Alocasia Red Secret (Cuprea)

Alocasia Red Secret

De Alocasia Red Secret is mooi en stoer tegelijk. De ideale combinatie voor een kamerplant! Voluit heet deze plant trouwens Alocasia Cuprea “Red Secret”. Het woord Cuprea is afgeleid van het woord koper, omdat de bladeren een koper achtige glans over zich heen hebben. Om deze reden is een andere benaming ook wel “Spiegelplant”.

Hoe je hem ook noemt, het is een echte blikvanger. De verzorging kan overigens wat lastig zijn. Tegenover de mooie looks staat een veeleisende plant. Op deze pagina kun je precies lezen hoe je de verzorging aanpakt. Met die informatie kun je nog lang plezier hebben van jouw Alocasia Red Secret!

alocasia red secret

Alocasia Red Secret verzorging

Behoefte aan licht

Geef jouw Alocasia Red Secret een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren.

Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien. Ditzelfde geldt overigens voor alle soorten, zo ook het zusje Alocasia dragon scale.

Alocasia Red Secret water geven

Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.

De Alocasia Cuprea Red Secret geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

alocasia cuprea red secret
De prachtige Alocasia Cuprea “Red Secret”

Voorkom temperatuur schommelingen

Alhoewel de Alocasia Red Secret een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.

De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.

Hoe en wanneer snoeien

Snoeien is in principe niet nodig. Deze Alocasia Cuprea Red Secret mag dan indrukwekkend zijn om de kleuren, de hoogte is dat niet. Hij wordt namelijk lang niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Zebrina. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.

Voeding geven

Voor de Alocasia Red Secret kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en de prachtige koperkleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

alocasia red secret verzorging
Alocasia Red Secret kan wat moeilijk zijn in de verzorging, maar hij is het dubbel en dwars waard

Pot en verpotten

De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit de Alocasia Cuprea niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.

Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.

Alocasia Red Secret beschrijving

De Alocasia Cuprea Red Secret is van origine afkomstig uit Borneo. Het is je haast niet voor te stellen dat zo’n beauty gewoon in de natuur groeit. Door zijn afkomst kan het een beetje een lastige plant zijn om te verzorgen. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn in Borneo een stuk hoger dan hier.

Het prachtige blad

Waarschijnlijk ken je al een aantal mooie Alocasia soorten zoals de Skeletplant (Alocasia Polly) en de Alocasia Pink Dragon. Deze plantenfamilie, van ongeveer 70 variaties, kent daarnaast dus ook de Alocasia Cuprea Red Secret. De laatste tijd wint deze kamerplant aan populariteit. Die heeft hij natuurlijk te danken aan de prachtige bladeren.

De kleur van het blad is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de leeftijd van het blad, de hoeveelheid licht en de verzorging een rol. Meestal zijn de bladeren donkergroen met zwarte accenten. Ook kan het gebeuren dat de bladeren volledig paars of rood worden.

Deze bladeren glimmen, bijna alsof ze nep zijn. Door de diepe nerven ontstaat er veel hoogteverschil op het blad en wordt het glanzende effect nog veel groter. Deze glanzende bladeren zie je ook bij de zeldzame Alocasia Azlanii.

Groeisnelheid en hoogte

Wat misschien een nadeel van deze plant kan zijn is dat hij niet zo snel groeit. Binnen deze plantenfamilie zitten er enorme verschillen in groeisnelheden. Er zitten snelle groeiers tussen, zoals de Alocasia Calidora, maar dus ook langzame groeiers. Over het algemeen zijn de grotere soorten ook de snellere groeiers. De Alocasia Red Secret wordt maximaal een meter hoog en bereikt deze hoogte dus niet zo snel. Gelukkig heb je aan de mooie looks meer dan genoeg voldoening.

alocasia cuprea red secret blad close up
Close up van het prachtige Alocasia Cuprea blad

De bloei van de Alocasia Red Secret

Alsof deze fantastische plant nog niet bijzonder genoeg is door het blad en de groeiwijze: ze kan ook bloeien! Eerlijk is eerlijk, als kamerplant gebeurt het nauwelijks. Als je de verzorging volledig goed aanpakt, en ze heeft het naar haar zin, kan ze zeker tot bloei komen.

Onderstaande foto’s van de Alocasia Red Secret in bloei zijn ingestuurd door Cathy Labarque. Veel dank voor het delen!

alocasia red secret bloei
Foto ingestuurd door Cathy Labarque

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Alocasia Red Secret stekken?

Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.

Is de Alocasia Red Secret giftig?

Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Cuprea Red Secret bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.

Alocasia Red Secret
Alocasia Red Secret

De Alocasia Cuprea krijgt gele bladeren

Geel blad aan jouw Alocasia Red Secret? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.

Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.

Waarom worden de bladeren bruin?

Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.

Kan deze plant bloeien?

Een Alocasia Red Secret bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.

Kan deze plant naar buiten?

Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.

De Alocasia Red Secret verliest blad

Als jouw Alocasia Red Secret af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.

Samenvatting

Botanische naamAlocasia Cuprea “Red Secret”
Ook bekend alsAlocasia Red Secret
AfkomstBorneo
Maximale hoogte100 centimeter
Afmetingen blad10-20 centimeter
Kleur bladMetallic groen / rood
Giftig voor katten?Ja
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: