Alocasia stekken

Het vermeerderen van een Alocasia (Olifantsoor) kan lastig zijn. Bij veel planten is het afknippen van een stengel en op water zetten voldoende. Bij een Alocasia stekken niet. Deze plant kun je niet stekken op het blad. Hier moet iets meer moeite voor worden gedaan, maar het loont!

Op deze pagina vind je twee manieren:

  • Heb je een volledige plant zonder baby’s? Kies dan voor manier 1.
  • Heb je een plant met een babyplantje in de pot? Kies dan voor manier 2.

Let erop dat de foto’s bij manier 1 van de Alocasia Zebrina zijn en bij manier 2 van de Alocasia Polly, maar dit maakt niet uit. Je kunt alle planten in de Alocasia familie stekken met deze manieren, bijvoorbeeld de Alocasia Cucullata of de Alocasia Lauterbachiana. Ook voor de dwergvarianten zoals de Alocasia Black Velvet is dit de juiste aanpak.

Tot slot vind je onderaan deze pagina nog een bonus methode! Soms maakt een Alocasia knolletjes. Hoe je de plant daarmee vermeerderd lees je daar.

Manier 1: Olifantsoor stekken door de plant te splitten

Als je plant groot genoeg is kun je er voor kiezen om deze te splitten in twee kleinere planten. Hier lees je de stappen, inclusief foto’s. De foto’s zijn van het stekken van de Alocasia Zebrina, maar het proces is hetzelfde voor iedere plant binnen deze familie.

Stap 1: Is de Alocasia groot genoeg?

Voor deze manier van stekken is het belangrijk dat de plant oud en sterk genoeg is. We gaan de plant namelijk in tweeën splitten. Dat is een ingrijpende gebeurtenis voor de plant! De eerste stap is controleren of er voldoende wortels aanwezig zijn om twee nieuwe planten van te maken.

Trek de Alocasia uit de pot en kijk hoe het eruit ziet. Als het veel wortels zijn, zit je goed. De wortels moeten echt al in de vorm van de pot zijn gegroeid.

Stap 2: Verwijder aarde van de wortels

De wortels van de Alocasia zitten normaal gesproken volledig door de war. Als je de plant zo uit elkaar trekt is er een hoog risico op meerdere grote beschadigingen. Het is dan mogelijk dat de plant het niet overleefd.

Daarom is de tweede stap om zo veel mogelijk aarde van de wortels te verwijderen. Zo is het makkelijker om te zien hoe de wortels lopen en kun je ze dus gerichter uit elkaar halen.

De wortels van de Alocasia zitten vaak volledig vast in de aarde. Het losmaken ervan is dan ook een klusje wat gemakkelijk 20 minuten in beslag neemt. Raak niet ongeduldig en neem die tijd! Het resultaat zijn straks twee prachtige Alocasia stekken! Mocht het niet lukken: week de kluit dan even in een emmer water op kamertemperatuur. Daarmee komt de aarde beter los.

alocasia zebrina stekken stap 2
Het verwijderen van de aarde kan een flinke klus zijn. Op deze foto zie je hoe dat is gedaan op de blog van Plant Care for Beginners (bron foto).

Stap 3: Split de Alocasia in tweeën

Bij een Olifantsoor stekken lijkt dit de meest spannende stap, maar als je stap 2 goed hebt gedaan moet dit een eitje zijn! Zoals op de foto te zien, is er duidelijk sprake van meerdere planten die van elkaar te onderscheiden zijn. Je kunt nu de wortels ontwarren en de Alocasia scheiden.

alocasia zebrina stekken stap 3
Olifantsoor stekken door de kluit te splitten. Foto afkomstig van Plant Care for Beginners.

Stap 4: Plaats planten in hun nieuwe potten

Nu kun je de planten in hun nieuwe huisje plaatsen! Hopelijk groeien ze beiden net zo mooi als de plant waar ze vandaan komen. Hiervoor vind je tips op de pagina over de verzorging van de Alocasia Zebrina.

alocasia zebrina stekken stap 4

Manier 2: Alocasia stekken door een uitloper af te nemen

Deze manier lijkt heel erg op manier 1. Alleen hier gaan we niet de hele plant splitten, maar een (of meerdere) uitlopers afnemen. Hier zitten meerdere voordelen aan. Ten eerste hoef je niet te wachten tot de Alocasia groot genoeg is. Ten tweede is het risico voor de plant minder groot. Als je een baby afneemt is de kans dat de moederplant het overleeft veel groter dan bij manier 1.

Stap 1: De Alocasia heeft een stekje!

Het belangrijkste is dat de plant een baby heeft om te stekken. Dat ziet er zo uit als op de foto.

alocasia polly baby stekken stap 1
Deze Alocasia heeft een baby om te stekken! Foto gemaakt door S. Hemmer, geplaatst op Den Garden (bron)

Stap 2: Split het stekje van de moederplant

Haal de plant voorzichtig uit de pot. Als het goed is zal het baby stekje nog niet veel wortels hebben. De wortels van het stekje zijn dan ook nog niet zo verward met de moederplant dat deze moeilijk is los te trekken. Dat kun je hieronder op de foto goed zien.

Soms is dat wel het geval. Volg dan de stappen van manier 1 om de aarde van de kluit te verwijderen en de wortels te ontwarren. Als je dat niet doet is de kans dat je de wortels beschadigd bij het lostrekken een stuk groter.

Als alles goed gaat heb je het stekje losgekoppeld van de moederplant.

alocasia polly baby stekken stap 2
Hier wordt het baby Alocasia plantje gesplit van de moederplant. Credits naar S. Hemmer, Den Garden.

Stap 3: Alocasia stekje in nieuwe pot!

De moederplant kan terug in de pot en het Alocasia stekje kan in zijn nieuwe huisje. Nu moet je goed voor de planten zorgen en ze lekker verder laten groeien! Lees hiervoor de verzorgingstips op de pagina over de Alocasia Zebrina.

Alocasia knolletjes

Als je echt goed voor je plant zorgt, dan kun je worden beloond met knolletjes van de Alocasia! Wel is het belangrijk dat het gaat om een grote en volwassen plant. Een baby Alocasia die nog vol in de groei is zal zijn energie niet gaan steken in het produceren van knollen.

Wist je dat de knolletjes van sommige Alocasia soorten eetbaar zijn? Waarschijnlijk ben je daar niet in geïnteresseerd, maar wel hoe je de plant kan vermeerderen met deze knollen!

alocasia knolletjes
Knolletjes van de Alocasia!

Hierboven op de foto zie je de Alocasia knolletjes. Het is vrij eenvoudig om deze uit te laten groeien tot nieuwe planten. Gebruik een pot met losse potgrond en maak een gat dat ongeveer 2x zo diep is als de lengte van het knolletje. Plaats het knolletje in het gat en druk de aarde licht aan.

Nu is het afwachten. Zet het potje op een warme plek en houdt de aarde goed vochtig. Het kan een paar weken duren voordat je iets merkt. Over het algemeen gaat het sneller in een warmere en vochtigere omgeving.

knolletjes alocasia

Veel gestelde vragen over Olifantsoor stekken

Wat zijn de beste omstandigheden voor het kweken van Olifantsoor stekken?

Olifantsoor stekken geven de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden met veel helder, indirect licht. Zorg er dus voor dat de plant op een plaats staat die veel licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat. Houd de grond vochtig maar niet zompig en besproei de bladeren regelmatig om de vochtigheid op peil te houden.

Wat zijn enkele veel voorkomende problemen met Alocasia stekken?

Een van de meest voorkomende problemen met Alocasia stekken is rotting. Dit kan gebeuren als de stek te nat wordt gehouden of in een te donkere ruimte. Zorg ervoor dat de pot een goede drainage heeft en dat u niet te veel water geeft. Een ander veel voorkomend probleem is ongedierte, zoals bladluizen en wolluizen.

Wat is de beste tijd van het jaar om Alocasia stekken te nemen?

Alocasia stekken kunnen op elk moment van het jaar worden genomen, maar de beste tijd is in het voorjaar of de zomer wanneer de plant actief groeit.

Inhoudsopgave: