Alocasia Silver Dragon

Alocasia Silver Dragon

Als je op zoek bent naar een plant met unieke looks, dan is de Alocasia Silver Dragon iets voor jou. De plant heeft dikke, hartvormige bladeren die zilver en mat zijn van kleur. Deze prachtige kleuren worden nog mooier bij gedimd licht: dan wordt de kleur extra geaccentueerd door de donkere nerven.

De Alocasia fans onder ons weten dat de Alocasia Silver Dragon niet het enige pareltje is binnen deze familie. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de prachtige Alocasia Pink Dragon of de Alocasia dragon scale. Net zoals de meeste planten uit deze familie is ook de Alocasia Silver Dragon afkomstig uit gebieden waar een subtropisch klimaat heerst. Dat kan de verzorging hier wat lastig maken. De juiste aanpak hiervoor, en het antwoord op veel gestelde vragen, lees je hier.

Alocasia Silver Dragon
De Alocasia Silver Dragon

Alocasia Silver Dragon verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Silver Dragon een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Silver Dragon water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Silver Dragon geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Een Alocasia Silver Dragon in pot
Een Alocasia Silver Dragon in pot

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Silver Dragon een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Hoe en wanneer snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. Deze kleine kamerplant wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Macrorrhiza of de Alocasia portadora. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Voor de Alocasia Silver Dragon kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Alocasia Silver Dragon groot blad
Alocasia Silver Dragon blad

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze Alocasia Silver Dragon niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Silver Dragon beschrijving

De bladeren

De bladeren zijn hoogstwaarschijnlijk de reden dat jij een Alocasia Silver Dragon hebt gekocht. In de winkel (of online) trekt deze plant hierdoor direct jouw aandacht. Deze bladeren hebben een zilveren kleur met een matte look.
Ze hebben bijna iets buitenaards. In gedimd licht wordt deze zilverkleur een nog mooier en zie je ook het contrast met de diepe nerven groter worden.

De bladeren hebben een dikke structuur, maar dit is niet hetzelfde als de dikke bladeren van vetplanten. De Alocasia Pink Dragon houdt er, in tegenstelling tot vetplanten, helemaal niet van om lang in droge aarde te staan.

Door de vorm van de bladeren worden de planten binnen deze familie ook wel “Olifantsoor” genoemd. Deze vorm zie je terug bij zijn grote zus, de Alocasia Zebrina, maar weer minder bij de Alocasia Cucullata.

Groeiwijze

Alhoewel de bladeren van de planten binnen deze familie niet allemaal op elkaar lijken, is de groeiwijze dat wel. Ook de Alocasia Silver Dragon neemt een duidelijke plek in binnen de planten familie. Een nieuw blad vertoont zich eerst zeer strak opgerold. Het valt bijna niet op. Naarmate de tijd verstrijkt groeit de stengel met het opgerolde blad steeds hoger. Uiteindelijk rolt het zich uit.

Het kan zijn dat een nieuw blad nog niet de uiteindelijke zilveren kleur heeft, maar juist groen is. Dit komt uiteindelijk goed.

De Alocasia Silver Dragon moet het trouwens volledig hebben van de indrukwekkende kleuren. De uiteindelijke hoogte van deze plant is dat namelijk niet. Met een maximale hoogte van 50 centimeter valt hij in de categorie van de kleinere kamerplanten.

Alocasia Silver Dragon blad
Alocasia Silver Dragon blad

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Silver Dragon stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je in ons stappenplan voor Alocasia stekken.

Is de Alocasia Silver Dragon giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Silver Dragon bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Silver Dragon krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Silver Dragon? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Alocasia Silver Dragon

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Silver Dragon bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Silver Dragon verliest blad

Als jouw Alocasia Silver Dragon af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Silver Dragon
AfkomstOost-Borneo
Maximale hoogte50 centimeter
Afmetingen bladMaximaal 8 centimeter breed, 15 centimeter lang
Kleur bladZilverkleurig
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: