Maranta (Tiengebodenplant) stekken

maranta stekken

De Maranta, ook wel bekend als de Tiengebodenplant of Prayerplant is een prachtige plant en kent vele soorten zoals de Maranta Lemon Lime en de Maranta Fascinator Tricolor. Al deze variaties zijn te stekken.

Voor het stekken is het belangrijk dat je plant volwassen en vol genoeg is. Je gaat stukken van de plant afhalen en deze moet dus wel tegen een stootje kunnen! Stekken van de Maranta kan op twee manieren:

Let op: een Maranta wordt in de praktijk regelmatig door elkaar gehaald met een Calathea. Een Calathea kun je niet stekken op deze manier!

maranta stekken
Een Tiengebodenplant stekje in de aarde

Maranta stekken in water

De Maranta is het makkelijkste te stekken door de wortels te laten vormen op water.

Stap 1
Zoek een aantal goede stukken van de plant af om te stekken. Het is belangrijk dat je voor iedere stek een stukje stengel met een paar bladeren neemt. De wortels gaan straks uit de “oksels” groeien, dus dat gedeelte hebben we nodig. Ook de bladeren zijn belangrijk zodat de stek kan blijven leven.

Stap 2
Zet de afgeknipte stekken in het water. Nu is het een kwestie van wachten tot de Maranta stekken goed zijn geworteld. Ververs een of twee keer per week het water. Zoals hieronder op de foto te zien verschijnen de wortels uit de “oksel” van de Maranta.

Zet de stekjes weg op een plek waar ze veel licht krijgen, maar geen direct zonlicht. Hierdoor kunnen de mooie kleuren dof worden. Dit probleem speelt bij alle soorten, waaronder de Maranta Kerchoveana.

maranta stekken wortels verschijnen
De eerste wortels verschijnen!

Stap 3
Zodra de wortels een paar centimeter zijn kan de stek in de aarde worden gezet. Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe Maranta!

Maranta direct in de grond stekken

Deze methode is voor de wat meer gevorderde stekkers onder ons. Je kunt de Maranta ook stekken door een stuk van de plant te nemen, inclusief wortels. Lees hieronder de stappen. Daaronder staat een handig filmpje van Zelf Maken is Leuker.

Stap 1
Ten eerste moet de Maranta uit de pot. Haal het grootste gedeelte van de aarde van de wortels zodat je er goed bij kunt.

Stap 2
Nu wil je een stuk van de kluit, inclusief bladeren, scheiden van de moederplant. Het liefste doe je dit met je handen, maar mocht de kluit echt te sterk zijn gebruik je een mesje. Doe voorzichtig!

Stap 3
De nieuwe stek kan in de grond. Gefeliciteerd, je hebt nu een nieuwe Maranta!

Inhoudsopgave: