De Tradescantia Spathacea is van oorsprong afkomstig uit Mexico en bij sommigen bekend als de Tradescantia Sitara of Purple Flame. De plant staat erom bekend zeer weinig eisen te stellen aan zijn verzorging en is daarom geliefd als kamerplant. Dit geldt trouwens voor de meeste binnen de Tradescantia groep. Een volgroeide plant wordt tussen de 30 en 60 centimeter.
De bladeren zijn meestal donkergroen met een paarsrode onderkant. Ze zijn langwerpig met een puntige bovenkant. Qua vorm lijken ze het meeste op de bladeren van de Tradescantia Pallida, maar dan iets minder “vlezig”. De Tradescantia Spathacea kun je in de zomer buiten houden, maar de winters in Nederland zijn toch echt te koud voor deze plant.
Bij deze plant heb je het hele jaar door kans op bloemen. Het zijn leuke, kleine, witte bloemetjes met drie blaadjes. Krijg je maar geen bloemen? Dan is de kans groot dat jouw Tradescantia Spathacea niet genoeg zonlicht krijgt. Meer over de standplaats en verdere verzorging lees je op deze pagina.
Naam | Tradescantia Spathacea Sitara |
Ook bekend als | Tradescantia Purple Flame, Tradescantia Sitara |
Standplaats | Veel indirect licht |
Water | Normaal |
Giftig | Ja |
Een bijzondere variant
Deze plant is op zichzelf al super bijzonder. Maar wist je dat er nog andere speciale varianten zijn? Zo heb je de Tradescantia Spathacea Tricolor. Deze heeft lichtroze en melkwit op de bladeren, net zoals de bijzondere Tradescantia Tricolor.
Tradescantia Spathecea verzorging
Standplaats en licht
Van origine komt deze plant uit Mexico. Hier is het warm en groeit de plant voornamelijk onder grotere planten en bomen. Het beste is om hier rekening mee te houden met het kiezen van een standplaats.
Dat houdt in dat je de plant op een plekje zet waar hij veel licht krijgt, maar geen (of in ieder geval niet te veel) direct zonlicht. De plant geeft het vanzelf aan als hij te weinig licht krijgt. Hij wordt dan snel langer zonder veel nieuwe bladeren aan te maken.
Een ander teken van te weinig licht is het verkleuren van de bladeren. Net zoals bij zijn familielid Tradescantia Zebrina wordt de paarse tint op de bladeren doffer als de plant te weinig licht krijgt. Soms worden de bladeren zelfs helemaal groen! Wist je trouwens dat er ook soorten bestaan die sowieso al helemaal groen zijn? Bijvoorbeeld de Tradescantia Green Hill.
Temperatuur
Zoals hierboven al even werd genoemd houdt de Spathacea van warmte. Dat betekent gelukkig niet dat deze plant het niet goed zal doen in een Nederlandse huiskamer. De meeste Tradescantia soorten zullen het prima doen in ons land. Houdt wel rekening met de standplaats. Zet hem bijvoorbeeld niet op een plekje waar de plant op de tocht staat.
Purple Flame water geven
De Tradescantia Spathacea staat bekend als een zeer makkelijke kamerplant. Ook als het gaat om water geven doet deze plant niet zo moeilijk.
In de lente en zomer is de plant het meest actief. Dan is het verstandig om de grond ietsjes vochtig te houden. Laat de bovenste centimeter aarde uitdrogen tot je weer opnieuw water geeft. In de winter kun je iets minder water geven. Meestal zo rond de eenmaal per week.
Grond en pot
Deze plant heeft een hekel aan natte voeten. Hier gaan de wortels van rotten en kan de plant in uiterste gevallen zelfs dood aan gaan. Het is dus beter om te weinig dan te veel water te geven.
Te veel water geven is snel gebeurd. Iedereen maakt deze fout wel eens. Zorg er daarom altijd voor dat jouw plant in een pot met een drainage gat staat. Ook een laag hydrokorrels onderin de pot kan helpen. Zo stroomt overtollig water de pot uit.
In principe is normale potgrond prima. Wil je het echt goed doen? Boots dan de natuurlijke omstandigheden na. Meng de potgrond met een handje perliet.
Is Tradescantia Spathecea giftig?
Helaas is het antwoord hierop: ja. De bladeren van de Tradescantia Spathacea bevatten een sap dat de mond en slokdarm van je kat, hond of zelfs kind kan irriteren en beschadigen. Houdt deze plant dus goed uit de buurt van dieren en kinderen!
Tradescantia Spathecea stekken
Als deze plant goed wordt verzorgd ontstaan er uitlopers aan de zijkanten van de hoofdplant (zie foto hieronder). Deze kun je stekken! Het is zaak om deze nieuwe stek zo dicht mogelijk van de moederplant af te halen. Dus weinig mogelijk van het stekje op de moederplant laten zitten, het liefst zelfs niks.
Je kunt het nieuwe stekje daarna in een glas water zetten. Zorg dat de bladeren niet in het water zitten, die kunnen gaan rotten. Nu is het wachten tot er worteltjes groeien.
Als de worteltjes een paar centimeter zijn kun je het stekje in de aarde zetten. Hou de aarde in het begin nog goed vochtig. Dan kunnen de worteltjes makkelijker uitlopen. Daarna kun je hem de normale verzorging geven.