Alocasia Polly (Skeletplant)

alocasia polly

De Alocasia Polly is een zeer populaire kamerplant. En dat is niet zonder reden! De plant heeft prachtige looks: diep donkergroene (bijna zwarte) bladeren waarover dikke, witte nerven lopen. Vanwege deze bladeren kennen velen deze plant ook wel als Skeletplant.

Over het algemeen is de Alocasia Polly een vrij sterke plant. Hij kan iets meer hebben dan de andere Alocasia’s in de familie.

De volledige naam is Alocasia Amazonica Polly. Op deze pagina leer je meer over de groeiwijze, de juiste verzorging en vind je oplossing voor veel voorkomende problemen.

alocasia polly skeletplant
Alocasia Polly heeft als bijnaam Skeletplant

Alocasia Polly groeiwijze en blad

De Alocasia Polly heeft jou waarschijnlijk overtuigd met het prachtige blad. Dit blad is langwerpig en heeft een diepe donkere kleur. Deze kleur is meestal donkergroen, maar kan in sommige situaties zelfs naar zwart neigen. Over het blad lopen lichtgroene nerven. Rondom deze nerven is het blad gedeeltelijk wit, alsof de nerven van verf zijn en uitlopen. Een andere soort met deze prachtige nerven is de Alocasia Frydek. Ook qua vorm van het blad lijken deze soorten op elkaar.

De achterkant van het blad is trouwens paars. Over deze achterkant lopen dezelfde nerven, maar dan in een helderder groen. De Alocasia Lauterbachiana is een andere soort waarbij de onderkant van het blad paars is.

Nieuw blad groeit opgerold vanuit het midden van de plant en rolt zich dan langzaam uit. Deze groeiwijze zie je bij alle Alocasia’s. Deze planten worden hoger doordat het nieuwe blad steeds groter is dan het vorige.

achterkant blad alocasia polly

Alocasia Polly verzorging

Standplaats en licht

Om de juiste standplaats te bepalen moeten we kijken naar de originele habitat van de Alocasia Polly. Dat is het tropisch regenwoud. Daar staat de plant onder hoge bomen. Dat betekent dat de bladeren van deze plant eigenlijk nooit de zon zien. Deze situatie moet je proberen na te bootsen.

Zet jouw Skeletplant dus op een standplaats met veel licht, maar niet in direct zonlicht. Direct zonlicht kan echt schade aan de plant toebrengen. Er zijn ook soorten die wel zonlicht kunnen verdragen, zoals de Alocasia Zebrina.

Let erop dat je de plant altijd op een lichte standplaats zet. Dat is nodig om goed te kunnen groeien. Teveel schaduw en te weinig licht zorgt voor problemen met de groei en de mooie kleur.

Luchtvochtigheid

Hierboven schreven we het al: deze plant is afkomstig uit het tropisch regenwoud en het is de bedoeling dat je de natuurlijke habitat zo goed mogelijk nabootst. Dat betekent dat je de luchtvochtigheid flink moet verhogen. Dit is gelukkig eenvoudig te bereiken: dagelijks de bladeren te benevelen met een plantenspuit.

skeletplant

Skeletplant water geven

Water geven is een van de lastigste onderdelen van het verzorgen van de Alocasia Polly. Teveel water is schadelijk, maar te weinig water ook. Hoe pak je dit goed aan?

Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd. Op die manier geef je nooit te laat, en nooit te vroeg water. Het mooiste zou zijn als je water geeft op kamertemperatuur. Ijskoud water kan de wortels een schok geven en hierdoor kunnen de bladeren uitvallen.

Hoeveel voeding?

Jouw Skeletplant heeft voeding nodig om mooi te kunnen groeien. Door regelmatig voeding te geven blijft ook de mooie kleur van de bladeren behouden. Het is daarbij wel belangrijk dat je voeding geeft op het moment dat de plant dit nodig heeft. Dat betekent enkel voeden in de groeifase.

Zie je nieuwe bladeren aan jouw Alocasia Polly verschijnen? Dan zit de plant in de groeifase en kan ze wel wat extra voeding gebruiken. Zodra de groei stopt, meestal rond de herfst, stop je ook met voeding geven. Geef tijdens deze groeifase elke twee weken voeding.

alocasia polly verzorging

Alocasia Amazonica Polly snoeien

Hoe moet je jouw Skeletplant snoeien? Dat kun je doen door een blad volledig weg te knippen. Doe dit zo dicht mogelijk bij de grond, dan houd je geen stukje stengel over.

Overigens hoef je deze plant waarschijnlijk niet te snoeien. De Alocasia Polly wordt meestal niet groter dan 40 tot 50 centimeter. Afgestorven bladeren kun je natuurlijk wel wegsnoeien.

Pot en potgrond

Je kunt een normale potgrond gebruiken voor deze plant. Veel belangrijker is dat je een pot kiest waar een gat in de bodem zit. Het gebeurt namelijk snel dat je net iets te veel water geeft en dit blijft dan bij de wortels staan. Dit kan gele bladeren veroorzaken. Door een gat in de bodem kan dit water weglopen.

Veel gestelde vragen en problemen

Alocasia Polly heeft bruin blad

Bruine bladeren aan jouw Alocasia Polly worden meestal veroorzaakt door teveel direct zonlicht. Een klein beetje direct zonlicht is misschien niet een heel groot probleem, maar teveel veroorzaakt bruine vlekken en randen. Die bruine vlekken lopen steeds verder uit tot je een bruin blad overhoudt dat afsterft. Hieronder op de foto zie je dat goed.

Advies: zet jouw Alocasia Polly op een plekje uit de zon.

bruin blad van de alocasia polly

Kan deze plant een bloem krijgen?

Een Alocasia Polly in bloei, dat zie je niet snel. Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Om deze plant te laten bloeien moet ze het zeer goed naar haar zin hebben. Enkel als alle omstandigheden perfect zijn kan het. Dat betekent zorgen voor de juiste hoeveelheid licht, de goede temperatuur en de perfecte frequentie van water geven. Dit alles lees je op deze pagina.

Helaas kunnen we geen garantie geven dat het lukt. Het gebeurt wel eens dat een zeer gelukkige plant niet bloeit. Of juist andersom: een plant die ongelukkig is die juist wel bloeit. Gelukkig is de bloem niet het interessantste gedeelte aan deze plant. Dat zijn natuurlijk de prachtige bladeren.

Kan je de Alocasia Polly stekken?

Dat kan, lees daarover op onze pagina over Alocasia stekken.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Amazonica “Polly”
Ook bekend alsSkeletplant, Alocasia Polly
Behoefte aan lichtGeen direct zonlicht
Behoefte aan waterGemiddeld

Inhoudsopgave: