Alocasia dragon scale

Alocasia dragon scale

De Alocasia dragon scale (Alocasia dragon scale variegata) is een echte aanrader als jij opzoek bent naar een nieuwe kamerplant die jouw collectie naar een hoger niveau tilt. Het is een zeer mooie en geliefde kamerplant doordat de Alocasia dragon scale unieke en sterk getextureerde bladeren heeft die lijken op drakenschubben.

Daarnaast is het een vrij kleine en compacte plant, waardoor deze ideaal is om in kleinere woonruimtes neer te zetten. Doordat de Alocasia dragon scale zo geliefd is, zowel onder plantenliefhebbers als verzamelaars, kan deze kamerplant vaak een hoge prijs hebben en soms moeilijk te vinden zijn.  

Alocasia dragon scale
Alocasia dragon scale

Alocasia dragon scale verzorging 

De Alocasia dragon scale plant is in vergelijking met andere Alocasia familieleden niet zo kieskeurig. Toch kan deze nog steeds als kieskeurig worden beschouwd in vergelijking met andere kamerplanten. Mocht je al enige ervaring hebben met een Alocasia of diens familie, dan zou je geen problemen moeten ervaren met de Alocasia dragon scale.

Het is een familie van tropische planten, waardoor de belangrijkste voorwaarden bij deze planten is dat ze voldoende licht en vocht krijgen. Ze zijn gewend om aan de omstandigheden van een regenwoud te groeien, dus probeer deze omgeving zo goed als mogelijk na te bootsen als je ze binnenshuis wilt kweken.

Standplaats en licht 

Als je bekend bent met het regenwoud, dan weet je dat de hoge en dichte bebossing het directe zonlicht tegenhoudt van de lagere planten aan de grond. Dit geldt ook in het geval van de Alocasia dragon scale: door de gewenning aan het indirecte licht van het regenwoud, gedijt de Alocasia dragon scale het best bij helder indirect licht.

Het is dus van belang om blootstelling aan direct zonlicht te vermijden, omdat de plant gevoelig is voor bladverbranding (dit in tegenstelling tot haar zusje, de Alocasia Zebrina). Een aanrader is om je plant regelmatig te draaien, zodat de bladeren aan alle kanten even hard groeien.

Standplaats en temperatuur 

Om door te gaan op de natuurlijke omgeving van de Alocasia’s, gedijen de meesten het beste op een hoge luchtvochtigheid; zo ook de dragon scale Alocasia. De meest ideale luchtvochtigheid is hoog en ligt rond de 60% tot 80%. De plant doet het goed in een terrarium of eventueel met een (kleine) luchtbevochtiger in de buurt.

In een gewone huiskamer doen deze planten het goed bij typische binnentemperaturen van 12 graden Celsius tot 27 graden Celsius. Wel moet je rekening houden met een eventueel consequente blootstelling aan lage temperaturen, dit kan er namelijk toe leiden dat de plant in winterrust gaat. 

Alocasia dragon scale snoeien 

De Alocasia dragon scale variegated kun je snoeien als de onderste bladeren niet mooi zijn of als de plant te groot wordt. Het is eenvoudig om de bladeren te verwijderen. Dit doe je gemakkelijk door de bladeren om en nabij vier centimeter van de stam af te knippen of te snijden. Het overgebleven gedeelte verdroogt op den duur en kan later gemakkelijk verwijderd worden. 

Alocasia dragon scale verzorging

Alocasia dragons scale water geven 

Als jij jouw Alocasia dragon scale zo gezond mogelijk wilt houden, moet je zorgen dat de grond niet uitdroogt. De grond heeft regelmatig water nodig, al is hij toleranter voor af en toe een waterbeurt dan sommige andere soorten zoals de Alocasia Polly. Houd als maatstaf aan dat de bovenste laag grond van 1 à 2 cm grond tussen twee waterbeurten uitgedroogd dient te zijn. Als dit het geval is, geef de plant dan grondig water.

Als je de Alocasia dragon scale in een pot zonder aarde kweekt, kun je het water het beste geven door de plant in een kleine bak of schaal met water te zetten. Laat de plant 10 tot 15 minuten weken, dit zorgt ervoor dat de organische bestanddelen in de gebruikte potgrond (zonder aarde) het water volledig kunnen opnemen.

Deze methode wordt soms ook wel de “bodembewateringsmethode” genoemd. Onthoud wel dat de bodembewateringsmethode alleen werkt als de plant in een pot staat met afvoergaten in de bodem. Zodra je plant klaar is met weken, moet je al het overtollige water uit de pot laten lopen voordat je hem terugzet op zijn oorspronkelijke plaats.

Voeding voor Alocasia dragon scale 

De familie van Alocasia’s wordt beschouwd als zware eter. De dragon scale Alocasia is hierop geen uitzondering. Naast een potgrond mix met veel organisch materiaal, stelt de Alocasia regelmatige bemesting op prijs, met name tijdens de lente- en zomermaanden. 

Deze tropische planten groeien van nature op kalksteen in Borneo en groeien vaak het best in kalkrijke, licht alkalische omstandigheden. Om je dragon scale de omstandigheden te geven waar hij van houdt, is het dus belangrijk om je potgrond mix aan te vullen met calciumcarbonaat of een andere calciumrijke meststof, zoals beendermeel. Ook wordt aangeraden om een Alocasia dragon scale tijdens het groeiseizoen een of twee keer per maand te voeden met een uitgebalanceerde vloeibare meststof.

=> Ook mooi: de Alocasia silver dragon

Eisen aan een pot 

De groeisnelheid van een Alocasia dragon scale is vrij hoog. Deze heeft dus goede ondersteuning nodig, ook voor zijn grote bladeren. Bij de Alocasia dragon scale is het dan ook van belang dat deze eens per jaar, of maximaal eens in de 2 à 3 jaar moeten worden verpot. 

Deze planten kun je het beste verpotten in het midden van de lente tot aan het begin van de zomer, wanneer ze uit hun rustperiode zijn en actief groeien. In deze periode herstellen ze het snelst. Met betrekking tot het kiezen van een nieuwe pot, houdt aan dat de nieuwe pot 1 à 2 centimeter groter moet zijn dan de vorige pot. Tevens moet je zoveel mogelijk van de potgrond verversen zonder de wortels van de plant te beschadigen. Zodra jij jouw dragon scale verpot hebt, geef je hem grondig water zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe pot.

Potgrond voor de Alocasia dragon scale 

Dragon scale Alocasia’s hebben een stevige en goed afvoerbare potgrond nodig. Een bodemloos mengsel van gelijke delen kokos, perliet en orchideeënbast is ideaal, maar je kunt de kokos ook vervangen door zandige potgrond. Gebruik geen gewone potgrond, want in deze dichte potgrond heeft de plant meer kans op wortelrot. Ook de potgrond voor tropische planten kan goed gebruikt worden. 

Alocasia dragon scale gele bladeren 

Wanneer een Alocasia dragon scale gele bladeren vertoond, kan dit vaak betekenen dat je plant te veel water krijgt. Ook kan het een indicatie zijn van wortelrot. Om te voorkomen dat nog meer bladeren vergelen, moet je je plant minder water geven. Ook kun je overwegen de wortels van je plant te controleren om mogelijke tekenen van wortelrot vroegtijdig op te vangen. Lees er verder over op de pagina: Alocasia geel blad, oorzaken en oplossingen.

Alocasia dragon scale stekken

De Alocasia dragon scale stekken is pas mogelijk als ze een paar jaar oud zijn, dus als je een kleine plant hebt die minder dan een of twee jaar oud is, kun je het beste wachten. Het stekken van Alocasia’s is niet zo eenvoudig als sommige andere kamerplanten, maar kan met succes worden gedaan door een paar eenvoudige stappen te volgen die hieronder worden beschreven. Meer diepgaande informatie staat op de pagina over Olifanstoor stekken.

Om te stekken heb je een volwassen plant nodig die nieuwe kleinere planten heeft ontwikkeld.

  • Maak een paar kleine potten klaar met een goed afvoerende potgrond en zet deze opzij.
  • Haal je Alocasia en de kleine planten uit de pot en leg hem op zijn kant op de grond.
  • Maak met je handen voorzichtig de grond rond de basis van de kleine planten los om de wortels bloot te leggen.
  • Verwijder de kleinere planten en hun wortelsystemen van de moederplant en verpot ze in de voorbereide potten, waarbij je de grond rond de nieuwe planten stevig aandrukt.
  • Geef de pas gescheiden planten grondig water, laat overtollig water uit de pot lopen, en zet de moederplant terug in haar oorspronkelijke pot en voeg zo nodig aarde toe.
  • Zet de nieuwe planten op een plek met helder maar indirect licht. Houd de grond gelijkmatig vochtig.

Veel gestelde vragen en problemen

Bladeren die krullen 

Ook komt het wel eens voor dat je Alocasia dragon scale krullende bladeren heeft. Dit is meestal een teken van een gebrek aan vocht en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat je je plant voldoende water geeft en verhoog, als dit mogelijk is, de luchtvochtigheid rond je Alocasia.

Bladeren laten vallen

Heeft je Alocasia dragon scale zijn bladeren laten vallen? Dan krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg licht, water of vochtigheid. Onderzoek de groeiomstandigheden van je plant om te bepalen waar hij tekort aan komt.

Houdt wel in je achterhoofd dat het normaal is dat Alocasia’s tijdens de herfst- en wintermaanden een rustperiode ingaan, waarin ze al hun bladeren laten vallen. Dit gebeurt niet altijd binnenshuis, maar het is mogelijk. Dus als de bladeren van je plant vallen gedurende de herfst-, of wintertijd: geen paniek! Geef minder water en wacht het af. In het voorjaar zou je weer tekenen van nieuwe groei moeten zien.

Gewone plagen en plantenziekten

Om gewone plagen en plantenziekten zoals varenrouwmuggen, schildluizen et cetera te voorkomen, controleer dan regelmatig je plant op tekenen van ongedierte en gebruik eventueel een insecticide bij de eerste tekenen van een plaag. De plant is ook gevoelig voor wortelrot, wat meestal het gevolg is van onjuiste bewatering en/of drainage.

Kan de Alocasia dragon scale bloeien?

De voornaamste reden dat de dragon scale Alocasia wordt gekweekt is vanwege zijn prachtige bladeren. In de lente-, en zomermaanden produceert deze bijzondere spatelvormige bloemen. Vaak snijden kwekers de bloemen af, zodat de plant zijn volledige energie stuurt naar het blad, maar dit is optioneel.

Alocasia dragon scale samenvatting

Botanische naamAlocasia cuprea ‘Dragon Scale’
Ook bekend alsAlocasia Dragon Scale
Licht behoefteVeel indirect licht
Water behoefteRegelmatig water geven

Inhoudsopgave: