Tradescantia Pallida

Tradescantia Pallida

Tradescantia Pallida is een bijzondere plant. Van origine komt hij uit Mexico, maar je komt hem ook veel tegen in Marokko en Spanje. Warme gebieden dus. Gelukkig kan deze prachtige plant het ook goed doen in Nederland.

Deze vaste plant wordt in Nederland veel gehouden in grote bloempotten in de tuin. Omdat het een kruipplant is zal hij leuk over de randen van de pot heen gaan hangen. Ook kom je ze tegen in borders, waar ze binnen een paar jaar mooie afmetingen kunnen aannemen. Dat is bijzonder, want de meeste soorten Tradescantia zijn juist kamerplanten.

Gezien onze winters heel vochtig, en soms ook flink koud, kunnen zijn, is het aangeraden de Tradescantia Pallida dan naar binnen te halen. Bijkomend voordeel daarvan is dat je in de winter dan binnen een prachtige hangplant hebt.

De bladeren van deze plant voelen een beetje “vlezig” aan, zijn knalpaars en kunnen een paar centimeter lang worden. Onder de juiste omstandigheden kunnen de stengels wel anderhalve meter lang worden. Net zoals zijn broertje, de Tradescantia Zebrina, groeit ook deze soort dus heel snel.

Als je de verzorging goed aanpakt wordt je beloont met kleine bloemetjes. Deze zijn een iets lichtere tint paars en hebben altijd een driehoekige vorm.

Tradescantia Pallida
Tradescantia Pallida, met bloemetjes

Tradescantia Pallida verzorging

Licht en standplaats

Deze plant houdt van de zon! Geef hem een plekje waar hij vooral de zon ziet in de ochtend, begin middag en namiddag. De hete zon op het heetst van de middag kun je beter vermijden. Dan kunnen de bladeren verschroeien.

De bladeren van deze plant lijken een beetje op die van zijn broertje, de Tradescantia Spathacea. Je kunt aan de bladeren zien of hij genoeg licht krijgt. Als het blad mooi paars is krijgt hij genoeg zon. Worden de bladeren juist meer groen? Dan krijgt hij te weinig licht. Een ander teken van de weinig licht is dat de stengels steeds langer worden, maar er minder blad aan komt.

Water geven

Het beste is om de Tradescantia Pallida tijdens een gietbeurt lekker veel water te geven. Dit bootst een flinke regenbui na. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk dat het overtollige water uit de pot kan wegstromen. Zorg dan ook altijd voor een drainage gat een en laag hydrokorrels in de pot.

Laat de grond een beetje uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Een indicatie is de bovenste 2,5 centimeter van de grond laten opdrogen, dan opnieuw water geven. In de zomer zal dit vaker zijn dan in de winter.

Temperatuur

In de lente en zomer kan deze plant buiten staan, maar onze Nederlandse winters zijn echt te koud. Haal dan de plant naar binnen. Daar zijn de normale kamertemperaturen prima. Let er wel op dat je hem niet in de directe omgeving van een kachel of een deuropening zet.

Setcreasea Purpurea bloemen
Bloemen van de Setcreasea Purpurea

Snoeien

De Setcreasea Purpurea kan heel snel groeien. Zeker als de plant wat minder licht krijgt kan deze langbenig worden. Veel mensen vinden dat minder mooi.

Om de plant weer mooi en vol te krijgen moet je hem snoeien. Hier mag je best enthousiast in te werk gaan. Als je de plant terugsnoeit tot zo’n 15 a 20 centimeter lang, zal hij worden aangespoord om in de breedte te groeien in plaats van in de lengte. Je krijgt er een prachtige volle plant voor terug! Dit principe moet je toepassen op alle planten binnen deze familie, zo ook bijvoorbeeld de Tradescantia Nanouk.

Verpotten

Als je de wortels door het drainage gat ziet groeien, is het tijd om te verpotten. Kies een mooie nieuwe pot waar hij voorlopig weer even in vooruit kan. Zo’n 5 centimeter groter is prima. Zorg uiteraard ook in de nieuwe pot weer voor een drainage gat onderin.

Tradescantia Pallida stekken

Deze plant groeit snel en kan ook zeer makkelijk worden vermeerderd. Op een andere pagina hebben we een handig stappenplan over het stekken van de Tradescantia.

Tradescantia Pallida Purpurea

Veel voorkomende problemen

Het blad is niet meer paars

Net zoals andere leden van deze plantenfamilie, zoals de Tradescantia Tricolor, heeft ook deze variant prachtig gekleurde bladeren. Beginnen de bladeren van jouw Tradescantia Pallida steeds minder mooi paars te worden? Dat is vaak een teken dat de plant te weinig zonlicht krijgt. Geef hem een standplaats met meer licht.

Tradescantia Pallida hangt slap

Meestal is dit een teken van te weinig water. Geef je de laatste tijd wel water? Dan is de plant waarschijnlijk verwelkt. Controleer of het water uit de onderkant van de pot kan weglopen. Zo niet, dan ontstaat er vaak wortelrot.

de pallida plant buiten bij een muurtje

Samenvatting

NaamTradescantia Pallida Purpurea
BijnaamTradescantia Purple Heart, Setcreasea Purpurea
StandplaatsZon, halfschaduw
WaterNormaal

Inhoudsopgave: