Tradescantia Yellow Hill

tradescantia yellow hill

De Tradescantia Yellow Hill dankt haar naam aan de kleur van de bladeren: daar zitten prachtige gele stukken in verwerkt. Tussen de bladeren zit veel variatie. Op sommige bladeren lijkt het net een subtiele gele streep verf, gezet met een kwast. Andere bladeren zijn weer bijna volledig geel.

Qua uiterlijk lijkt de Tradescantia Yellow Hill veel op zijn zusje: de Tradescantia Nanouk. Beiden hebben vrij dikke stengels en bladeren. Dikker dan je normaal gesproken ziet binnen het plantengeslacht Tradescantia.

Als je op zoek bent naar informatie over de verzorging van deze plant, dan zit je hier goed. Naast tips met betrekking tot de verzorging behandelen we hier de oplossing op veel voorkomende problemen.

tradescantia yellow hill

Tradescantia Yellow Hill verzorging

Behoefte aan licht

Zet jouw Tradescantia Yellow Hill op een standplaats met veel licht. Let er op dat het veel licht is, maar geen direct zonlicht. Direct zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren verbranden. De mooie, lichte kleuren moeten dan plaatsmaken voor donkere vlekken op de bladeren. Dat is zonde!

Als jouw plant in de winter wat direct zonlicht ziet is dat vaak geen probleem. Met name in de zomer is de zon wel te heet voor de plant.

Tradescantia Yellow Hill water geven

Te veel water geven is helaas vaak de oorzaak van veel problemen bij kamerplanten. De regel is dan ook: liever iets te veel dan iets te weinig. Een plant die dorst heeft kan snel herstellen, terwijl een plant die te lang nat is geweest dat vaak niet meer kan.

Laat de bovenste laag aarde opdrogen voordat je water geeft. Zo weet je zeker dat je niet te vaak geeft.

Zorg voor afwatering

Naast juist water geven moet je zorgen dat overtollig water weg kan. Als dit water in de pot blijft staan wordt de aarde drassig. Dit leidt tot allerlei problemen met de wortels en uiteindelijk gaat de Tradescantia Yellow Hill hier aan dood. Boor gaten in de onderkant van de pot en leg onderin een laag hydrokorrels om te zorgen voor een goede afwatering.

Luchtvochtigheid

Over het algemeen kan deze plant prima tegen een lagere luchtvochtigheid. Let wel op extremen, bijvoorbeeld door een radiator. Als deze aan staat daalt de luchtvochtigheid sterk wat wel kan zorgen voor problemen. Je ziet dan bruine randen aan het blad ontstaan. Zet jouw plant dus niet naast een radiotor. Is dit echt niet anders? Zet dan een bakje water op de radiator. Dit water verdampt en beperkt de schade van de radiator.

Plantenvoeding

Plantenvoeding geef je jouw Tradescantia Yellow Hill in de groeifase. Zodra de winter voorbij is merk je dit vanzelf. Je ziet dan nieuwe groei ontstaan. Zodra de groeifase voorbij is stop je weer met bijvoeden. Zo geef je enkel naar behoefte van de plant.

Je kunt een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Lees altijd goed de instructies op de verpakking zodat je het product goed verdunt.

Snoeien

Snoeien doe je het liefste in het voorjaar. Zoals hierboven geschreven gaat de plant dan de groeifase in. Zo heb je na de snoei direct nieuwe uitlopers en kan de plant voller terugkomen. Snoei naar wens de ranken tot ze de gewenste lengte hebben. Als je wilt kun je de afgesnoeide stukken Tradescantia stekken.

tradescantia yellow hill
“File:Tradescantia fluminensis Yellow Hill 2015-06-16 369.jpg” by Salicyna is licensed under CC BY-SA 4.0

Veel gestelde vragen en problemen

Welke temperatuur is goed voor de Tradescantia Yellow Hill?

Op dit gebied geen gekke wensen: de normale kamertemperatuur is prima. Let wel op temperatuurschommelingen, die vindt de plant niet fijn. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, tocht of een airco. Als je hier rekening mee houdt zit je goed.

Is deze plant giftig?

Helaas, het antwoord op deze vraag is: ja. De Tradescantia Yellow Hill is licht giftig bij inname. Dat betekent niet dat inname gelijk zeer ernstige problemen hoeft te veroorzaken. Vaak komt een kat of hond er vanaf met braken. Toch zeggen wij: neem altijd direct contact op met jouw dierenarts als je ziet dat jouw huisdier van de plant heeft gegeten.

Bruine bladeren

Heb je bruine bladeren aan de plant? Dat is vrij normaal. Oude bladeren worden eerst bruin voordat ze van de plant afvallen. Als jij echter veel bladeren ziet met bruine randen, dan is er wat anders aan de hand. Vaak is dit een reactie op te droge lucht. Een lage luchtvochtigheid is meestal geen probleem, maar soms kan jouw plant hier niet goed tegen. Los dit eenvoudig op door de bladeren dagelijks te benevelen met een plantenspuit. Je zult zien dat jouw plant hier van opknapt!

Samenvatting

Botanische naamTradescantia Fluminensis Yellow Hill
Ook bekend alsTradescantia Yellow Hill
LichtbehoefteVeel indirect zonlicht
WaterbehoefteGrond tussen gietbeurten bijna laten uitdrogen

Inhoudsopgave: