Tradescantia stekken

tradescantia zebrina stekken

Wist je dat de Tradescantia stekken zeer eenvoudig is? De Tradescantia familie bevat een leuke variatie aan planten. Ze hebben allemaal bijzondere kleuren, meestal met paars. Je kunt ze in een kleine pot houden, of helemaal uit laten groeien tot een enorme hangplant!

Ze groeien zeer snel. In het Engels hebben ze de bijnaam “Inch plant” omdat ze tot wel een inch (2,5 centimeter) per dag kunnen groeien. Daarom kun je de Tradescantia ook zo makkelijk vermeerderen.

Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je dat aanpakt. In het voorbeeld is een Tradescantia Zebrina gebruikt, maar deze manier werkt voor alle Tradescantia soorten. Er geldt één uitzondering. Voor het stekken van de Tradescantia Spathacea werkt het anders.

Kies bij voorkeur een moment in het voorjaar of zomer. Dan is zit de plant in de groeifase en is hij het sterkst. De kans op succesvol stekken is dan het grootst.

Tradescantia stekken: Stap 1

De eerste stap is het afknippen van stengels van de Tradescantia. Deze kun je overhouden van het snoeien, of doelbewust afknippen voor het stekken. Als je een Vaderplant gaat stekken kies je altijd voor stengels waar jong blad aan groeit. Hier zit nog veel energie in en zal de kans op een succesvolle vermeerdering vergroten.

Knip stengels af van ongeveer 10 centimeter lang. Gebruik altijd een scherpe en schone schaar zodat je een nette snede krijgt. Hiermee verkleinen we de kans op schade aan de moederplant.

tradescantia stekken stap 1
Kies een aantal mooie Tradescantia stekken om straks te laten wortelen

Stap 2

Verwijder de bladeren van de onderkant van de stengels. Onder de bladeren zitten knoppen. Deze moeten vrij zijn, want hier groeien straks de nieuwe wortels uit. Er moeten ook nog bladeren aan de bovenkant van de stek blijven zitten. Net zoals op de foto.

Nu kunnen de Vaderplant stekken in het water worden gezet. Let erop dat de bladeren niet in het water zitten. Dit kan gaan rotten.

tradescantia stekken stap 2
De Vaderplant stekken in water

Stap 3

Nu het makkelijke gedeelte: wachten! Geef jouw Tradescantia stekje een plek waar hij veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht. Al hoewel er uitzonderingen zijn, zoals de Tradescantia Pallida, houden de meeste Tradescantia soorten helemaal niet van direct zonlicht. Hun bladeren kunnen dan verschroeien. Zeker een klein stekje dienen we volledig uit de zon te houden.

Stap 4

De Tradescantia stekken beginnen vaak al snel met wortelen. Na een week moet je al aardig wat kunnen zien. Als er een mooi bosje wortels is ontstaan kun je ze in de aarde gaan zetten.

Het mooiste is om rustig te wachten tot er een mooi bosje wortels is ontstaan, zoals je hieronder op de foto ziet. Dit hoeft niet per se. Je kunt hem ook al in de aarde zetten bij hele kleine worteltjes. Let er dan op dat je de grond wat vochtiger houdt in het begin.

vaderplant stekken

Vaderplant stekken in de aarde zetten

Het mooiste is om meteen meerdere stekjes in 1 pot te zetten. Zo kun je vanaf het begin werken aan een mooie volle Tradescantia plant. Vooral als de blaadjes wat kleiner zijn, zoals bij de prachtige Tradescantia Tricolor, is dat belangrijk.

Geef jouw nieuwe Tradescantia in het begin nog regelmatig water. Zorg dat de grond licht vochtig blijft. Zo kunnen de jonge worteltjes wennen aan hun verhuizing. Hoe kleiner de worteltjes, hoe meer aandacht je het nieuwe plantje moet geven.

Zodra je ziet dat er nieuwe blaadjes ontstaan weet je dat het goed zit. Je kunt dan overgaan op de normale verzorging van deze plant.

tradescantia stekken stap 3
De Tradescantia stekken in aarde

Inhoudsopgave: