Alocasia Yucatan Princess

Alocasia Yucatan Princess

De Alocasia Yucatan Princess heeft grote, leerachtige bladeren die de plant een stoer uiterlijk geven. Deze dikke bladeren zijn diep donkergroen van kleur. Onder de juiste lichtomstandigheden kunnen ze er zelfs bruin uitzien. Door deze prachtige kleuren en de glanslaag over de bladeren lijkt de Alocasia Yucatan Princess bijna een kunstplant!

Deze beauty is trouwens net zo stoer als hij eruit ziet. Oorspronkelijk groeit hij in de tropische gebieden van Azië, maar door zijn aanpassingsvermogen doet hij het ook hier prima. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken in de verzorging die je goed moet doen. Die lees je op deze pagina. Als je dit goed doet kun je jaren plezier hebben van jouw Alocasia Yucatan Princess!

Botanische naamAlocasia Yucatan Princess
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte250 centimeter
Kleur bladDonkergroen, bijna bruin
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Alocasia Yucatan Princess

Alocasia Yucatan Princess verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Yucatan Princess een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien. Deze strategie kun je toepassen bij alle planten in deze familie, ook de kleinere soorten zoals de Alocasia Silver Dragon.

Alocasia Yucatan Princess water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Yucatan Princess geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Yucatan Princess een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Yucatan Princess blad
Het prachtige blad van de Alocasia Yucatan Princess

Hoe en wanneer snoeien

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alocasia Silver Dragon, wordt de Alocasia Yucatan Princess vrij groot. Snoeien is soms helaas noodzakelijk. Je kunt deze plant enkel kleiner maken door een groot blad volledig weg te halen. Het beste kun je dit doen in de lente.

Gebruik hiervoor altijd een ontsmet mes. Doordat het mes is ontsmet voorkom je dat je de overdracht van bacteriën aan de plant. Snij het blad zo dicht mogelijk bij de grond weg.

Voeding geven

Voor de Alocasia Yucatan Princess kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Pot en verpotten

De meeste grote soorten, zoals ook de Alocasia Cucullata, hebben een hogere groeisnelheid dan de kleine soorten. De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit ook de Alocasia Yucatan Princess vrij snel.

Het is zaak goed op te letten of je hem moet verpotten. Zie je de wortels uit het drainage gat groeien? Dan is het tijd om hem te verpotten.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Yucatan Princess verzorging
Alocasia Yucatan Princess verzorging kan wat lastig zijn

Alocasia Yucatan Princess beschrijving

De bladeren

Het zijn waarschijnlijk de bladeren waarom je een Alocasia Yucatan Princess hebt gekocht (of gekregen natuurlijk). Aan de vorm van de bladeren zie je duidelijk waarom deze planten de bijnaam Olifantsoor hebben. Deze zelfde vorm zie je dan ook terug bij bijvoorbeeld de Alocasia Zebrina (Zebraplant).

De kleur van de bladeren is donkergroen met, afhankelijk van de lichtinval, een bruine gloed. Door de glanzende structuur krijgen ze een luxe uitstraling. Deze glanzende structuur zie je ook bij de prachtige Alocasia Azlanii en de Alocasia Cuprea Red Secret.

Groeiwijze

Deze prachtige bladeren groeien op dikke, sappige stengels. Deze stengels zijn zeer stevig. Dat moet ook wel, want een blad kan aardig zwaar worden. De stengels zijn bruin van kleur, wat goed past bij de kleur van het blad. Ook andere soorten binnen deze plantenfamilie kennen gekleurde stengels, zoals de Alocasia Pink Dragon met haar roze stengels.

Met een maximale hoogte van 250 centimeter valt de Alocasia Yucatan Princess onder de grotere soorten. Overigens is het heel normaal dat jouw kamerplant deze hoogte nooit haalt. In een pot in een woonkamer blijft hij vaak kleiner.

Alocasia Yucatan Princess in pot
Een prachtige Alocasia Yucatan Princess in pot

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Yucatan Princess stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.

Is de Alocasia Yucatan Princess giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Yucatan Princess bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Yucatan Princess krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Yucatan Princess? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.
Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Yucatan Princess bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Yucatan Princess verliest blad

Als jouw Alocasia Yucatan Princess af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Inhoudsopgave: