Tradescantia Quadricolor

Tradescantia Quadricolor

De Tradescantia Quadricolor is een hangplant die direct opvalt in iedere kamer. De reden? De prachtig gekleurde bladeren. Vanwege de kleur van de bladeren ook de naam van deze plant: “quadri” betekent “vier”. De kleuren op de bladeren zijn een mix van vier kleuren: groen, roze, rood en wit.

Eigenlijk is de Tradescantia Quadricolor een variant op de Tradescantia Zebrina. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord zebrinus, gestreept. Je ziet deze strepen op beide soorten dan ook over de volle lengte van het blad lopen.

Om de kleuren zo mooi te houden moet je de plant goed onderhouden. De informatie daarover vind je op deze pagina. Als je de verzorging goed doet kun je, naast de mooie kleuren, ook nog beloond worden met kleine, witte bloemetjes!

Botanische naamTradescantia Fluminensis ‘Quadricolor’
StandplaatsLicht, geen direct zonlicht
WaterGrond mag licht vochtig blijven
VoedenTijdens groeiseizoen: maandelijks
Tradescantia Quadricolor

Tradescantia Quadricolor verzorging

Behoefte aan licht

Wil je jouw prachtige Tradescantia Quadricolor zo houden? Zorg dan voor voldoende licht. Als de plant te weinig licht krijgt ga je merken dat de kleuren op de bladeren vaag worden. Ook zie je dat de strepen op de bladeren, de tekening dus, vager wordt.

Jouw plant kan trouwens niet goed tegen direct zonlicht. Direct zonlicht is vaak erg heet achter glas. Als je de plant hier toch in zet kun je zwarte vlekken op de bladeren zien. Dit is bladverbranding.

Andere vereisten aan de standplaats

Naast zorgen voor de juiste hoeveelheid licht moet je met het kiezen van de standplaats ook rekening houden met de mogelijkheid van tocht. Hier houdt jouw Tradescantia Fluminensis Quadricolor echt niet van. Tocht kan ontstaan door een open raam, maar bijvoorbeeld ook de luchtstromen van een radiator of airco worden niet gewaardeerd.

Tradescantia Quadricolor water geven

Geef pas water als je voelt of ziet dat de bovenste laag van de potgrond droog is. Echt niet eerder doen. Als je water geeft als de aarde nog volledig nat is kun je serieuze schade aan de wortels toebrengen. Deze schade kun je voorkomen door niet te veel water te geven, maar ook te zorgen voor een goede afwatering (zie hieronder).

Er zijn bronnen die aangeven dat je regenwater of ontkalkt water moet geven. Dat is misschien beter, maar onze Tradescantia Quadricolor groeit prima op kraanwater. In ieder geval is het goed om water te geven op kamertemperatuur. Niet ijskoud dus.

Tradescantia Quadricolor verzorging

Zorg voor afwatering

Met afwatering bedoelen we dat overtollig water uit de pot weg moet kunnen stromen. Doe dit door een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen (meer lezen over het gebruik van hydrokorrels). Ook moet je zorgen voor een gat in de bodem.

Als je dit niet doet heb je grote kans dat de grond steeds drassiger wordt. De wortels zullen daardoor uiteindelijk gaan rotten. Doordat de wortels hun werk niet meer kunnen doen zie je dat jouw Tradescantia Quadricolor bladeren laat vallen. Dit is een natuurlijk afstoot mechanisme om in leven te blijven. Als het probleem niet wordt opgelost, en de wortels blijven in het water staan, zal de plant doodgaan. Voorkom dit dus en zorg voor een goed gedraineerde situatie.

Welke potgrond

Iedere normale potgrond voor kamerplanten is goed. Als je nieuwe potgrond gebruikt zit hier meestal voeding is voor een bepaalde periode. Bekijk dit op de verpakking en geef die periode geen extra plantenvoeding.

Voeding voor de Tradescantia Quadricolor

Om de kleuren van de plant mooi te houden is het nodig om voeding toe te dienen. De beschikbare voeding in de potgrond is uiteindelijk op en dan is de plant afhankelijk van de extra voeding die jij geeft. Iedere normale kamerplantenvoeding is prima.

Veel belangrijker is om voeding te geven naar behoefte van de plant. Deze behoefte bestaat in de groeifase. In de loop van het voorjaar zie je nieuwe groei aan jouw plant. Dan begin je met voeden. Zodra de groei stopt, meestal aan het einde van de herfst, stop je ook met voeden. Als je veel meer voeding toedient dan de plant nodig heeft kun je schade aan de wortels veroorzaken.

Snoeien

Je hebt misschien wel gemerkt dat jouw Tradescantia Quadricolor zeer snel kan groeien. Om hem mooi te houden moet je hem regelmatig snoeien. Je kunt tijdens de groeiperiode regelmatig de ranken inkorten. Zo stimuleer je hem om voller en mooier terug te groeien. Een veel voorkomend probleem bij Tradescantia kamerplanten is een kale bovenkant van de plant. Door regelmatig te snoeien voorkom je dit.

Tradescantia Fluminensis Quadricolor

Tradescantia Quadricolor stekken

Het leuke aan deze plant is dat je hem het hele jaar door kunt stekken. Bij de meeste kamerplanten kan dit eigenlijk alleen in de lente of zomer. Wil je jouw Tradescantia Quadricolor stekken? Lees dan: Tradescantia stekken, een stappenplan.

Tradescantia Quadricolor

Veel gestelde vragen en problemen

Wat is het verschil tussen de Tradescantia Quadricolor en de Tricolor?

De Tradescantia Quadricolor en de Tradescantia Tricolor worden nogal eens door elkaar gehaald. En dat is niet zo verwonderlijk. Als je de twee planten niet naast elkaar zet zie je ook bijna de verschillen niet. Het belangrijkste verschil zit in de naam. De Tricolor heeft een mix van drie kleuren en de Quadricolor een mix van vier kleuren.

Wist je trouwens dat Quadri in het Italiaans “schilderij” betekent? Zou dit toevallig zijn of is bewust gekozen deze naam aan de Tradescantia Quadricolor te geven?

Waarom krijgt mijn Tradescantia Quadricolor bruine bladeren?

Dit is een veel voorkomende situatie. Het is goed om onderscheid te maken tussen de natuurlijke situatie en een probleem:

Bruine bladeren bovenop: dit is normaal. De oude bladeren worden eerst bruin voordat ze van de plant afvallen. Je mag de bruine bladeren ook zelf verwijderen als je niet wilt wachten. Als je te veel bruine bladeren krijgt bovenaan de plant moet je hem even flink terugsnoeien. Je stimuleert dan nieuwe groei.

Bruine bladranden of ook de jonge bladeren die bruin worden? Dat heeft te maken met een te lage luchtvochtigheid. Zet jouw Tradescantia Quadricolor niet naast een kachel. Ook helpt het om dagelijks de bladeren te benevelen met een plantenspuit.

Inhoudsopgave: