Tradescantia Nanouk

tradescantia nanouk

Van alle soorten binnen deze plantenfamilie is de Tradescantia Nanouk toch wel de mooiste. Van origine afkomstig uit Zuid-Amerika, maar sinds kort een steeds vaker geziene plant in onze woonkamers.

Wat de Tradescantia Nanouk zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de prachtige kleuren op de bladeren. Deze bladeren zijn meestal lichtgroen met helder roze strepen. Sommige bladeren zijn zelfs bijna volledig roze! In tegenstelling tot andere Tradescantia soorten heeft de Nanouk iets dikkere bladeren.

Naast het leuke uiterlijk is het ook nog eens een makkelijk te onderhouden plant. De Tradescantia Nanouk groeit vrij snel als je hem goed verzorgd. De juiste aanpak hiervoor lees je op deze pagina. Ook vind je hier antwoorden en oplossingen op veel voorkomende problemen en vragen.

tradescantia nanouk
De Tradescantia Nanouk

Tradescantia Nanouk verzorging

Standplaats en licht

De meeste kamerplanten komen uit het tropisch regenwoud. Zo ook de Tradescantia Nanouk. Het voordeel van planten uit zulke regio’s zijn de looks. Tropische planten zijn vaak fel gekleurd en hebben een interessante groeiwijze. Natuurlijk zijn inheemse planten net zo bijzonder en mooi, maar over het algemeen kopen we toch vaker de kleurrijke tropische planten als kamerplant.

Het nadeel van tropische planten: het is hier niet tropisch. En dus loop je tegen allerlei problemen aan in de verzorging. Veel tropische planten kunnen niet tegen direct zonlicht, dat krijgen ze in de natuurlijke habitat ook niet. Een standplaats kiezen is dan vrij lastig.

Dit geldt gelukkig niet voor de Tradescantia Nanouk. Als 1 van de weinige tropische planten houdt hij wel van direct zonlicht. Zoek dus een standplaats waar dit het geval is. Kleine kanttekening: hoogzomer kan de zon vrij sterk zijn. Let erop dat er geen zwarte of bruine vlekken op de bladeren verschijnen. Als dit het geval is mag je de plant een stuk van het raam verwijderen.

Water geven

Hoeveel water geef je jouw Tradescantia Nanouk? Dat is volledig afhankelijk van de afmetingen van de plant, de standplaats en het jaargetijde. Je kunt je voorstellen dat een grote plant in de zomer meer water verbruikt dan een klein exemplaar in de winter. Het is dus een kwestie van proberen en zelf een goed schema vinden.

Hoe pak je dat aan? Steek daarvoor een vinger in de aarde om te controleren of de grond al droog is. Als je voelt dat de bovenste paar centimeter aarde droog zijn, dan is het tijd om water te geven. Is de aarde nog nat? Dan wacht je nog even.

Op deze manier geef je jouw plant nooit teveel water. Een overschot aan water is helaas zeer vaak de oorzaak voor gezondheidsproblemen van de plant. Op deze manier voorkomen je dit dus. De regel: liever iets te droog dan iets te nat! Deze regel geldt eigenlijk voor alle planten binnen deze familie, zoals ook de Tradescantia Purple Heart (Pallida).

tradescantia nanouk verzorging

Tradescantia Nanouk snoeien

Deze plant is zeer makkelijk te snoeien. Het enige om rekening mee te houden is dat je snoeit in het voorjaar en een schone schaar gebruikt. Los daarvan kun je naar eigen wens en inzicht de ranken inkorten.

Sterker nog: dit is zelfs aan te bevelen. Als je de plant niet regelmatig inkort merk je dat deze minder mooi gaat groeien. De bovenkant wordt dan kaal terwijl de onderkant nog doorgroeit. Door te snoeien stimuleer je de Tradescantia Nanouk om voller terug te groeien.

Voeding

Iedere plant heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Voor de Tradescantia Nanouk is dat zelfs extra belangrijk: bij een tekort aan voeding kunnen de prachtige kleuren vervagen. Dit is niet uniek voor de Nanouk, maar geldt voor alle planten met gekleurde bladeren. Dezelfde kleuren als de Nanouk zie je terug op de Tradescantia Purple Flame.

Geef plantenvoeding naar behoefte van de plant. Dat betekent enkel voeden vanaf het moment in de lente dat je nieuwe groei aan de plant ziet ontstaan. Zodra de groei stopt, meestal zo rond het einde van de herfst, stop je ook met voeden.

Close up van de tradescantia nanouk
De Tradescantia Nanouk heeft dikkere stengels dan andere soorten

Pot en potgrond

Je kunt een normale potgrond voor kamerplanten gebruiken. Deze bevat meestal voeding voor een aantal maanden. Let hier op en zorg dat je geen extra voeding toedient in die periode.

Gebruik een pot waar gaten in de bodem zitten of boor deze er in. Dit is nodig omdat anders overtollig water niet weg kan en de aarde dan drassig wordt. Deze plant haat het om met de wortels in de drassige grond te staan en hierdoor kunnen allerlei problemen optreden.

Temperatuur

Op gebied van temperatuur stelt jouw Tradescantia Nanouk niet zulke hogen eisen. Zorg er in ieder geval voor dat de temperatuur nooit onder de 12 graden zakt. Ook staat het plantje niet graag op de tocht.

Veel gestelde vragen en problemen

De kleuren vervagen

Deze plant heb je waarschijnlijk vanwege de mooie kleuren op de bladeren. Als die beginnen te vervagen is dat flink balen. Bij alle planten in deze familie met gekleurde bladeren, zoals de populaire Tradescantia Zebrina, is licht de belangrijkste factor voor de mooie kleur. Zet jouw plant dus op een plekje met meer licht. Let in de zomer op direct zonlicht, dat kan nogal eens te heet worden.

Krijgt de plant al veel licht, maar zijn de kleuren nog steeds vaag? Dan kan dat komen door een tekort aan voeding of water.

tradescantia nanouk
Je hebt de Nanouk waarschijnlijk vanwege de roze kleur

Kun je de Tradescantia Nanouk stekken?

Dat kan, vrij makkelijk zelfs. Je leest de stappen op de pagina over Tradescantia stekken.

Is deze plant giftig?

Helaas is de Tradescantia Nanouk licht giftig voor katten, honden en mensen. Dit geldt alleen bij inname van (een deel van) blad of stengel. Als je dit ziet gebeuren moet je direct contact opnemen met een (dieren)arts.

Gelukkig is het een hangplant en hangt hij dan ook vaak buiten het bereiken van kleine kinderen of huisdieren.

Waarom krijgt mijn Tradescantia Nanouk bruine bladeren?

Bruin blad, of bruine randen aan het blad, is een direct gevolg van een te lage luchtvochtigheid. Zet jouw plant nooit in de directe omgeving van een kachel. Ook helpt het om dagelijks de blaadjes te besproeien met een plantenspuit. Het bruine blad zal niet meer herstellen, maar hiermee help je toekomstige problemen te voorkomen.

Plant groeit opzij / wordt langbenig

Als de plant steeds meer stengel aanmaakt en steeds minder blad is dat een teken van te weinig licht. De plant strekt zich dan uit, op zoek naar licht. Een ander signaal is een opzij groeiende plant. Verplaats de Nanouk dichter bij een raam.

Samenvatting

Botanische naamTradescantia Albiflora “Nanouk”
Ook bekend alsTradescantia Nanouk
Licht behoefteZonnig
Water behoefteGrond licht vochtig houden

Inhoudsopgave: