkomen door regelmatig de stengels terug te snoeien. Zo zal het kale uiterlijk worden beperkt en zal de plant breder en voller worden. Snoei de stelen met minstens 25 procent terug. Bijkomend voordeel: de afgeknipte stukken van de Tradescantia kun je stekken!

Voeding

Om de kleuren van jouw plant zo mooi mogelijk te houden moet je regelmatig plantenvoeding toedienen. Doe dit tweewekelijks in de lente en zomer. Dit is nodig voor alle soorten binnen deze familie met gekleurde bladeren, zoals ook de Tradescantia Quadricolor.

Is de Tradescantia Zebrina giftig?

Informatie hierover is tegenstrijdig. Wat in ieder geval duidelijk is: de plant heeft sap in de stengels welke het spijsverteringskanaal van een kat kan verstoren. De nadruk ligt hier op “kan”. Er vindt meestal geen toxische reactie plaats op het consumeren van de bladeren of stengels.

Maar laten we eerlijk zijn: er is geen reden om het te riskeren. Hou deze dus lekker uit de buurt van je geliefde kat! De oplossing: de Zebrina doet het uitstekend als hangplant!

Bloemen

Kan de Tradescantia Zebrina bloeien? Jazeker! Het gebeurt alleen niet heel vaak. De plant kan het prima naar zijn zin hebben en jaren geen bloemen geven. Over het algemeen zijn onze Nederlandse woonkamers gewoon niet geschikt voor deze plant om tot bloei te komen.

Je kunt het wel stimuleren. Het is een makkelijke plant die veel accepteert, maar als je de verzorging helemaal perfect doet vergroot je de kans op bloemen. Je wordt dan beloond met kleine paarse bloemetjes. Deze hebben altijd drie blaadjes en bloeien één dag.

tradescantia zebrina bloem
Bloem van de Tradescantia Zebrina
Credits: Ruestz (upload 13:54, 11 January 2008), CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Als hangplant

De Tradescantia Zebrina kan je kort houden door hem te snoeien. Je kunt hem ook langer laten groeien: dan wordt het een prachtige hangplant! Let erop dat je hem dan wel regelmatig snoeit. Als je dit niet doet kan de bovenkant van de stengels afsterven terwijl de onderkant doorgroeit. Uiteindelijk groeit je plant zichzelf dan stuk. En dat is zonde!

tradescantia zebrina als hangplant
De Tradescantia Zebrina doet het prachtig als hangplant

Veelgestelde vragen

Kan een Tradescantia Zebrina buiten staan?

Het is een kamerplant, maar in principe kan deze in de zomer ook naar buiten. Kies dan een standplaats uit de wind en waar de plant niet de volle zon krijgt. Daar kan het blad van verschroeien.

Waarom krijgt mijn plant bruine bladeren?

Dit is meestal een teken van een te lage luchtvochtigheid. Onthoud dat het een tropische plant is. Een paar keer per week sproeien met de plantenspuit zal jouw plant dus enorm waarderen!

De plant wordt kaal aan de bovenkant

Een Tradescantia Zebrina groeit enorm snel. Soms groeit hij zichzelf stuk. Dan wordt de bovenkant steeds kaler en dunner, terwijl de onderkant uit blijft lopen. Snoei de plant daarom regelmatig met 25% terug. Hiermee stimuleer je de plant om steeds vanuit de bovenkant nieuwe scheuten aan te maken.

verzorgen tradescantia zebrina

Tradescantia Zebrina krijgt gele bladeren

Als het er niet te veel zijn is dit heel normaal. Dit zijn gewoon de oude blaadjes die de plant afstoot om nieuwe aan te maken. Zijn het er echt heel veel? Dan geef je waarschijnlijk te veel water.

Mijn mooie paarse plant wordt groen

Deze plant is geliefd vanwege de mooie paarse kleur op de bladeren. Dan wil je niet dat deze groen wordt! Dit kan gebeuren doordat jouw plant te weinig licht krijgt. Geef hem een standplaats waar hij veel licht krijgt. Let op: geen direct zonlicht!

Samenvatting Tradescantia Zebrina

De Tradescantia Zebrina is zeer populair, en niet zonder reden. Het is een redelijk makkelijke plant die in veel kamers past. Hij kan zowel klein als groot worden gehouden en is makkelijk te stekken. Daarbij is deze voor een klein prijsje te verkrijgen.

NaamTradescantia Zebrina
BijnamenZebrina pendula, Inch plant, Vaderplant, Wandering Jew
GiftigIn bepaalde situaties
StandplaatsVeel licht, geen direct zonlicht
WaterWeinig

Inhoudsopgave: