Aglaonema commutatum

De naam van deze plant zal niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch hebben veel mensen een aglaonema commutatum in huis staan. Hij staat bekend om zijn prachtige bladeren met kleurrijke patronen. Lees hier alles over hoe jij je aglaonema commutatum het beste kunt verzorgen.

De oorsprong van de aglaonema commutatum

De aglaonema komt oorspronkelijk uit het tropische gebied van Indonesië en omstreken. Hij behoort tot de familie van aronskelken. Er zijn in het wild ongeveer 55 verschillende soorten aglaonema’s te vinden, waarvan er maar een aantal bekend zijn bij ons als kamerplant.

De bladeren van de aglaonema is wat hem als kamerplant zo uniek maakt. Het blad heeft mooie patronen, wat vaak gestreepte of vlek tekeningen zijn. De meeste bladeren hebben groen met grijs of witte tekeningen, maar ook zijn er soorten met rood of paars in het blad. Dit maakt elke plant uniek en een ideale toevoeging aan je interieur.

Bloemen

Het zal je niet altijd meteen opvallen wanneer je aglaonema commutatum in bloei staat. De bloemen zitten namelijk onder het blad. Ook bloeit hij niet vaak. Het beste is dan ook om de bloemen meteen weg te knippen. Hij steekt erg veel energie in de bloemen, wat ten koste van de sierwaarde van de plant kan gaan.

De bloemen zijn wit en meestal rond de 3 centimeter groot. Het sap en vruchten, de bessen, van de aglaonema zijn licht giftig. Wanneer ze geconsumeerd worden kan dit leiden tot misselijkheid. In zeldzame situaties kan het sap leiden tot huidirritaties.

Water geven en standplaats

Over het algemeen stelt de aglaonema commutatum geen hoge eisen aan verzorging. Ze hebben weinig problemen met wat minder of meer water. Het is hierbij wel belangrijk dat je de wortels niet in water laat staan. Dit kan zorgen voor wortelrot. Als je twijfelt of hij alweer water nodig heeft, kun je beter even wachten met water geven.

De aglaonema blijft het mooiste in licht vochtige grond in de zomer. In de winter is het geen probleem als de grond wat opdroogt tussen het water geven. Het is verstandig om in het begin wat kleinere hoeveelheden water te geven. Voel voordat je water geeft altijd of de grond vochtig aanvoelt of niet.

Doordat de aglaonema uit het tropisch regenwoud komt, vindt hij een donker plekje in de kamer ook helemaal prima. Het is wel zo, hoe meer licht hij krijgt, hoe beter hij groeit. Te veel direct zonlicht zal de bladeren verbranden.

Voeding en schoonmaken aglaonema commutatum

Elke plant heeft meer verzorging nodig dan alleen maar water geven. In het geval van de aglaonema commutatum is het niet per se nodig om hem extra voeding te geven. Hier gebruikt hij maar weinig van. Hij zal er wel blij van worden, maar geef het niet te vaak, anders kan de grond verzuren en de plant schade oplopen.

Waar hij wel blij van zal worden, is het schoonmaken van zijn bladeren. Net zoals het kastje of decoratie in huis zal er ook op je plant stof kunnen verzamelen.

Deze moeten dus ook schoongemaakt worden. Het makkelijkste is om de plant even af te spoelen met water of de bladeren schoon te vegen met een vochtige doek. Dit zal niet alleen de stof van de bladeren verwijderen, maar ook eventuele beestjes die de plant kunnen schaden.

Van nature groeit de aglaonema in vochtige omstandigheden in tropisch gebied. In onze huizen is de lucht een stuk droger, wat ze een stuk vatbaarder maken voor spint. Ook kunnen ze dop- of wolluis oplopen. Bladluizen kun je gelukkig makkelijk verwijderen met een harde waterstraal. Voor het verwijderen van spint of andere soorten luizen is een biologische of chemische bestrijding aan te raden.

Onderhoud van de plant

De aglaonema is geen moeilijke plant met veel verzorging of onderhoud. Het enige onderhoud wat je hoeft uit te voeren bij een aglaonema commutatum is het wegknippen van verkleurde bladeren. Over het algemeen zal hij hier niet snel last van hebben. Als bladeren bruin worden duidt het vaak op te veel zonlicht, dat de plant te lang droog gestaan heeft of juist te veel water krijgt.

Je hoeft een aglaonema niet te snoeien. Het worden geen grote planten. Wanneer je verkleurde bladeren weg wilt knippen is het belangrijk dat je enkel het blad verwijdert, niet de basis.

De aglaonema commutatum stekken

De aglaonema commutatum is een kamerplant die makkelijk te stekken is. Dit kun je op 2 verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is door te scheuren. De moederplant maakt van nature al stekjes. Deze kun je lostrekken en in een aparte pot plaatsen, waar hij verder zal gaan groeien. Doe dit wel met beleid en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Je kunt ook stekjes van de plant afnemen. Je kunt de stam in delen knippen, waarbij elk deel een blad heeft. Deze kun je in de grond steken, waarna er wortels zullen groeien en er zo een nieuwe plant ontstaat.

Inhoudsopgave: