Alocasia Macrorrhiza

Alocasia Macrorrhiza

Een gigantische en prachtige kamerplant. Dat is de Alocasia Macrorrhiza. De plant heeft dikke, sappige stelen die sierlijk overgaan in de indrukwekkende bladeren. Deze bladeren staan meestal omhoog gericht, waardoor de nerven duidelijk zichtbaar zijn.

De Alocasia Macrorrhiza is een snelle groeier die niet veel eisen stelt op het gebied van zijn verzorging. De belangrijkste zaken om rekening mee te houden vind je op deze pagina. Zo houdt deze plant van een licht vochtige grond en niet van de volle zon. Ook lees je hier over snoeien, voeding, verpotten en vind je het antwoord op veel gestelde vragen.

Alocasia Macrorrhiza
Alocasia Macrorrhiza heeft grote, bijna rechtopstaande bladeren

Alocasia Macrorrhiza verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Macrorrhiza een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren.

Na verloop van tijd kunnen Alocasia’s één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Macrorrhiza water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Macrorrhiza geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel. In de zomer merk je dat deze plant flink veel kan drinken!

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Macrorrhiza een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Macrorrhiza in de natuur
De Alocasia Macrorrhiza in de natuurlijke habitat

Hoe en wanneer snoeien

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alocasia Pink Dragon, wordt de Alocasia Macrorrhiza vrij groot. Snoeien is soms helaas noodzakelijk. Je kunt deze plant enkel kleiner maken door een groot blad volledig weg te halen. Het beste kun je dit doen in de lente.

Gebruik hiervoor altijd een ontsmet mes. Doordat het mes is ontsmet voorkom je dat je de overdracht van bacteriën aan de plant. Snij het blad zo dicht mogelijk bij de grond weg.

Voeding geven

Voor de Alocasia Macrorrhiza kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Dit is ook belangrijk bij groene bladeren, dus niet alleen bij andere kleuren, zoals de populaire Skeletplant (Alocasia Polly).

Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze grote kamerplant vrij snel. Het is zaak goed op te letten of je hem moet verpotten. Zie je de wortels uit het drainage gat groeien? Dan is het tijd om hem te verpotten.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Macrorrhiza blad
Het prachtige blad van de Alocasia Macrorrhiza

Alocasia Macrorrhiza beschrijving

Wist je dat deze Alocasia Macrorrhiza van nature groeit in tropische gebieden? Zo komen deze planten vooral voor in Sri Lanka en India. Hieronder op de foto zie je ze in hun natuurlijke habitat. De enorme bladeren vallen daar nauwelijks op, maar als kamerplant zijn ze zeer indrukwekkend!

In hun natuurlijk habitat kan de Alocasia Macrorrhiza wel vier meter hoog worden. Dat is zelfs voor een Alocasia groot. De maximale breedte aan de bovenkant kan zo’n 2,5 meter zijn. Dat is vergelijkbaar met een redelijke boom in ons land.

Als je deze plant houdt als kamerplant gaat hij die maximale afmetingen nooit halen. De omstandigheden in ons land zijn niet vergelijkbaar met de natuurlijke habitat. Zo is de luchtvochtigheid en de temperatuur hier simpelweg te laag. Soms kom je deze planten hier tegen in een tropisch zwemparadijs of botanische tuin. Daar zijn de omstandigheden beter en is de Alocasia Macrorrhiza al een stuk hoger

Als kamerplant worden ze gemiddeld zo’n anderhalf tot twee meter. Die hoogte bereiken ze snel, want het zijn snelle groeiers.

De bladeren zijn lichtgroen en staan meestal bijna rechtop. Over de bladeren lopen dikke nerven die vaak een iets lichtere kleur hebben dan het blad. Deze vorm en kleur van het blad lijkt een beetje op dat van de Alocasia Calidora.

Een tip voor de verzorging: controleer regelmatig op beestjes, daar is de Alocasia Macrorrhiza gevoelig voor.

Waar kan ik het beste een Alocasia Macrorrhiza kopen?

foto van een Alocasia Macrorrhiza
  • Zeer groot assortiment
  • Eigen bezorgdienst, gespecialiseerd in planten
  • Goede klantenservice

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Macrorrhiza stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken (stappenplan).

Is de Alocasia Macrorrhiza giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Macrorrhiza bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Macrorrhiza krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Macrorrhiza? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

bruine bladeren Alocasia Macrorrhiza
Bruine bladeren komen vaak voor bij de Alocasia Macrorrhiza

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Macrorrhiza bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Macrorrhiza verliest blad

Als jouw Alocasia Macrorrhiza af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Macrorrhiza
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte180 centimeter
Afmetingen bladMaximaal 60 centimeter
Kleur bladLichtgroen, effen
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: