Alocasia portadora

Alocasia portadora

Op zoek naar een kamerplant die groot wordt en tegelijkertijd toch sierlijk blijft? Dan is de Alocasia portadora echt iets voor jou. Een enkele blik op de prachtige Alocasia portadora en het wordt duidelijk dat het hier om een plant gaat die onder de Olifantsoor planten valt.

Op deze pagina lees je alles over het verzorgen van de Alocasia portadora. Meer informatie nodig? Onderaan de pagina staat het antwoord op veel gestelde vragen over deze plant.

Alocasia portadora
Alocasia portadora
File:Alocasia Portodora 0zz.jpg” by Photo by David J. Stang is licensed under CC BY-SA 4.0.

Alocasia portadora verzorging

Standplaats en licht

Het verzorgen van een Alocasia portadora begint met het kiezen van de juiste standplaats. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid licht. Onthoud dat een portadora van oorsprong groeit op schaduwrijke plekken. De plant zal het dan ook niet goed doen op een plekje in de volle zon. Een plek waar in de ochtend wat zon komt, en de rest van de dag niet, is perfect. Ook een streepje avondzon is prima voor de portadora. Er zijn overigens ook soorten die wel in de volle zon kunnen staan. Een goed voorbeeld hiervan is de Alocasia Zebrina (ook wel Zebraplant genoemd).

Alocasia portadora water geven

Geef jouw Alocasia portadora zoveel water dat de grond altijd licht vochtig blijft. Hoeveel water geef je dan? Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe groter de plant, hoe sneller het water op is
  • Hoe warmer/lichter de standplaats, hoe sneller het water op is
  • Hoe minder ruimte in de pot, hoe sneller het water op is

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar na verloop van tijd krijg je het door. In het begin is het zaak aan de aarde te voelen of deze nog vochtig genoeg is. Als je jouw portadora een beetje leert kennen ga je water geven op basis van een vast schema.

Je merkt het vanzelf als de plant te veel of te weinig water krijgt. De portadora hangt slap? Dan heeft ze dorst. Er is te weinig water in de stengels aanwezig om nog rechtop te staan. Geef je juist structureel te veel water? Dat resulteert in gele bladeren aan de Olifantsoor.

Potgrond

Een Alocasia portadora doet het prima in een standaard potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond op de markt voor tropische planten, maar die zijn niet noodzakelijk voor deze plant om goed te groeien. Je zult merken dat een portadora vrij sterk is en het prima naar haar zin heeft in een standaard potgrond voor kamerplanten.

Alocasia portadora verpotten

Er zijn een aantal signalen waar je uit op kunt maken dat een portadora verpot moet worden. Het kan zijn dat je de wortels uit de drainage gaten ziet groeien. Bij grotere exemplaren zie je de onderkant van de pot vaak niet meer en moet je op zoek naar andere signalen. Een belangrijk teken dat het tijd is om te verpotten: de Alocasia portadora heeft steeds sneller dorst na het water geven. Er zijn simpelweg te veel wortels in de pot aanwezig zodat er nauwelijks nog aarde is waar vocht kan worden opgeslagen.

Verpot altijd in de lente en gebruik verse potgrond. Houd er rekening mee dat potgrond meestal al voeding heeft voor een aantal maanden. Dit staat aangegeven op de verpakking. Die periode hoef je geen extra voeding meer toe te dienen.

Plantenvoeding

Wanneer een Alocasia portadora voeding nodig heeft is te beoordelen aan de groeisnelheid: groeit de plant snel en zie je regelmatig nieuwe bladeren ontstaan? Dan is het goed om wekelijks wat plantenvoeding toe te dienen. Kamerplantenvoeding voor bladplanten is het beste voor de portadora. Zodra de groei stopt, meestal in de herfst, geef je geen voeding meer.

Sommige kamerplanten groeien in de herfst en winter vrolijk door. Mocht dat het geval zijn, dan blijft ook de behoefte aan voeding bestaan. Geef dan ook wekelijks wat plantenvoeding.

Veel gestelde vragen over de Alocasia portadora

Is de Alocasia portadora giftig?

Ja, de Alocasia portadora is giftig bij inname. Voornamelijk katten snoepen nog wel eens van kamerplanten. Wil je geen enkel risico lopen, houd deze plant dan uit de buurt van de kat. Gelukkig zijn katten niet snel geneigd om van de Alocasia portadora te eten. Het zijn eerder de sprietplanten als de Graslelie die aantrekkelijk zijn voor een kat.

Mijn Alocasia portadora lekt

Druppels die uit de punt van het blad vallen zijn normaal. Je ziet dit gebeuren bij meerdere soorten planten. Ook de Bananenplant heeft dit bijvoorbeeld. Zet de plant op een schotel om te voorkomen dat de druppels op een houten vloer terecht komen.

Kun je de Alocasia portadora stekken?

Een Alocasia portadora laat zich vrij eenvoudig stekken. Feitelijk is iedere Alocasia op dezelfde manier te vermeerderen, dus ook de Portadora. De stappen hiervoor kun je lezen op de pagina over Olifantsoor stekken.

Hoe groot kan deze plant worden?

In de natuurlijke habitat kan deze plant enkele meters hoog worden. Ze heeft dan een flinke stam en zelfs het blad kan meer dan een meter breed worden! In dat opzicht lijkt ze wel wat op haar zusje de Alocasia macrorrhiza. Er zijn ook soorten die veel kleiner blijven. Een voorbeeld hiervan is de Alocasia dragon scale.

Alocasia portadora samenvatting

Botanische naamAlocasia portadora
Originele habitatAzië
Behoefte aan lichtIndirect licht / schaduw
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Maximale hoogte in de natuurEnkele meters hoog

Inhoudsopgave: