Is de Amaryllis giftig?

amaryllis giftig

De prachtige Amaryllis bloem is een graag geziene gast tijdens de kerstdagen. En dat is niet zo gek: ze zijn prachtig om te zien. Helaas is de Amaryllis giftig voor zowel mensen als dieren. Inname kan zorgen voor verschillende klachten. Lees hieronder waarom de Amaryllis giftig is voor katten, honden en mensen.

amaryllis giftig

Is Amaryllis giftig voor katten?

De Amaryllis wordt door de ASPCA als giftig voor katten beschouwd. Zowel de bladeren, stengels, bloemen en de bol bevatten de stof lycorine. Als een kat van de Amaryllis eet krijgt het dier deze stof binnen. Bij inname kunnen er verschijnselen optreden als kwijlen, braken en slechter ademhalen. Het is zaak om direct contact op te nemen met een dierenarts als je ziet dat een kat van de Amaryllis eet.

Vaak staat de Amaryllis op tafel en kunnen katten hier dus gewoon bij. Katten staan erom bekend om overal op te klimmen en in alles interesse te tonen. Als je katten in huis hebt is het wellicht verstandig om geen Amaryllis neer te zetten. Het is immers onmogelijk om een plek in huis te bedenken waar de kat er niet bij kan. Ook in de lente geldt het advies om geen Amaryllis bollen in de tuin te planten: ook de bol bevat grote concentraties van de giftige stof.

Is Amaryllis giftig voor honden?

Een Amaryllis is giftig voor honden. Net zoals bij katten ontstaan bij honden verschillende klachten als het dier van de Amaryllis eet: overmatig kwijlen, braken en moeite met ademhalen. Neem direct contact op met een dierenarts als de hond van een Amaryllis eet. Dit advies geldt zowel voor inname van de bloem, bladeren, stuifmeel of bol.

Het risico dat een hond van een Amaryllis eet is waarschijnlijk kleiner dan bij de kat. Toch is het verstandig de Amaryllis uit de buurt van honden te houden om helemaal geen risico te lopen. Dit advies geldt ook voor de bollen in de tuin, in aarde of potten. De bollen van de Amaryllis bevatten ook grote hoeveelheden van de giftige stof lycorine. Een hond kan de bol opgraven en hier delen van binnen krijgen. Neem ook dan direct contact op met de dierenarts.

Is Amaryllis giftig voor mensen?

Ook voor mensen is de Amaryllis giftig bij inname. Denk eraan deze planten uit de buurt van kinderen te houden. Alle delen van de Amaryllis zijn giftig voor mensen: de bloem, bladeren, stengel en bol. Inname van (delen) van de Amaryllis kunnen zorgen voor een brandend gevoel in de keel, buikpijn, diaree, braken en overmatige productie van speeksel. Neem dan ook direct contact op met een arts na inname.

Inhoudsopgave: