Een Kalanchoë is een vetplant die je kunt herkennen aan zijn dikke bladeren. Elke kalanchoe groeit op een andere manier, maar ze zijn wel allemaal met elkaar te vergelijken. Als je een kalanchoe wilt gaan stekken is dit makkelijk te doen. Je hebt hier alleen wel veel geduld voor nodig. We gaan je vertellen hoe je het beste een kalanchoe stekken kunt.
Verschillende soorten kalanchoe’s
Er zijn verschillende soorten kalanchoe’s die je kunt stekken. Elk hebben ze hun eigen charme, uitstraling en ook hun eigen manier van stekken. De kalanchoe tomentosa kun je bijvoorbeeld herkennen aan zijn zachte en aaibaar uitziende bladeren. Deze schijn bedriegt niet, want de bladeren voelen ook echt fluweelachtig aan. Daarnaast zien de bladeren er ook echt leuk uit. Doordat de randjes bruin zijn, lijken de bladeren net op een pootje van een panda. Dit is dan ook waar hij zijn bijnaam de pandaplant vandaan heeft.
Een andere kalanchoe die zeer makkelijk te stekken is, is de zogenoemde ‘mother of thousands’. Deze kalanchoe groeit baby plantjes aan de rand van zijn bladeren. Al deze babyplantjes kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. Ze vallen zelf van de rand van het blad af in de pot van de moederplant. Hier zullen ze al snel wortels groeien.
Hoe een kalanchoe stekken?
Het stekken van een ‘mother of thousands’ is eigenlijk het makkelijkste te doen. Je kunt wachten tot de baby plantjes zelf van het blad af vallen of je kunt ze er voorzichtig af halen. Als ze er zelf vanaf vallen in de pot van de moederplant, kun je ze daar laten groeien tot ze wat wortels hebben. Hierna kun je ze verplaatsen naar hun eigen potje. Ook kun je ze er zelf voorzichtig vanaf halen en in een potje met aarde zetten. Zo zullen ze daar wortels ontwikkelen en verder kunnen groeien.
Wil je een andere kalanchoe soort stekken, moet je iets anders te werk gaan. We zullen de kalanchoe tomentosa als voorbeeld nemen. Voor het stekken van deze kalanchoe heb je een scherp mesje nodig. Voordat je deze gaat gebruiken is het belangrijk dat je deze goed schoonmaakt en ontsmet met alcohol. Zo is de kans dat je de moederplant schade aanbrengt het kleinst.
Je kunt het beste een stek afsnijden van ongeveer 10 centimeter van de bovenkant van de plant. Er moeten minstens 2 bladeren aan zitten. Het onderste blad van de stek haal je eraf. Voordat je de stek kunt planten, is het belangrijk dat je hem eerst in een dag of 4 volledig laat drogen. Dit zal zorgen dat de snijwond dicht groeit en niet meer kan gaan schimmelen.
Als de wond gedroogd is, kun je de stek in verse potgrond planten. Je kunt hierbij het beste voor zaai- en stekgrond kiezen. Deze soort grond zal de stek het beste stimuleren om zo snel mogelijk wortels te groeien.
Verzorgen van de stekken
Als de kalanchoe stekken eenmaal geplant zijn, kan het lang duren voordat er wat gebeurt. Je moet erg veel geduld hebben voor het stekken van een kalanchoe. Het zal niet zo snel wortels schieten als andere planten. Vetplanten groeien over het algemeen eenmaal erg langzaam.
Maar vergeten moet je je stekken zeker niet. Houd de aarde van de stek licht vochtig en laat de aarde niet uitdrogen.
Dit kun je doen door wekelijks een kleine hoeveelheid water te geven. Na 3 à 4 weken heeft de stek genoeg wortels ontwikkeld. In dat geval is het aan te raden om de hoeveelheid water die je geeft te verminderen. De aarde mag in dat geval wel iets droger worden. Het is en blijft namelijk wel een vetplant.