Alocasia Pink Dragon

Alocasia Pink Dragon

De Alocasia Pink Dragon is typisch zo’n kamerplant die de laatste tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen. Steeds meer (web)winkels nemen deze leuke plant op in hun assortiment. Wij begrijpen wel waarom! De Alocasia Pink Dragon heeft veel unieke eigenschappen die hem een echte eyecatcher maken.

De bladeren zijn fluweelzacht en donkergroen van kleur. Over deze bladeren lopen lichtgroene, bijna witte nerven. Deze prachtige bladeren groeien op roze stelen, vergelijkbaar met de Alocasia Yucatan Princess.

Helaas staat tegenover dit unieke uiterlijk ook het feit dat de Alocasia Pink Dragon lastig in de verzorging. Het kan een beetje een diva zijn. Vandaar dat we op deze pagina uitgebreid uitleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Botanische naamAlocasia Pink Dragon
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte50 centimeter
Afmetingen bladmaximaal 15 centimeter
Kleur bladGroen met lichte nerven
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Alocasia Pink Dragon
Alocasia Pink Dragon

Alocasia Pink Dragon verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Pink Dragon een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. De bladeren lijken qua structuur en kleur op die van de Alocasia Black Velvet. Ook deze plant kan niet goed tegen direct zonlicht.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien. Dit geldt trouwens vo

Alocasia Pink Dragon water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een Alocasia. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Pink Dragon geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Voorkom temperatuur schommelingen

De Alocasia Pink Dragon is een beetje een diva en kan niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen. Over het algemeen zijn de grotere Alocasia’s ook een stuk sterker. Bekijk bijvoorbeeld eens de gigantische Alocasia Calidora.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Pink Dragon verzorging
De Alocasia Pink Dragon kan wat lastig zijn in de verzorging

Hoe en wanneer snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. Deze kleine kamerplant wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Cucullata. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Deze plant groeit niet zo snel. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Voor de Alocasia Pink Dragon kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Alocasia Pink Dragon in pot
Alocasia Pink Dragon in pot

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze kleine kamerplant niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Pink Dragon beschrijving

Wauw. De Alocasia Pink Dragon is een echte beauty. Met de brede bladeren van een fluweelachtige structuur maakt de plant echt indruk. Over deze prachtige bladeren lopen witte nerven. Als je hier fan van bent ken je waarschijnlijk ook al de Skeletplant. Bij deze soort is dat contrast nog veel groter.

Iets wat echt uniek is aan de Alocasia Pink Dragon is de bordeauxrode onderkant van de bladeren en de roze stengels waar deze bladeren op groeien. Werkelijk een lust voor het oog!

Met een maximale hoogte van 50 centimeter kun je deze plant bijna overal wel een plekje geven. Als je fan bent van wat grotere kamerplanten kun je de Alocasia Pink Dragon beter kopen als hij al wat groter is. Het is namelijk een vrij langzame groeier. Hierin is de Pink Dragon niet uniek, dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Alocasia Silver Dragon en de Alocasia dragon scale.

Van nature groeien deze planten in het zuiden van Azië en het oosten van Australië. Daar worden ze trouwens wel groter dan hier: iets meer dan een meter hoog. Ook zie je ze daar regelmatig bloeien met witte bloemen.

Als kamerplant zal jouw Alocasia Pink Dragon eigenlijk niet bloeien. Ook al geef je hem nog zo veel liefde, de omstandigheden zijn hier nu eenmaal niet zo perfect als in de natuurlijke habitat. Ook met een kleinere kamerplant die niet bloeit heb je al een prachtige aanvulling op jouw collectie!

Alocasia Pink Dragon
Alocasia Pink Dragon is een echte eyecatcher

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Pink Dragon stekken?

Alocasia Pink Dragon stekken

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Olifantsoor stekken.

Is de Alocasia Pink Dragon giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Pink Dragon bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Pink Dragon krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Pink Dragon? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.
Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Een andere veel voorkomende oorzaak voor de gele vlekken: direct zonlicht op de bladeren. Hier kan de plant echt niet tegen dus probeer dit te voorkomen

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Pink Dragon bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Pink Dragon verliest blad

Als jouw Alocasia Pink Dragon af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Inhoudsopgave: