Alocasia Frydek

Alocasia Frydek

Met één enkele blik op de Alocasia Frydek ben je direct verkocht: dit is een kamerplant die je moet hebben. De prachtige bladeren zijn frisgroen van kleur en hebben een fluweelachtige structuur (net zoals bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet). Over deze prachtige bladeren lopen diepe, witte nerven die helder afsteken tegen de groene bladkleur.

De volledige naam van deze plant is trouwens Alocasia Micholitziana Frydek, maar veruit de meesten noemen hem gewoon Alocasia Frydek. Hoe je hem ook noemt, je zult hem goed moeten verzorgen om hem gezond te houden. Hoe je dat doet lees je op deze pagina.

Botanische naamAlocasia Micholitziana Frydek
Ook bekend alsAlocasia Frydek, Green Velvet Alocasia
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte90 centimeter
Kleur bladGroen met witte nerven
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Alocasia Frydek
Alocasia Frydek

Alocasia Frydek verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Frydek een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. Een Alocasia heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Liever een soort die beter tegen de zon kan? Bekijk dan eens de Zebra plant (Alocasia Zebrina).

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Frydek water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Frydek geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

alocasia frydek verzorging
De prachtige Alocasia Frydek kan lastig zijn in de verzorging

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Frydek een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Micholitziana Frydek snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. Deze kamerplant wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Lauterbachiana. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Voor de Alocasia Frydek kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Alocasia Micholitziana Frydek
De Alocasia Micholitziana Frydek

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze kamerplant niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan. Dit overtollige water kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Het afwateringsproces kun je verder verbeteren door het toevoegen van hydrokorrels. Verder lezen over hydrokorrels.

Alocasia Frydek beschrijving

De botanische naam van deze plant is Alocasia Micholitziana Frydek, alhoewel de meesten hem kortweg Alocasia Frydek noemen. De naam is eigenlijk ook minder belangrijk. Waar het om gaat bij deze plant zijn de prachtige bladeren.

Deze bladeren hebben die “pijl” vorm die zo kenmerkend is voor de planten binnen deze familie. Deze vorm zie je terug bij bijvoorbeeld de Alocasia Pink Dragon en de Alocasia Azlanii. Naast de vorm is ook de kleur en de textuur een mooie eigenschap aan de bladeren. De kleur is helder groen en zorgt ervoor dat de witte, diepe nerven mooi uitkomen. Vanwege de fluweelachtige structuur wordt deze plant ook wel de Green Velvet Alocasia.

De Alocasia Frydek is gemiddeld qua hoogte, zo ongeveer dezelfde lengte als bijvoorbeeld een Alocasia Polly zou halen. Kijk niet gek op als jouw plant nooit de maximale hoogte van 90 centimeter haalt. Als kamerplant worden ze nu eenmaal vaak niet zo groot als in de natuur.

Hetzelfde geldt voor de bloei. In de natuurlijke habitat produceert de Alocasia Frydek witte bloemen met een lichtgroen schutblad. Als kamerplant zal dit hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen. Dit is geen signaal dat de plant niet gezond zou zijn. De omstandigheden zijn hier nu eenmaal niet zo ideaal als in de natuurlijke leefomgeving. Hoe dan ook heb je deze plant waarschijnlijk toch voor de prachtige bladeren.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Frydek stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.

Is de Alocasia Frydek giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Frydek bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Frydek krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Frydek? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Waarom worden de bladeren bruin?

bruine bladeren Alocasia Frydek

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Frydek bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Frydek verliest blad

Als jouw Alocasia Frydek af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Inhoudsopgave: