Aglaonema

Aglaonema

De Aglaonema is voornamelijk bekend vanwege haar prachtige bladeren. De meeste hebben patronen in groen en wit, maar er zijn ook een flink aantal kleurrijke soorten. Voornamelijk zijn Aglaonema’s met roze, rood en soms oranje in de bladeren te vinden.

De naam is een samenstelling van de Griekse woorden “aglaos” (schitterend) en “nema” (draad). Het idee is dat de meeldraden glimmen. Deze naamgeving is vreemd, want de bladeren maken de Aglaonema pas écht de moeite waard. Een veelgebruikte bijnaam is trouwens Chinese Evergreen.

Lees hier alles over het verzorgen van jouw Aglaonema en een oplossing voor veel voorkomende problemen.

Aglaonema
Aglaonema

Aglaonema verzorging

Standplaats en licht

De meeste Aglaonema soorten vinden het prima om grotendeels in de schaduw te staan. Dat is één van de redenen dat ze zo populair zijn. Het is belangrijk om deze plant niet de hele dag in de schaduw te laten staan: geen enkele plant zou dat overleven. Geef de Aglaonema tenminste een paar uur daglicht per dag. Hoe meer daglicht, hoe sneller de plant groeit en hoe mooier de kleuren blijven.

De Aglaonema geeft signalen over de hoe veel licht ze nodig heeft. Soorten met kleuren in het blad vragen wat meer zonlicht dan soorten met enkel groen en/of wit. De gekleurde soorten mogen in de ochtend en avond best wat direct zonlicht zien. Een plekje bij een raam op het noorden is dus perfect. Soorten met minder kleuren mogen best wat verder bij het raam vandaan staan.

Als de bladeren gaan hangen is dat een teken dat de plant te weinig licht krijgt. Krijgt de plant gele bladeren? Dat is een teken dat de plant te veel licht krijgt. Ook zwarte of bruine vlekken op de bladeren duiden op te veel licht. In dat geval is het vaak het directe zonlicht wat voor bladverbranding zorgt.

Standplaats en temperatuur

Terwijl de Aglaonema uit de tropische regenwouden komt vindt ze onze kamertemperatuur prima. Ze kan goed groeien bij een temperatuur die niet onder de 18 ℃ uit komt.

Houd specifiek rekening met grote temperatuurschommelingen. Deze ontstaan bijvoorbeeld door tocht, een airco of een radiator. Deze schommelingen hebben een negatief effect op de plant. Ze kan hierdoor in het ernstigste geval haar bladeren laten vallen.

Aglaonema verzorging

Water geven

De Aglaonema water geven is niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de grond nooit helemaal uitdroogt en ook nooit drijfnat is. Hoe veel water geef je dan:

  • Geef zo veel water de grond na ongeveer 4 tot 5 dagen bijna droog is. Is de grond eerder droog? Dan mag je de volgende keer iets meer water geven. Is de grond na 5 dagen nog steeds nat? Dan mag je de volgende keer minder water geven.
  • Hoe beoordeel je of de grond droog genoeg is om weer water te geven? Steek daarvoor je vinger in de potgrond van de Aglaonema. Als er geen of nauwelijks aarde aan je vinger blijft plakken, dan is het tijd om water te geven.

Let erop dat de routine in de winter anders zal zijn dan in de zomer. In de zomer verbruikt een Aglaonema meer water omdat de plant dan in de groeifase zit en het simpelweg warmer is. De eerste periode kan het water geven misschien moeilijk zijn, maar na verloop van tijd wordt dit een routine.

Aglaonema bladeren krullen?

Krullen de bladeren van deze plant? Dan heeft dat te maken met een te lage luchtvochtigheid. Een ander teken van te droge lucht zijn bruine vlekken op de bladeren. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Wist je dat de plant familie is van de Dieffenbachia plant? Ze heeft dan ook dezelfde wensen op gebied van luchtvochtigheid. Omdat ze van oorsprong uit de tropische regenwouden komt is ze gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je hier nabootsen door de bladeren een paar keer per week te benevelen met een plantenspuit. Ook kun je de Aglaonema bij andere tropische planten zetten. Door ze bij elkaar te zetten profiteren ze van elkaars verdamping. Onder andere de Peperomia familie en veel Calathea soorten houden van een hoge luchtvochtigheid.

Het benevelen van de bladeren heeft nog een aantal extra voordelen. Ze blijven mooi, dat klopt, maar wist je dat natte bladeren ook niet aantrekkelijk zijn voor beestjes? Onder andere wolluis, spint, bladluis of thrips hechten zich niet graag aan een plant die constant nat is.

Tot slot is een bijkomend voordeel dat stof ook minder makkelijk op de bladeren blijft liggen. Dit verhoogt de sierwaarde van jouw Aglaonema.

Chinese Evergreen plant verpotten

De meeste soorten blijven klein en hierbij zal verpotten niet snel nodig zijn. Er zijn soorten die maximaal 20 centimeter groot worden, maar er zijn ook soorten die wel een meter groot kunnen worden. In het geval van de laatstgenoemde is verpotten wel nodig. In een te kleine pot kan het wortelgestel van de Aglaonema niet voldoende groeien om ook boven de grond de uiteindelijke afmetingen te bereiken.

Als jouw plant niet groeit is dat dan ook een eerste teken dat je moet gaan verplanten. Geef haar een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Zorg ook altijd voor een goede drainage (lees hieronder meer).

chinese evergreen plant
Chinese Evergreen plant

Zorg altijd voor drainage

De Aglaonema haat het om met haar wortels in drijfnatte grond te staan. Natuurlijk is het prima dat de grond nat is door het water geven, maar er mag geen plas water rondom de wortels blijven staan. Dit veroorzaakt wortelrot. Dit proces speelt zich af in de grond en is in principe niet zichtbaar. De eerste zichtbare tekenen van wortelrot zijn gele bladeren, een zachte stam en bladuitval. Uiteindelijk gaat de Aglaonema dood aan wortelrot.

Hoe voorkom je dit? Door te zorgen voor een goede drainage. In een bloempot met gaten kan nooit water blijven staan omdat het er uit loopt. Je kunt er ook voor kiezen om de plant in een plastic binnenpot te houden en deze in een sierpot te zetten. Ook in de plastic binnenpot zitten gaten waardoor er nooit water rond de wortels blijft staan.

Potgrond

Een normale potgrond voor kamerplanten is geschikt voor Aglaonema’s. Als je specifieke potgrond wilt gebruiken, kies dan voor potgrond voor de Anthurium. Het voordeel is dat deze potgrond luchtiger is dan de normale variant. Zo hebben de wortels van de planten de ruimte om goed te kunnen groeien.

Voeding voor de Chinese Evergreen

Plantenvoeding is een essentieel onderdeel in het onderhoud van de Aglaonema. Overigens is plantenvoeding ook een lastig onderdeel: zowel te veel als te weinig voeding is slecht voor de plant. Te weinig voeding remt de groei en zorgt voor minder mooie kleuren. Te veel voeding zorgt daarentegen juist voor bladverbranding en kan, in ernstige gevallen, zelfs de plant om zeep helpen.

Geef daarom enkel plantenvoeding op het moment dat de plant het nodig heeft. Dat is tijdens de groeifase, welke loopt van de lente tot het einde van de zomer. Lees altijd goed de instructies op de verpakking van de plantenvoeding. Meestal moet er namelijk worden verdund. De plant verbruikt relatief weinig voeding. Verdun dus liever iets meer dan staat aangegeven.

Moet je de Aglaonema snoeien?

Snoeien is in principe niet nodig. De Aglaonema groeit niet met ranken zoals veel Tradescantia soorten of op stam als de Pannekoekenplant. Als je wilt kun je wel de lelijke en dode bladeren van de Aglaonema snoeien. Snoei enkel het blad weg, nooit gedeeltes van de stam.

Aglaonema soorten

Er zijn zo’n 50 Aglaonema soorten bekend. Al deze soorten groeien in de natuurlijke habitat in Oost-Azië. De meest bekende soorten zijn:

  • Aglaonema commutatum
  • Aglaonema modestum
  • Aglaonema costatum
  • Aglaonema hookerianum
  • Aglaonema crispum
  • Aglaonema nebulosum
  • Aglaonema nitidum
  • Aglaonema pictum
  • Aglaonema brevispathum
  • Aglaonema rotundum
  • Aglaonema siamense
Aglaonema soorten
Verschillende Aglaonema soorten

Daarnaast zijn er vele cultivars en ondersoorten te verkrijgen. Iedere Aglaonema heeft weer een eigen combinatie van kleuren en patronen op de bladeren. Bekijk vooral eens de:

  • Aglaonema Key lime
  • Aglaonema Silver bay
  • Aglaonema Maria
  • Aglaonema Crete
  • Aglaonema Freedman

Aglaonema bloem

Als je de familie van de Aglaonema kent, de Aronskelkfamilie, snap je waarom de bloemen zo veel lijken op de bloemen van de Zamioculcas en op die van veel Philodendron soorten. Ook de bloemen van de Aglaonema hebben een schutblad en een kolf, zoals hieronder te zien op de foto. De bloemen zijn klein en, in vergelijking tot de uitbundige bladeren, eigenlijk niet de moeite waard.

Aglaonema chinese evergreen plant
Aglaonema, ook wel Chinese Evergreen plant genoemd

Veel gestelde vragen en problemen

Heeft de Aglaonema gele bladeren?

Geel blad is in veel gevallen een teken van een te lichte of zonnige standplaats. De bladeren worden eerst faal, ze verliezen hun kleuren en patronen, en worden daarna geel. De gele bladeren zullen na verloop van tijd afvallen. Het is in dit geval zaak om de Aglaonema verder bij het raam vandaan te plaatsen. Deze planten vinden het prima om het grootste gedeelte van de dag in de schaduw te staan.

Een andere oorzaak van gele bladeren kan een overschot of te kort aan water zijn. In dat geval zijn het vaak de onderste bladeren die geel worden. Lees bovenaan deze pagina, bij de verzorging, hoe en wanneer je het beste de Aglaonema water geeft.

Bruine vlekken of bruine randen aan de bladeren?

Als jouw Aglaonema bruine vlekken op de bladeren krijgt is dat vaak een teken van te veel direct zonlicht. Verplaats de plant verder de kamer in, weg bij het raam. De zon kan namelijk erg heet zijn en deze verbrandingsvlekken creëren.

Gaat het eerder om bruine randen aan de bladeren of droge puntjes? Dan is dit vaak een teken van te weinig water of te droge lucht. De grond mag altijd licht vochtig blijven. Daarnaast profiteert deze plant ervan als je de bladeren regelmatig natmaakt met een plantenspuit.

Aglaonema bladeren worden zwart

Zwarte bladeren of een zwarte stam? Dat is helaas een signaal voor wortelrot. Wortelrot ontstaat als de plant voor langere tijd te veel water heeft gekregen. Misschien kun je de Aglaonema nog redden. Haal haar uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde rondom de wortels. Doe dit voorzichtig, want de wortels en stam zijn week geworden. Zet haar daarna in een pot met verse en droge potgrond. Zorg altijd voor drainage gaten zodat dit probleem in de toekomst niet nogmaals voorkomt.

Is de Aglaonema luchtzuiverend?

Waarschijnlijk kun je online vinden dat de plant een zeer luchtzuiverende plant is. Ze staat immers op de lijst van luchtzuiverende planten die door de NASA is samengesteld. Recenter onderzoek toont echter aan dat de luchtzuiverende werking beperkt is. Het zou enkel zo werken als er zeer veel planten bij elkaar zouden staan.

Dat klinkt voor ons als een reden om meer kamerplanten in huis te halen. Wist je dat onder andere de Gatenplant (Monstera) en Olifantsoor (Alocasia) ook luchtzuiverende kwaliteiten hebben?

Aglaonema samenvatting

Botanische naamAglaonema
Ook bekend alsChinese Evergreen plant
Originele HabitatOost-Azië
Aantal soorten50
Maximale hoogteAfhankelijk van soort: tussen 20 en 100 cm
Behoefte aan lichtHalfschaduw of licht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden

Inhoudsopgave: