Alocasia Azlanii

Alocasia Azlanii

De Alocasia Azlanii is een zeer zeldzame Alocasia soort. Dat de plant zeldzaam is betekent natuurlijk niet dat hij niet gewild is. In tegendeel. De exemplaren die in de verkoop gaan worden voor hoge prijzen verkocht.

Of je deze plant de hoge prijs waard vindt of niet, over één ding is iedereen het eens: de Alocasia Azlanii is een prachtige plant. De glanzende bladeren hebben een unieke vorm en lijken wel gekreukt. Door deze vorm krijgt de plant een “serieuze” look. De metallic glans over de bladeren doet denken aan die van de Alocasia Yucatan Princess, maar de Alocasia Azlanii wordt lang niet zo groot.

Op deze pagina vind je de juiste aanpak voor de verzorging en tips voor veel voorkomende problemen. Ook vind je hier informatie over de beste manier om de Alocasia Azlanii aan te schaffen.

Alocasia Azlanii
Alocasia Azlanii

Alocasia Azlanii verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Azlanii een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Dit in tegenstelling tot andere soorten zoals de Alocasia Zebrina (Zebraplant), die wel graag wat zonlicht ziet.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.

Alocasia Azlanii water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Azlanii geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Luchtvochtigheid

De Alocasia Azlanii houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit is ook logisch gezien de plant dit in de natuurlijke habitat ook heeft. Benevel simpelweg de bladeren met een plantenspuit totdat ze volledig nat zijn. Herhaal dit dagelijks voor het maximale effect.

Alocasia Azlanii luchtvochtigheid
Alocasia Azlanii houdt van een hoge luchtvochtigheid

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Azlanii een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Hoe en wanneer snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. Deze kleine kamerplant wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Yucatan Princess. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Voor de Alocasia Azlanii kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Alocasia Azlanii verzorging
Alocasia Azlanii kan wat lastig zijn in de verzorging

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze kleine kamerplant niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Azlanii beschrijving

Het eerste wat opvalt aan de Alocasia Azlanii zijn de bladeren. Alles aan deze bladeren is prachtig. Ten eerste natuurlijk de kleur. Hoe langer je naar de bladeren kijkt, hoe mooier de kleuren worden. Je zou kunnen zeggen dat de bladeren zwart zijn waar op sommige plekken stukjes groen doorheen komen. Anderen zouden weer zeggen dat de bladeren van een zeer donkere tint groen zijn. De kleur is dan ook grotendeels afhankelijk van de lichtinval.

In ieder geval hebben de donker gekleurde bladeren een mooie glanslaag, net zoals de Alocasia Red Secret. Ook zijn ze vrij groot in verhouding tot de stengels. Dit zorgt ervoor dat een blad van een volwassen plant de grond aan kan raken. Dit zie je ook bij bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet.

De Alocasia Azlanii is een gemiddeld snelle groeier die een maximale hoogte van 75 centimeter kan bereiken. Dit maakt het een zeer kleine kamerplant in verhouding tot bijvoorbeeld de Alocasia Lauterbachiana.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Azlanii stekken?

Als je eenmaal deze luxe en zeldzame Alocasia Azlanii in handen hebt dan zou het natuurlijk prachtig zijn om hem te vermeerderen. Deze plant stekken gaat alleen iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je bij ons stappenplan Olifantsoor stekken.

Is de Alocasia Azlanii giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Azlanii bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

De Alocasia Azlanii krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Azlanii? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Alocasia Azlanii
Alocasia Azlanii

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Als je de plant gaat benevelen moet je niet gek opkijken als je witte vlekken op de bladeren ziet. Dit is het kalk uit het kraanwater wat is blijven liggen nadat het water is verdampt. Dit kun je er makkelijk weer afvegen.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Azlanii bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Azlanii verliest blad

Als jouw Alocasia Azlanii af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Azlanii
AfkomstZuid-Azië
Maximale hoogte75 centimeter
Kleur bladMetallic
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: