Amaryllis

Amaryllis

De Amaryllis is een ontzettend populaire plant. Wij snappen wel waarom: de bloemen zijn werkelijk prachtig om te zien. Naast de bloemen is de Amaryllis ook de weg daar naartoe erg bijzonder om te zien. De volledige plant met enorme bloem ontstaat uit de bol. Om dit voor elkaar te krijgen is de juiste verzorging belangrijk.

Op deze pagina lees je tips voor de verzorging van de Amaryllis. Per onderdeel van de verzorging is een alinea uitgewerkt. Helemaal onderaan de pagina vind je een antwoord op veel gestelde vragen en veel voorkomende problemen.

Amaryllis
De Amaryllis is populair vanwege de prachtige bloem

Amaryllis verzorgen

Een Amaryllis verzorgen begint bij de volgende keuze: op welke manier heb je de plant staan? Hieronder lees je alles over de verzorging van de Amaryllis in een pot. Daarnaast hebben we pagina’s die specifiek gaan over de verzorging van: een Amaryllis in vaas, een Amaryllis bol op schaal en de Amaryllis in wax.

Standplaats en licht

Een belangrijke keuze is het bepalen van de standplaats voor de Amaryllis. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid en het type licht. De hoeveelheid licht spreek voor zich, maar wat wordt bedoeld met het “type licht”? Daarmee bedoelen we: direct of indirect zonlicht. Een Amaryllis kan direct zonlicht niet waarderen. Dit licht is zeer sterk, zeker door glas, en kan de prachtige (bloem)blaadjes doen verbranden.

Geef de Amaryllis een plekje met veel indirect licht. Dat betekent dat er veel daglicht op de standplaats moet zijn, maar nooit de directe zonlicht op de blaadjes mag vallen. Kies je voor een raam op het noorden? Dan mag de Amaryllis best in de vensterbank staan. Een raam op het noorden ontvangt enkel in de ochtend wat zonlicht, dan is deze nog niet zo sterk. De vuistregel is: hoe meer direct zonlicht er door het raam komt, hoe verder de Amaryllis er bij vandaan moet staan.

=> Let op bij het kiezen van de standplaats als er dieren en kinderen rondlopen: de Amaryllis is giftig

Standplaats en temperatuur

Een ander element aan de standplaats is de temperatuur. Vergeet niet dat de Amaryllis van oorsprong uit zeer warme gebieden komt: Zuid-Amerika. Daar is het een stuk warmer dan hier. Alhoewel de plant hier is gekweekt, zal ze nog steeds profiteren van warmere temperaturen. Vermijd dus een standplaats op de tocht of bij een open raam.

Een Amaryllis bij een kachel zetten kan ook, maar dan is het aan te raden haar regelmatig te benevelen met een plantenspuit. De kachel verlaagt namelijk zeer sterk de luchtvochtigheid wat de plant kan uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om een bakje water op de kachel te plaatsen. Dit water verdampt naast/onder de plant en zorgt zo voor een hogere luchtvochtigheid.

=> Wist je dat je een Amaryllis buiten kunt zetten?

Niet laten verdrinken

Laat de plant nooit verdrinken. Een overschot aan water is de meest voorkomende reden dat planten dood gaan. En het is zo gemakkelijk te voorkomen! Zorg simpelweg voor gaten in de bodem van de pot. Je kunt er voor kiezen om voorzichtig gaten in de sierpot te boren. Een andere veelgebruikte methode is het werken met een binnenpot. De Amaryllis groeit in een plastic kweekpot (met gaten) en die plaats je in de sierpot. Zo kan overtollig water altijd weglopen en kan de Amaryllis groeien in licht vochtige grond.

=> Lees ook de pagina met tips voor een Amaryllis water geven.

Welke potgrond voor de Amaryllis

Je kunt een universele potgrond voor kamerplanten gebruiken. De Amaryllis stelt geen speciale eisen aan de grond waar ze instaat. Het meest belangrijke is dat er voldoende ruimte in de pot is voor potgrond en de bol niet alle ruimte opmaakt. Zo is er voldoende ruimte om vocht op te slaan. Voor tips kun je kijken op de pagina over de Amaryllis planten.

Amaryllis ondersteunen

Als je de verzorging goed doet gaat de Amaryllis flink groeien. Het is haast niet te geloven dat er uit die bol zo’n dikke steel groeit. Bovenop de steel komt een knop die later uitkomt. Doordat de Amaryllis aan de bovenkant steeds zwaarder wordt kan het zijn dat ze omvalt. Je kunt de bloem ondersteunen om dit te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een (bamboe)stok die je er naast zet. Vaak is dit voldoende. Soms moet je de Amaryllis nog aan de stok vastbinden om omvallen te voorkomen.

Amaryllis voeding geven

Een Amaryllis hoef je geen plantenvoeding te geven tijdens de groeiperiode. In de bol zit alle voeding die de Amaryllis nodig heeft om volledig uit te kunnen groeien én te gaan bloeien. Pas na het bloeien kun je overgaan tot het geven van voeding. Overigens is er na het bloeien ook sprake van een andere verzorging.

=> Verder lezen over Amaryllis overhouden

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe lang bloeit een Amaryllis?

De bloeitijd van de Amaryllis hangt af van de soort, maar ligt tussen de drie en zes weken.

Wat is de botanische naam van deze planten?

We noemen deze planten “Amaryllis”, maar dat is niet correct. De botanische naam van deze plantenfamilie is Hippeastrum en omvat zo’n 75 soorten. De reden waarom we ze nu “Amaryllis” noemen is niet helemaal duidelijk.

Waar komt de Amaryllis vandaan?

De Amaryllis komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Daar groeien de planten onder warme omstandigheden. Heel anders dan hier dus. Het is dus zaak om de verzorging van de Amaryllis zo goed mogelijk af te stemmen op de natuurlijke habitat. Vanaf het einde van de 18e eeuw begon men met het kweken voor de sierteelt. De reden is duidelijk: de prachtige Amaryllis bloem.

Amaryllis samenvatting

Botanische naamHippeastrum
Ook bekend alsAmaryllis
Originele habitatZuid-Amerika
FamilieAmaryllidaceae
Aantal soorten bekend75
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden