Maranta Lemon Lime

maranta lemon lime

De Maranta Lemon Lime is een veel gewilde versie van de Maranta. En dat is niet zo gek! De donkergroene bladeren zijn prachtig getekend met geelgroene aderen.

Helaas is het ook een echte diva om te verzorgen. De plant is veeleisend, maar doe je alles goed, dan is de beloning enorm! Je leest erover op deze pagina.

NaamMaranta Leuconeura “Lemon Lime”
Ook bekend alsMaranta Lemon Lime
StandplaatsIndirect zonlicht
WaterNormaal
maranta lemon lime
De karakteristieke bladeren van de Lemon Lime

Standplaats Lemon Lime

Deze Maranta kan prima op een plek staan waar vaak schaduw is. Ook een plek met veel indirect licht is prima. Het belangrijkste is dat deze nooit veel direct zonlicht mag vangen. Een klein beetje is prima, bijvoorbeeld in de ochtend en namiddag. Te veel direct zonlicht zorgt ervoor dat de bladeren verbranden. Dat is zonde, want deze bladeren zullen niet meer herstellen.

Maranta Lemon Lime water geven

De Maranta Lemon Lime verzorgen is geen makkelijke taak. De plant stelt hoge eisen. Water geven is daarbij een van de moeilijkste dingen. Te droge grond wordt door de plant niet geaccepteerd, terwijl de plant zeer gevoelig is voor te natte grond. Dan kan gemakkelijk schimmel optreden. Een ander nadeel van te natte grond zijn vliegjes in de plant.

In de lente en zomer, het groeiseizoen, kun je het beste meerdere keren per week een klein beetje water geven. Zorg ervoor dat de bovenkant van de aarde iets is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft.

Let er op dat de aarde niet te vochtig mag blijven. Daarbij is het belangrijk het water direct op de grond te geven, de bladeren mogen niet te lang nat blijven!

=> Een mooie variatie is de Maranta Fascinator

Luchtvochtigheid

De Maranta Lemon Lime houdt van een hoge luchtvochtigheid. Vaak is de luchtvochtigheid in de normale huiskamer te laag. Dit is op te lossen door de plant een paar keer per week te sproeien. Let erop dat het water niet te koud mag zijn.

In de winter daalt de luchtvochtigheid vaak enorm doordat de kachel aanstaat. Dit vindt jouw plant helemaal niks. Los dit op door plaatselijk een hogere luchtvochtigheid te creëren: zet een klein bakje met water op de kachel. Dit verdampt en zal je plant heerlijk vinden.

maranta leuconeura lemon lime

Potgrond voor de Lemon Lime

In principe is alle aarde prima, zolang deze maar goed vocht kan doorlaten. Om dit zeker te weten kun je de potgrond aanmengen met zand. Ook een laag steentjes onderin de pot werkt prima.

Is de Maranta Lemon Lime giftig?

De Lemon Lime staat bekend als een plant die niet giftig is. Dus volledig veilig voor bijvoorbeeld kinderen en huisdieren.

Maranta Lemon Lime stekken

De Maranta is heel makkelijk te stekken. Omdat voor iedere Maranta soort het stekken hetzelfde gaat, hebben we deze verzameld op een andere pagina. Lees verder over Maranta Stekken.

Veel voorkomende problemen

Bladeren van Lemon Lime zijn beschadigd!

De bladeren van de Maranta Lemon Lime zijn beschadigd, maar je hebt dit zelf niet gedaan? Dat lijkt vreemd, maar duidt vaak op een te lage temperatuur in huis. De Maranta is een tropische plant die het prima doet op kamertemperatuur, maar niet veel lager. Hetzelfde geldt voor andere planten binnen deze kleurrijke familie zoals de prachtige Calathea.

Bladeren van de Lemon Lime worden geel / vallen af

Zoals gezegd is deze Maranta een veeleisende plant. Als deze niet genoeg water krijgt, of als deze te veel water krijgt, kunnen de bladeren geel worden en van de plant vallen. Lees hierboven goed hoe je de juiste hoeveelheid water geeft.

Vlekken op de bladeren van de Lemon Lime / kleuren niet meer mooi

Als de mooie kleuren van de Maranta Lemon Lime niet meer zo zijn als ze ooit waren, betekent dit vaak de de plant te veel direct zonlicht vangt. Verplaats de plant naar een plek met veel licht, maar niet direct in de zon. Eventueel mag een plekje met wat schaduw ook. Deze planten houden van indirect licht, net zoals zijn broertje, de Maranta Kerchoveana.

Inhoudsopgave: