Dieffenbachia

Dieffenbachia

Een Dieffenbachia is om meerdere redenen een geliefde kamerplant. De patronen op de bladeren zijn prachtig, het is een vrij sterke kamerplant, ze groeit snel en kan jaren meegaan. Daarnaast zijn er meerdere soorten verkrijgbaar zodat de Dieffenbachia écht nooit verveelt.

Op deze pagina lees je alles over het verzorgen van de Dieffenbachia, leuke weetjes en vind je een antwoord op veel gestelde vragen.

Dieffenbachia
Dieffenbachia

Dieffenbachia verzorging

Standplaats en licht

Bij het bepalen van de standplaats, en de hoeveelheid licht, is het goed om te bedenken dat de Dieffenbachia oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud komt. In deze natuurlijke habitat is het lang licht, maar ziet de Dieffenbachia nooit direct de zon. Dat komt doordat er altijd hoge bomen staan die tijdens de middaguren de directe zonnestralen blokkeren. Enkel tijdens de ochtend en avond staat de zon laag genoeg om onder de bomen, op de bladeren van de Dieffenbachia te schijnen.

Op deze manier moet je ook voor de Dieffenbachia als kamerplant in licht voorzien. Zet haar dus op een standplaats waar ze veel licht krijgt, maar enkel direct zonlicht in de ochtend en/of avond. Dit geldt ook voor haar familieleden met bont blad zoals bijvoorbeeld de Syngonium. Jouw Dieffenbachia laat het vanzelf weten als er iets niet goed gaat op gebied van zon of schaduw:

  • Bruine bladeren aan de Dieffenbachia? Of bruine randen aan de bladeren? Dan krijgt ze te veel direct zonlicht. Plaats haar wat verder bij een raam vandaan. Overigens hoef je niet volledig bruine bladeren te zien als de Dieffenbachia te veel licht ontvangen. Bruine vlekken op de bladeren zijn hiervoor ook al een signaal.
  • Als de print vervaagt is dat een teken voor te veel schaduw. Bij te weinig licht zal de prachtige Dieffenbachia haar kleuren en patronen verliezen, of in ieder geval laten vervagen. Zet haar in dat geval wat dichter bij een raam.

Een Dieffenbachia groeit naar het licht toe. Net zoals een Alocasia kan de plant scheef gaan groeien. Je kunt dit voorkomen door de plant iedere paar weken een kwartslag te draaien.

Dieffenbachia blad

Standplaats en temperatuur

Daarnaast heeft de standplaats ook vaak invloed op de temperatuur waarbij jouw Dieffenbachia moet groeien. Factoren die invloed hebben op de temperatuur:

  • De locatie van de plant (raam op het zuiden, noorden, oosten of westen)
  • De afstand van de plant van het raam (hoe dichterbij het raam, hoe warmer)
  • Dubbel of enkel glas (enkel glas is in de winter vaak koud)
  • Airconditioning (houd een Dieffenbachia niet van)
  • Radiatoren (houd een Dieffenbachia ook niet van)
  • Tocht

Ook bij de temperatuur geeft jouw Dieffenbachia je weer signalen. Over het algemeen kan de plant liever iets te warm dan te koud staan. Te koud: de bladeren vallen af. Als de Dieffenbachia bladeren verliest zonder dat ze eerst geel worden is dit een teken dat de temperatuur te laag (is geweest). Het gaat hier dus om een schrikreactie.

Het liefste houd je de temperatuur dus vrij constant en altijd boven de 14 ℃.

Dieffenbachia water geven

Bij de Dieffenbachia water geven is het de kunst om de potgrond altijd licht vochtig te houden, zonder dat de grond echt nat is. De makkelijkste methode om een vinger in de potgrond te steken. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog nat en hoef je nog geen water te geven. Blijft er geen aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond droog en kun je water geven.

Wanneer en hoe veel water je geeft is afhankelijk van meerdere factoren. Een grote plant verbruikt meer dan een kleine. En in de winter verbruikt jouw Dieffenbachia minder water dan in de zomer. Het is dus echt zaak te voelen en beoordelen of je water moet geven. Na verloop van tijd wordt je hier handiger in en kun je een vaste routine ontwikkelen.

Daarnaast geeft de Dieffenbachia het aan als ze te lang geen water heeft gekregen. Als de bladeren krullen is het tijd om water te geven. Krullende bladeren bij dorst zie je ook bij andere tropische planten zoals de Calathea.

Daar tegenover staan slappe bladeren. Als je slappe bladeren en zachte stammen constateert, dan heeft de Dieffenbachia voor langere tijd te veel water gehad. Daarover hieronder meer.

Dieffenbachia water geven
Dieffenbachia water geven is belangrijk, maar kan snel fout gaan

Voorkom wortelrot

Slappe bladeren en een zachte stam zijn dus altijd een teken dat de Dieffenbachia te veel water heeft gekregen. Specifieker: de wortels van de plant staan al te lang in drassige grond. Na verloop van tijd ontstaat hierdoor wortelrot. Wortelrot is helaas een probleem wat regelmatig voorkomt bij kamerplanten, zo ook de Dieffenbachia.

Dit klinkt vreemd, een Dieffenbachia kan immers op hydrocultuur leven? Het probleem zit hem in de samenstelling van de aarde. Als die te lang nat blijft gaat het rotten, en de wortels ook. Rotte wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen door de plant transporteren. Je merkt wortelrot dan ook aan slappe of gele bladeren die later afvallen. Uiteindelijk gaat de Dieffenbachia dood aan wortelrot.

Wortelrot kun je voorkomen door niet te veel water te geven, maar dit blijkt in de praktijk vaak niet voldoende. Zorg dan ook altijd voor gaten in de bodem van de pot. Zo kan overtollig water uit de pot lopen en blijft het niet rondom de wortels staan.

Luchtvochtigheid

Zoals hierboven geschreven komt de Dieffenbachia oorspronkelijk uit de tropen. Daar heerst een zeer hoge luchtvochtigheid. Om die natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen is het verstandig om ook hier iets aan de (vaak veel te lage) luchtvochtigheid te doen. Dit kan op een aantal manieren:

  • Sproeien: benevel de bladeren van de Dieffenbachia met een plantenspuit op nevelstand.
  • Gebruik een luchtbevochtiger.
  • Zet meerdere tropische planten (bijvoorbeeld de Strelitzia en de Graslelie) bij elkaar, dit creëert een microklimaat waar ze allen van profiteren.
  • Zet de Dieffenbachia in de badkamer. Hier is de luchtvochtigheid vaak erg hoog. Let er wel op dat de plant ook hier genoeg daglicht krijgt.

Een hoge luchtvochtigheid heeft meerdere voordelen:

  • De bladeren blijven mooi: je hebt minder kans op bruine bladranden.
  • Stof blijft minder makkelijk op de bladeren liggen: betere fotosynthese = betere groei.
  • Luis, zoals bladluis, vestigt zich niet graag op bladeren die regelmatig nat zijn.
  • Als de nieuwe bladeren niet open gaan helpt een hoge luchtvochtigheid om dit proces te versoepelen.
Dieffenbachia in pot

Snoeien

Jouw Dieffenbachia wordt te groot? Dan kun je er voor kiezen haar te snoeien. Andere redenen om te snoeien kunnen zijn: een kale stam, bladeren gaan dood of bladeren zijn niet meer mooi.

Snoeien doe je altijd met handschoenen aan: het sap van de Dieffenbachia is giftig en kan irriteren op de huid. Snoei naar wens bladeren weg om de plant weer mooi in vorm te krijgen. De Dieffenbachia zal weer uitlopen waar je haar hebt teruggesnoeid.

Gooi de afgeknipte stukken niet weg, die kun je laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees verder over Dieffenbachia stekken.

Dieffenbachia verpotten

Een Dieffenbachia kan vrij groot worden. Afhankelijk van de soort is een hoogte van drie meter zeker niet ondenkbaar. Om die hoogte te kunnen bereiken moet de Dieffenbachia wel voldoende ruimte hebben in de pot. Gezien deze plant vrij snel kan groeien is verpotten om de twee jaar noodzakelijk. Zo heeft de plant weer voldoende ruimte voor nieuwe wortels, en daarmee nieuw blad.

Het beste kun je verpotten in de lente. Verpotten van een Dieffenbachia is een ingreep waarbij je gemakkelijk (onbedoeld natuurlijk) de wortels en/of bladeren kunt beschadigen. Door te verpotten in de lente heeft de plant nog de volledige groeifase om te kunnen herstellen.

Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond. Universele potgrond voor kamerplanten is geschikt. Houd er rekening mee dat nieuwe potgrond (meestal) voor een langere periode voeding bevat. Geef tijdens deze periode geen extra plantenvoeding.

Dieffenbachia voeding

Een Dieffenbachia groeit snel. Onder de juiste verzorging kan deze plant wel 30 tot 40 centimeter per jaar groeien! Ondersteun deze groei met plantenvoeding tijdens de groeifase (lente tot zomer / begin herfst). Het mooiste is om biologische plantenvoeding te gebruiken.

Volg altijd goed de instructies op de verpakking. Een overschot is vaak snel gegeven en kan serieuze schade aan de wortels veroorzaken. Een overschot aan voeding in de pot uit zich in bruine en dode bladeren. Vaak gaat de plant hier uiteindelijk aan dood. Voorkom dit en verdun de plantenvoeding dus volgens het etiket.

Dieffenbachia grote soorten
Er zijn zeer grote Dieffenbachia soorten

Dieffenbachia soorten

Er bestaan zo’n 30 soorten Dieffenbachia. De soort is vernoemd naar Joseph Dieffenbach (1796–1863).

Bijna alle Dieffenbachia soorten hebben variaties op de bladeren. Slechts een enkele soort heeft volledig groene bladeren. De Dieffenbachia soorten verschillen ook in de maximale hoogte die ze kunnen bereiken. Er zijn soorten die wel drie meter hoog kunnen worden. Bij die hoogte hebben ze indrukwekkende bladeren.

De meest voorkomende soorten als kamerplant zijn:

  • Dieffenbachia seguine
  • Dieffenbachia reflector
  • Dieffenbachia camilla
  • Dieffenbachia amoena
  • Dieffenbachia green magic
  • Dieffenbachia compacta
  • Dieffenbachia tropic snow
  • Dieffenbachia mars
  • Dieffenbachia maroba
  • Dieffenbachia reeva
  • Dieffenbachia vesuvius
  • Dieffenbachia crocodile
  • Dieffenbachia maculata
  • Dieffenbachia big ben
  • Dieffenbachia oerstedii
  • Dieffenbachia white etna
  • Dieffenbachia tiki

Dieffenbachia bloem

Een Dieffenbachia bloem komt tevoorschijn als de plant het zeer naar haar zin heeft. De verzorging en de omstandigheden moeten perfect zijn. Moet je de bloem verwijderen? Een Dieffenbachia in bloei houden kost de plant zeer veel energie. Je kunt er voor kiezen om de bloem te verwijderen zodat de energie weer naar de groei van bladeren kan. Na ongeveer een week zal de bloem zijn uitgebloeid, dan kun je hem sowieso verwijderen

De bloem kan bekend voorkomen: de Dieffenbachia valt binnen de Aronskelkfamilie. Binnen deze familie vallen veel bekende kamerplanten die soortgelijke bloemen produceren: onder andere de Monstera (Gatenplant) en de Alocasia (Olifantsoor).

Dieffenbachia bloem
Dieffenbachia bloem
Dieffenbachie (Dieffenbachia compacta) Blüte” by blumenbiene is marked with CC BY 2.0.

Veel gestelde vragen en problemen

Dieffenbachia heeft bruine bladeren

Bruine bladeren aan de Dieffenbachia zijn vaak een signaal van twee mogelijke oorzaken:

  1. De Dieffenbachia heeft te lang, te veel, water gekregen. Dan beginnen de bruine bladeren meestal met bruine randen. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten bijna helemaal opdroogt. Ook moet overtollig water uit de pot kunnen lopen door gaten in de bodem.
  2. De Dieffenbachia krijgt te veel licht. Dan beginnen de bruine bladeren met bruine vlekken. Verplaats de plant naar een plekje waar ze minder (direct) zonlicht krijgt.
Dieffenbachia bruine bladeren
Bruine randen aan blad Dieffenbachia

Dieffenbachia hangt slap

Zie je de bladeren hangen? Dan kunnen er, over het algemeen, twee dingen aan de hand zijn. De meest voorkomende reden voor slappe bladeren is een dorstige Dieffenbachia. Is de grond droog? Geef dan water en zie dat de slappe bladeren weer rechtop gaan staan. Als de Dieffenbachia slap hangt en ook de bladeren laat vallen, dan is het vaak te koud voor de plant.

Is deze plant luchtzuiverend?

De Dieffenbachia is zeer goed in het zuiveren van de lucht. Hoe groter het bladoppervlakte, hoe meer lucht een plant kan zuiveren. Net zoals veel Philodendron soorten heeft ook deze plant veel bladoppervlakte. Prima geschikt dus voor schonere lucht in huis!

Hoe groot wordt een Dieffenbachia?

De hoogte van een Dieffenbachia varieert per soort. De meeste soorten blijven rond de meter, maar een enkeling kan twee of drie meter hoog worden.

Op zoek naar iets groters? Veel Calathea soorten worden een stuk groter, maar hebben ook de prachtige bladtekening zoals een Dieffenbachia. Een andere optie is om te gaan voor een kamerplant op stam als een Yucca of de makkelijke Dracaena.

De bladeren druppelen

De Dieffenbachia lekt water! Logisch dat je jezelf afvraagt wat hier aan de hand is, maar gelukkig is dit heel normaal. De druppels aan de bladeren zijn als het ware “zweet” van de plant. Door een tijdelijk overschot aan water in de plant komt het er via de bladeren uit. Dit heet guttatie en zie je ook terug bij andere kamerplanten zoals de Bananenplant. Niks aan de hand dus!

Mijn Dieffenbachia groeit niet

Als jouw Dieffenbachia niet groeit kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:

  1. Het is herfst/winter. In deze periode groeien de meeste kamerplanten niet.
  2. De Dieffenbachia staat te veel in de schaduw. Iedere plant heeft licht nodig om goed te kunnen groeien.
  3. De pot is te klein en de plant heeft te weinig wortelruimte.
  4. Er is niet voldoende voeding in de pot aanwezig.
  5. De plant krijgt te weinig water.

Wat zijn die zwarte beestjes?

Zwarte kleine vliegjes rondom de Dieffenbachia? Dat zijn rouwvliegjes. Lees verder over rouwvliegjes bestrijden.

Dieffenbachia samenvatting

Botanische naamDieffenbachia
FamilieAraceae (Aronskelkfamilie)
Maximale hoogte3 meter (de grootste soort)
Behoefte aan waterGemiddeld
Behoefte aan lichtVeel licht, in de ochtend en avond zon
Luchtzuiverend?Ja

Inhoudsopgave: