Maranta Fascinator

Maranta Fascinator

De Maranta Fascinator is een zeer populaire Maranta soort. De staat beter bekend onder de bijnaam “Maranta Tricolor”. De naam heeft de plant te danken aan het feit dat het blad in 3 kleuren is getekend: lichtgroen, donkergroen en roze. Andere mensen kennen de plant onder de naam “Visgraatplant”. Ook deze is te begrijpen, maar wij vinden “Tricolor” leuker:)

De Maranta Leuconeura Fascinator “Tricolor” mag dan populair zijn, de plant is niet eenvoudig te verzorgen. Het is een echte diva! Op deze pagina lees je alles over de verzorging en goede groei van jouw geliefde plant.

NaamMaranta Leuconeura Fascinator “Tricolor”
Ook bekend alsMaranta Erythoneura, Maranta Fascinator, Maranta Tricolor
StandplaatsIndirect zonlicht
WaterLicht vochtig houden
Maranta Fascinator
De Maranta Tricolor dankt haar bijnaam aan de bladeren

Standplaats Maranta Fascinator

De Maranta Fascinator is oorspronkelijk een tropische plant. Deze floreert op de grond onder de hoge bomen die alle directe zon weghouden van de plant. Probeer deze omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen bij het kiezen van een standplaats voor de Tricolor. Plaats de plant dan ook op een plek zonder direct zonlicht. Je zult merken dat de plant het ook goed doet op een plek die voornamelijk schaduw biedt.

De Maranta Fascinator water geven

Water geven is een uiterst precies werkje. Je moet precies zoveel water geven dat de grond niet uitdroogt, maar niet zo vaak dat de grond te vochtig wordt. Het beste is om even in de grond te prikken voor het water geven. De bovenste laag mag nog licht vochtig aanvoelen, niet uitgedroogd. 

Doordat de plant graag in een licht vochtige grond staat is het zaak goed te letten op kleine zwarte vliegjes in de potgrond. Mocht je deze tegenkomen moet je overgaan op bestrijding hiervan.

Hadden we al gezegd dat de Maranta Leuconeura Fascinator een echte diva is als het op de verzorging aankomt? Gebruik het liefst water op kamertemperatuur, zodat de plant zich aan het water kan aanpassen. Het kan gebeuren dat de wortels “schrikken” van water dat veel kouder is dan de temperatuur van de aarde. Dat kan schade aan de bladeren tot gevolg hebben.

=> Wist je trouwens dat je heel makkelijk de Maranta kunt stekken?

Maranta Fascinator

Grond voor de Maranta Fascinator

De Maranta Fascinator is zeer gevoelig voor wortelrot. De hoeveelheid water is al lastig, maar belangrijker is dat het overtollige water goed weg kan stromen. Kies er daarom voor om de potgrond aan te mengen met zand. Dit komt de drainage ten goede.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat het water uit de pot weg kan stromen. Er moet daarom een drainage gat in de pot zitten.

Luchtvochtigheid

De Maranta Fascinator is een tropische plant. Dat betekent dat deze houdt van een hoge luchtvochtigheid. Gezien dat in de meeste huiskamers lastig is, kun je de bladeren een paar keer per week sproeien met een plantenspuit. Zo boots je zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving na.

=> Een mooie variatie is de Maranta Lemon Lime

Bloemen

De verzorging is niet makkelijk. Doe je het goed, dan wordt je beloond met een echte blikvanger in de kamer! Een teken dat het goed gaat is het verschijnen van bloemen. Bloemen zijn mooi, maar kosten de Maranta Leuconeura Fascinator veel energie. Je kunt ze het beste verwijderen als ze hun glans hebben verloren. Daarbij kan een bloeiende plant wel wat extra licht gebruiken.

maranta fascinator bloem
De Maranta Leuconeura Erythoneura in bloei

Is de Maranta Fascinator Tricolor giftig?

Voor zover bekend is de Maranta Fascinator is niet giftig voor mensen, honden of katten. Ditzelfde geldt trouwens voor de hele plantenfamilie, waaronder ook de Calathea valt.

Dat betekent helaas nooit dat je de plant zonder risico bij kleine kinderen kunt houden. Gelukkig is deze plant ook heel erg mooi als hangplant. Hang hem hoog op, ver buiten bereik van kinderhandjes en huisdieren. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Maranta Leuconeura Fascinator

Veel voorkomende problemen

Bladeren van mijn Maranta Leuconeura Fascinator verschroeien

De Maranta Tricolor houdt niet van direct zonlicht. Als de plant dit toch vangt, kan het zijn dat de bladeren uitdrogen en uiteindelijk verschroeien. Dit is natuurlijk erg zonde. Verplaats jouw plant naar een standplaats waar deze veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht.

De kleuren van de bladeren vervagen

Ook dit is een teken dat de Maranta Fascinator te veel (direct) zonlicht vangt. Dit probleem speelt bij meerdere soorten, waaronder ook de prachtige Maranta Kerchoveana.

Donkere vlekken op bladeren Maranta Fascinator Tricolor

Dit is een teken dat er schimmel begint te vormen op de wortels door te veel water.

De bladeren vallen opeens af!

Als je te koud water geeft kun je de wortels van de plant te veel afkoelen en hiermee stress veroorzaken. Dit shockeren van het systeem kan bladuitval veroorzaken. We zeiden het al: de Maranta Leuconeura Tricolor is een echte diva:)

Inhoudsopgave: