Alocasia Calidora

Alocasia Calidora

De Alocasia Calidora is een van de grootste Alocasia planten. De hoogte, maar vooral ook de enorme bladeren maken deze kamerplant zeer indrukwekkend. Deze prachtige bladeren zijn puntvormig, glimmend en heldergroen van kleur.

De Alocasia Calidora is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een grote kamerplant die vrij eenvoudig is in de verzorging. Alhoewel deze planten van origine uit Azië komen, zullen ze ook hier prima groeien. Op deze pagina lees je precies hoe je jouw plant het beste kunt verzorgen.

Botanische naamAlocasia Calidora
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte200 centimeter
Afmetingen bladtot 90 centimeter lang
Kleur bladHelder groen
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Alocasia Calidora
Het indrukwekkende blad van de Alocasia Calidora

Alocasia Calidora verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Calidora een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Er zijn overigens wel soorten die goed tegen zon kunnen, zoals de Alocasia Zebrina (zebraplant).

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Calidora water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Calidora geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Calidora een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Alocasia Calidora verzorging met ondersteuning
Soms moet je de Alocasia Calidora ondersteunen zodat hij niet omvalt

Hoe en wanneer snoeien

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet, wordt de Alocasia Calidora vrij groot. Snoeien is soms helaas noodzakelijk. Je kunt deze plant enkel kleiner maken door een groot blad volledig weg te halen. Het beste kun je dit doen in de lente.

Gebruik hiervoor altijd een ontsmet mes. Doordat het mes is ontsmet voorkom je dat je de overdracht van bacteriën aan de plant. Snij het blad zo dicht mogelijk bij de grond weg.

Voeding geven

Voor de Alocasia Calidora kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

luchtvochtigheid voor de Alocasia Calidora plant
De Alocasia Calidora houdt van een hoge luchtvochtighed

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze grote kamerplant vrij snel. Het is zaak goed op te letten of je hem moet verpotten. Zie je de wortels uit het drainage gat groeien? Dan is het tijd om hem te verpotten.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Calidora beschrijving

Wist je dat deze prachtige Alocasia Calidora van oorsprong afkomstig is uit het warme zuiden van Azië? In het wild groeien ze vooral veel op het eiland Borneo. Ook in het oosten van Australië komen ze voor, maar daar worden ze een stuk minder groot dan in Azië.

De reden? Deze plant gedijt zeer goed onder tropische omstandigheden. Hoe warmer en vochtiger het klimaat, hoe groter de Alocasia Calidora kan worden. Op Borneo zijn er exemplaren te vinden van wel vier meter hoog! In ons land zijn er bomen die deze lengte nooit halen. De bladeren kunnen tot wel een meter lang worden.

Deze afmetingen maken de Alocasia Calidora een zeer indrukwekkende verschijning om als kamerplant te hebben staan! Niet voor niets dat deze planten vaak worden gekocht voor kantoren, of woonruimtes met een hoog plafond. Ook zie je deze planten veel in subtropische zwemparadijzen. Hier is het warm en is de luchtvochtigheid zeer hoog, net als in de natuurlijke habitat

Vanwege deze indrukwekkende afmetingen is het je haast niet voor te stellen dat deze plant in dezelfde familie valt als de Alocasia Black Velvet en de Alocasia Polly (Skeletplant). Dat zijn planten op tafelformaat.

De Alocasia Calidora is daarnaast een snelle groeier. Alhoewel hij in een pot als kamerplant de vier meter nooit zal halen, moet je niet verbaast opkijken als hij twee meter hoog wordt. Dan moet je hem natuurlijk wel de ruimte geven in de pot en de juiste hoeveelheid voeding en water geven.

Nieuwe bladeren ontstaan op hun eigen stengel en groeien vanuit het midden van de plant. Ieder blad komt opgerold tevoorschijn en rolt zich dan langzaam uit. Dan worden ook de prachtige, diepe nerven zichtbaar.

Alocasia Calidora achterkant blad
Aan de achterkant van het blad zijn goed de nerven te zien

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Calidora stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.

Is de Alocasia Calidora giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Calidora bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Calidora krijgt gele bladeren

Alocasia Calidora onderkant blad

Geel blad aan jouw Alocasia Calidora? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Calidora bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Calidora verliest blad

Als jouw Alocasia Calidora af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Inhoudsopgave: