Tradescantia Green Hill

Tradescantia Green Hill

De Tradescantia Green Hill is een mooie hangplant die niet veel eisen stelt op gebied van het onderhoud. De eisen die de plant wel stelt lees je terug op deze pagina.

De Tradescantia Green Hill heeft mooie, diepgroene blaadjes die sierlijk langs de ranken naar beneden groeien. In de lente en zomer kun je worden beloond met leuke, witte bloemetjes. Deze witte bloemetjes steken mooi af tegen de groene bladeren.

Het leuke uiterlijk, de makkelijke verzorging en het gemak waarmee je hem stekt maken deze plant de perfecte beginnersplant!

Tradescantia Green Hill
De Tradescantia Green Hill

Tradescantia Green Hill verzorging

Standplaats en licht

De Tradescantia Green Hill heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Als je hem niet genoeg licht geeft krijg je een langgerekte plant. Je ziet dan steeds langere stukken stengel tussen de bladeren. Om hem mooi en compact te houden geef je hem dus een plekje met veel licht.

Licht is ook een belangrijk element voor het mooi houden van de kleur. Dat geldt voor gekleurde soorten, zoals de Tradescantia Quadricolor, maar ook voor de groene kleur van de Green Hill.

Let wel op met direct zonlicht. Een beetje zon in de ochtend is prima, maar middagzon kan zorgen voor schade in de vorm van zwarte bladeren.

Tradescantia Green Hill snoeien

Hierboven schreven we al dat deze plant het mooiste is als hij compact groeit. Om dat te stimuleren moet je de Tradescantia Green Hill regelmatig terugsnoeien. Doe dit altijd met een schone schaar. Knip de ranken af tot de gewenste lengte. Zo simpel is het. Deze plant is sterk en groeit snel. Hij zal dus altijd weer uitlopen, ongeacht hoe ver je hem terugsnoeit.

Water geven

Water geven is iets wat helaas vaak misgaat bij kamerplanten. Over het algemeen ben je geneigd om te veel te geven. Het tegenovergestelde is goed voor de Tradescantia Green Hill. Je mag de grond bijna helemaal laten uitdrogen tussen de gietbeurten.

=> Heb je het broertje van deze plant al gezien? Bekijk de Tradescantia Yellow Hill.

Tradescantia Green Hill blad close up
Een blad van de Tradescantia Green Hill

Grond en drainage

Als je water geeft ontkom je er niet aan dat niet alles in de aarde kan worden opgenomen. Een gedeelte zakt naar de bodem van de pot. Het is daarom belangrijk dat je gaten in de bodem van de pot hebt. Als je dit niet hebt blijft het water in de pot staan en de wortels hebben dan altijd drassige grond. Hier gaan de wortels van rotten, dit leidt tot bladverlies en uiteindelijk gaat de plant hier aan dood.

Zorg dus altijd voor een pot met gaten. Je kunt er ook voor kiezen om de plant eerst in een plastic kweekpot te zetten die je vervolgens in de bloempot zet. Ook dan kan overtollig water weg.

Ook het type grond kan bijdragen aan een goede drainage. Je kunt kiezen voor een goed waterdoorlatende grond of een handje zand door een normale potgrond mengen.

Plantenvoeding geven

Plantenvoeding is een belangrijk onderdeel in de verzorging van de Tradescantia Green Hill. Als je in de lente ziet dat de plant (sneller) begint te groeien kun je tweewekelijks plantenvoeding geven. Zodra de groei terugneemt, zo rond september, stop je met plantenvoeding.

Temperatuur

Voor alle Tradescantia’s geldt dat ze liever niet onder de 15°C, en zeker niet onder de 10°C komen. Denk ook aan het voorkomen van schommelingen in de temperatuur. Jouw plant waardeert niet de luchtstromen van een kachel of airco.

stengel van de Tradescantia Green Hill

Tradescantia Green Hill stekken

Jouw Tradescantia Green Hill stekken gaat vrij eenvoudig. Normaal gesproken bevelen wij aan om planten te stekken in de lente. Dan beginnen ze goed te groeien en hebben je stekken de grootste kans van slagen. Voor de Tradescantia Green Hill geldt dit in principe ook, maar niet zo strikt. Je hebt best grote kans dat het lukt in de herfst of winter.

  1. Neem stekken van minimaal 5 centimeter, liever iets langer.
  2. Haal de onderste blaadjes van de stekken en zet ze in water. Er mag geen blad in het water zitten.
  3. Zet je stekjes weg op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  4. Na enkele weken moet je al wortels zien.
  5. Als de wortels een paar centimeter zijn kun je ze in de aarde zetten.
Tradescantia Green Hill stekken

Veel gestelde vragen en problemen

De kleuren worden dof

Als de kleuren dof worden kun je de oorzaak in verschillende hoeken zitten:

  • Deze plant houdt niet van natte voeten. Je mag de grond tussen de gietbeurten best op laten drogen. Een overshot aan water kan er voor zorgen dat de kleuren dof worden.
  • Ook kan een tekort aan licht zorgen voor de doffe kleuren.
  • Tot slot: wanneer heb je de plant voor het laatst voeding gegeven? Een tekort aan voeding uit zich normaal gesproken in doffe of gele bladeren.

De bladeren worden bruin en vallen af

Als de bovenste bladeren bruin worden is dit normaal. Dit is het groeiproces van de Tradescantia Green Hill: boven vallen de oude bladeren eraf en onder groeien de nieuwe.

Zie je bruine bladeren over de hele lengte van de plant? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  1. Een te lage luchtvochtigheid. Houd jouw plant uit de buurt van de kachel. Ook helpt het om de plant dagelijks te benevelen met een plantenspuit.
  2. Als er echt veel bladeren tegelijk bruin worden en afvallen kun je te maken hebben met wortelrot. Als de grond te lang drassig is kan dit gebeuren. Zitten er gaten in de pot?

Samenvatting

NaamTradescantia Green Hill
StandplaatsVeel indirect zonlicht
GrondOp laten drogen tussen gietbeurten
Giftig?Licht giftig

Inhoudsopgave: