Alocasia (Olifantsoor) stekken

Het vermeerderen van een Alocasia (Olifantsoor) kan lastig zijn. Bij veel planten is het afknippen van een stengel en op water zetten voldoende. Bij de Alocasia niet. Hier moet iets meer moeite voor worden gedaan, maar het loont!

Op deze pagina vind je twee manieren:

  • Heb je een volledige plant zonder baby’s? Kies dan voor manier 1.
  • Heb je een plant met een babyplantje in de pot? Kies dan voor manier 2.

Let erop dat de foto’s bij manier 1 van de Alocasia Zebrina zijn en bij manier 2 van de Alocasia Polly, maar dit maakt niet uit. Je kunt alle planten in de Alocasia familie stekken met deze manieren. Ook voor de dwergvarianten zoals de Alocasia Black Velvet is dit de juiste aanpak.

Manier 1: Vermeerderen door de plant te splitten

Als je plant groot genoeg is kun je er voor kiezen om deze te splitten in twee kleinere planten. Hier lees je de stappen, inclusief foto’s. De foto’s zijn van het stekken van de Alocasia Zebrina, maar het proces is hetzelfde voor iedere Alocasia (Olifantsoor).

Stap 1: Is de Alocasia groot genoeg?

Voor deze manier van stekken is het belangrijk dat de Olifantsoor oud en sterk genoeg is. We gaan de plant namelijk in tweeën splitten. Dat is een ingrijpende gebeurtenis voor de plant! De eerste stap is controleren of er voldoende wortels aanwezig zijn om twee nieuwe planten van te maken. Trek de Alocasia uit de pot en kijk hoe het eruit ziet. Als het veel wortels zijn, zoals op de onderstaande foto, zit je goed.

alocasia zebrina stekken stap 1
Deze Alocasia heeft genoeg wortels om te kunnen stekken

Stap 2: Verwijder aarde van de wortels

De wortels van de Olifantsoor zitten normaal gesproken volledig door de war. Als je de plant zo uit elkaar trekt is er een hoog risico op meerdere grote beschadigingen. Het is dan mogelijk dat de plant het niet overleefd.

Daarom is de tweede stap om zo veel mogelijk aarde van de wortels te verwijderen. Zo is het makkelijker om te zien hoe de wortels lopen en kun je ze dus gerichter uit elkaar halen.

De wortels van de Alocasia zitten vaak volledig vast in de aarde. Het losmaken ervan is dan ook een klusje wat gemakkelijk 20 minuten in beslag neemt. Raak niet ongeduldig en neem die tijd! Het resultaat zijn straks twee prachtige Alocasia stekken! Mocht het niet lukken: week de kluit dan even in een emmer water op kamertemperatuur. Daarmee komt de aarde beter los.

alocasia zebrina stekken stap 2
Het verwijderen van de aarde kan een flinke klus zijn

Stap 3: Split de Alocasia in tweeën

Dit lijkt de meest spannende stap, maar als je stap 2 goed hebt gedaan moet dit een eitje zijn! Zoals op de foto te zien, is er duidelijk sprake van meerdere planten die van elkaar te onderscheiden zijn. Je kunt nu de wortels ontwarren en de Olifantsoor scheiden.

alocasia zebrina stekken stap 3
Vermeerderen van de Olifantsoor!

Stap 4: Plaats planten in hun nieuwe potten

Nu kun je de planten in hun nieuwe huisje plaatsen! Hopelijk groeien ze beiden net zo mooi als de plant waar ze vandaan komen. Hiervoor vind je tips op de pagina over de verzorging van de Alocasia Zebrina.

alocasia zebrina stekken stap 4
Bron foto’s: Plant care for beginners

Manier 2: Vermeerderen door een kleintje af te nemen

Deze manier lijkt heel erg op manier 1. Alleen hier gaan we niet de hele plant splitten, maar een (of meerdere) baby stekjes afnemen. Hier zitten meerdere voordelen aan. Ten eerste hoef je niet te wachten tot de Alocasia groot genoeg is. Ten tweede is het risico voor de plant minder groot. Als je een baby afneemt is de kans dat de moederplant het overleeft veel groter dan bij manier 1. De foto’s zijn van een Alocasia Polly, maar deze methode werkt bij iedere plant uit de Alocasia familie.

Stap 1: De Olifantsoor heeft een stekje!

Het belangrijkste is dat de plant een baby heeft om te stekken. Dat ziet er zo uit als op de foto.

alocasia polly baby stekken stap 1
Alocasia heeft een baby om te stekken!

Stap 2: Split het stekje van de moederplant

Haal de plant voorzichtig uit de pot. Als het goed is zal het baby stekje nog niet veel wortels hebben. De wortels van het stekje zijn dan ook nog niet zo verward met de moederplant dat deze moeilijk is los te trekken.

Soms is dat wel het geval. Volg dan de stappen van manier 1 om de aarde van de kluit te verwijderen en de wortels te ontwarren. Als je dat niet doet is de kans dat je de wortels beschadigd bij het lostrekken een stuk groter.

alocasia polly baby stekken stap 2

Stap 3: Olifantsoor stekje in nieuwe pot!

De moederplant kan terug in de pot en het Alocasia stekje kan in zijn nieuwe huisje. Nu moet je goed voor de planten zorgen en ze lekker verder laten groeien! Lees hiervoor de verzorgingstips op de pagina over de Alocasia Zebrina.

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?