Tradescantia Tricolor

Tradescantia tricolor

Tradescantia Tricolor is, naar onze mening, de mooiste binnen de Tradescantia familie. De officiële naam is Tradescantia Fluminensis, maar daarmee wordt in de praktijk vaak de groene variant mee bedoeld. Als we naar de bladeren kijken zien we meteen waar “Tricolor” vandaan komt.

De bladeren van ongeveer 2 centimeter groot hebben drie kleuren: melkwit, roze en groen. Alsof dit nog niet genoeg is, variëren de bladeren onderling van patroon en kleur. Sommige bladeren hebben een duidelijke splitsing tussen 2 kleuren, op andere bladeren lopen drie kleuren door elkaar heen.

Wist je trouwens dat er meer planten zijn met 3 kleuren in het blad? Bekijk ook eens de Maranta Tricolor!

De Tradescantia Tricolor is geweldig als je hem klein wilt houden, maar je kan hem ook uit laten groeien tot enorme hangplant. Hij groeit snel! In het Engels heeft de Tradescantia de bijnaam “Inch Plant” omdat hij tot wel een inch per dag kan groeien.

NaamTradescantia Fluminensis
BijnaamTradescantia Tricolor, Tradescantia Rainbow Hill
StandplaatsIndirect licht, halfschaduw
WaterWeinig
tradescantia tricolor plant

Tradescantia Tricolor verzorging

Standplaats en licht

Kies een standplaats waar jouw plant veel, maar indirect zonlicht krijgt. Een Tradescantia Tricolor heeft veel licht nodig om de mooie kleuren op de bladeren te behouden. Deze gaan vervagen als de plant te weinig licht ziet. Hetzelfde geldt voor een andere leuke hangplant met paars en witte bladeren: Ceropegia Woodii Variegata.

Veel licht dus, maar het mag geen direct zonlicht zijn. De gevoelige bladeren kunnen hierin makkelijk verbranden. Een beetje direct zonlicht in de ochtend of avond is prima, maar geen warme middagzon.

Wist je dat er andere Tradescantia soorten zijn die juist wel graag in de directe zon staan? De Tradescantia Pallida is een soort die juist mooier wordt in de zon!

Water geven

De plant is redelijk kieskeurig als het om water geven gaat. Hij houdt er niet van om lang in de natte aarde te staan. Dan kunnen de wortels gaan rotten. Tegelijkertijd zal je plant het niet goed doen als hij te lang en te vaak droog staat.

De beste oplossing is dan ook om jouw Tradescantia Tricolor regelmatig water te geven. Geef steeds kleine beetjes. Zo houd je de grond steeds licht vochtig. Boor daarnaast een drainagegat in de pot en zorg voor hydrokorrels onderin.

Let er bij het water geven op dat je het water op de aarde giet, niet op de plant. De plant houdt er niet van om lang nat te zijn. Het beste is sowieso om de plant van onderaf water te geven. Zet de pot met drainagegat (of binnenpot) daarvoor in een schotel water en laat de plant het opzuigen.

Tradescantia tricolor

Grond

Kies een grondsoort die snel water doorlaat. Je kunt normale potgrond gebruiken en deze aanmengen met een paar handjes zand. Op deze manier verbeter je de doorstroom. Jouw plant zal dit enorm waarderen!

=> Wist je dat er ook een soort is met niet 3, maar 4 kleuren? Bekijk de Tradescantia Quadricolor

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor de gezondheid van deze plant. Helaas is de luchtvochtigheid in de Nederlandse huiskamers vaak te laag. Zeker als je de kachel aan hebt, daalt de luchtvochtigheid flink.

Sproei de plant twee keer per week met een plantenspuit. Zorg dat je deze op nevelstand zet. Wil je het helemaal goed doen? Gebruik dan regenwater in plaats van kraanwater. In regenwater zit namelijk geen kalk. Dat is dan weer net ietsje beter voor jouw plant!

Een andere mogelijkheid is om een bakje met water op de kachel te zetten. Het water verdampt en creëert plaatselijk een hoge luchtvochtigheid. Je zult zien hoe erg jouw plant dit waardeert!

Tradescantia Tricolor snoeien

Deze plant groeit snel. Soms net iets te snel voor zijn eigen bestwil. Bij deze plantenfamilie zie je dan lange stengels ontstaan die aan de bovenkant bruin zijn. Hij groeit zichzelf als het ware stuk. Hetzelfde geldt voor zijn broertje, de Tradescantia Zebrina.

Snoeien is hiervoor de oplossing. Door regelmatig de plant met ongeveer 25% terug te snoeien, hou je hem mooi. De plant maakt dan vanaf de bovenkant nieuwe scheuten aan.

Grijp de snoeibeurt aan om meteen de dode bladeren te verwijderen. Daarbij kun je de dunnere en zwakkere stengels wegknippen. Op deze manier krijg je een veel mooie en vollere plant.

Wist je dat je deze plant heel makkelijk kunt stekken? De stengels die je hebt afgeknipt kun je zo laten uitgroeien tot nieuwe planten. We hebben een pagina over Tradescantia stekken waar je kunt lezen hoe.

tradescantia quadricolor

Is de Tradescantia Tricolor giftig?

De stengels en bladeren van deze plant bevatten een sap dat irritatie kan veroorzaken aan de luchtwegen en de huid. Er zijn geen gevallen bekend waar ernstige klachten optraden. Al hoewel hij niet op de lijst met giftige planten voor katten staat, zouden wij aanraden: hou hem uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Deze plant doet het geweldig als hangplant. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je hebt een prachtige hangplant én jouw kat kan er niet bij!

Inhoudsopgave: