Amaryllis

Amaryllis

De Amaryllis is een ontzettend populaire plant. Wij snappen wel waarom: de bloemen zijn werkelijk prachtig om te zien. Naast de bloemen is de Amaryllis ook de weg daar naartoe erg bijzonder om te zien. De volledige plant met enorme bloem ontstaat uit de bol. Om dit voor elkaar te krijgen is de juiste verzorging belangrijk.

Op deze pagina lees je tips voor de verzorging van de Amaryllis. Per onderdeel van de verzorging is een alinea uitgewerkt. Helemaal onderaan de pagina vind je een antwoord op veel gestelde vragen en veel voorkomende problemen.

Amaryllis
De Amaryllis is populair vanwege de prachtige bloem

Amaryllis verzorgen

Een Amaryllis verzorgen begint bij de volgende keuze: op welke manier heb je de plant staan? Hieronder lees je alles over de verzorging van de Amaryllis in een pot.

Standplaats en licht

Een belangrijke keuze is het bepalen van de standplaats voor de plant. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid en het type licht. De hoeveelheid licht spreek voor zich, maar wat wordt bedoeld met het “type licht”? Daarmee bedoelen we: direct of indirect zonlicht. Een Amaryllis kan direct zonlicht niet waarderen. Dit licht is zeer sterk, zeker door glas, en kan de prachtige (bloem)blaadjes doen verbranden.

Geef de plant een plekje met veel indirect licht. Dat betekent dat er veel daglicht op de standplaats moet zijn, maar nooit de directe zonlicht op de blaadjes mag vallen. Kies je voor een raam op het noorden? Dan mag de Amaryllis best in de vensterbank staan. Een raam op het noorden ontvangt enkel in de ochtend wat zonlicht, dan is deze nog niet zo sterk. De vuistregel is: hoe meer direct zonlicht er door het raam komt, hoe verder de Amaryllis er bij vandaan moet staan.

=> Let op bij het kiezen van de standplaats als er dieren en kinderen rondlopen: de Amaryllis is giftig

Amaryllis in vaas

Heb je een Amaryllis in vaas staan of wil je een bestaande Amaryllis in een vaas gaan plaatsen? Een leuk idee! Veel mensen zetten deze bloemen op tafel tijdens de kerstperiode. De juiste manier om een Amaryllis in vaas af te snijden en verzorgen lees je op deze pagina.

Amaryllis in vaas

Amaryllis in vaas verzorging

Amaryllis in vaas schuin afsnijden

De eerste stap in de verzorging is het juist afsnijden van de Amaryllis: zo schuin mogelijk. Door de Amaryllis schuin af te snijden creëer je een groot oppervlakte onderaan de stengel. Deze oppervlakte heeft de Amaryllis nodig om voldoende water op te kunnen nemen.

Voor het afsnijden is het belangrijk om het mes te ontsmetten. Dit voorkomt dat de bloemstengels gaan rotten in het water. Daarnaast moet het mes goed scherp zijn. Zou je de Amaryllis afsnijden met een bot mes, dan maak je een lelijke snede wat niet goed is voor de bloem. Een laatste advies met betrekking tot het afsnijden: altijd snijden, niet knippen. Snijden is gemakkelijker op een nette manier te doen.

Amaryllis in vaas: hoeveel water?

Vul het water in de vaas tot een groot gedeelte van de stelen onder water staan. Er mag absoluut geen blad of bloem onder water staan. Gebruik altijd koud water uit de kraan. Nooit warm of lauw water. Enkel koud water is geschikt voor de Amaryllis in vaas.

De eerste dagen zal de Amaryllis zich snel volzuigen met water. Dit is normaal. Zorg er voor dat er altijd voldoende water in de vaas staat, zo’n 10 centimeter. Na enkele dagen neemt het water gebruik af.

Wat voor vaas gebruiken?

In wat voor vaas zet je de Amaryllis? Het mooiste is een hoge vaas van glas. In principe maakt het materiaal niet uit, maar door een glazen vaas kun je prachtig heen kijken. Zo zie je de Amaryllis volledig, in plaats van enkel de bovenkant.

Daarnaast is het goed om een zware vaas te gebruiken. Zodra de Amaryllis gaat bloeien wordt ze vrij zwaar aan de bovenkant. Met een lichte vaas heb je het risico dat deze omvalt en dat is natuurlijk zonde.

Standplaats voor de Amaryllis in vaas

Waarschijnlijk heb je deze bloem tijdens de kerstperiode in huis gehaald. Je wilt de Amaryllis in vaas dan ook een plek zetten waar iedereen haar kan zien. Toch is er meer nodig voor een goede standplaats. De bloemstelen hebben voldoende licht nodig om tot bloei te kunnen komen. Geef de Amaryllis in vaas dus een plekje met voldoende daglicht, maar houd haar uit de volle zon.

Een tweede belangrijk aspect aan de standplaats is de temperatuur. Bij een te lage temperatuur zal de Amaryllis niet bloeien. De temperatuur moet altijd boven de 15 graden liggen. Vermijd dus tocht en open ramen. Let op: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het water verdampt. Let hierop en vul het desnoods bij.

Voeding geven?

Gebruik voeding voor snijbloemen om de Amaryllis in vaas optimaal te verzorgen. Bij aankoop van de bloemen is er meestal een zakje bijgeleverd.

Standplaats en temperatuur

Een ander element aan de standplaats is de temperatuur. Vergeet niet dat de plant van oorsprong uit zeer warme gebieden komt: Zuid-Amerika. Daar is het een stuk warmer dan hier. Alhoewel de plant hier is gekweekt, zal ze nog steeds profiteren van warmere temperaturen. Vermijd dus een standplaats op de tocht of bij een open raam.

Amaryllis droge bol

Een Amaryllis bij een kachel zetten kan ook, maar dan is het aan te raden haar regelmatig te benevelen met een plantenspuit. De kachel verlaagt namelijk zeer sterk de luchtvochtigheid wat de plant kan uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om een bakje water op de kachel te plaatsen. Dit water verdampt naast/onder de plant en zorgt zo voor een hogere luchtvochtigheid.

Amaryllis buiten laten groeien?

Kan een Amaryllis buiten groeien? Het kan, maar het vraagt wel enige aandacht. Van oorsprong groeien deze planten in zeer warme gebieden. Het verschil met ons klimaat is dan ook groot. Binnen doet de Amaryllis het bij ons prima. Wil je haar toch buiten zetten? Lees dan eerst de tips op deze pagina.

Je vind hieronder eerst informatie voor onze lezers uit Nederland en België. Daaronder de informatie voor de warmere klimaten.

Amaryllis buiten
Een Amaryllis kan buiten met wat aandachtspunten

Een Amaryllis buiten planten in een minder warm klimaat

Als je in het Noorden of Westen van Europa woont is de kans groot dat je deze bol hebt gekocht of gekregen rond de kerstperiode. De Amaryllis is rond deze tijd zeer populair! Helaas voor deze planten is het in deze tijd ook koud. De Amaryllis buiten zetten kan niet. Geef haar dus een plekje binnen, het liefst met lekker veel licht.

Wil je de Amaryllis toch buiten planten? Doe dat dan zodra de laatste vorst is geweest. Vergeet niet dat de Amaryllis van oorsprong uit zeer warme gebieden komt. Vorst is dus echt schadelijk en kan de bol zelfs dood maken. Je kunt de Amaryllis planten in normale aarde of potgrond. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor de volle grond of een plantenbak. Als je er meerdere gaat planten, houd de afstand tussen de bollen dan minimaal 30 centimeter. Deze ruimte hebben ze nodig zodra ze gaan bloeien: ze kunnen dan vrij breed worden.

Het voordeel van een pot is dat je ze gemakkelijk door de tuin heen kunt verplaatsen. Het is zelf mogelijk de Amaryllis even naar binnen te verplaatsen als het toch nog gaat vriezen. Ook is het goed om de Amaryllis uit de wind neer te zetten. Sterke wind vergroot het risico van om knakken van deze prachtige bloemen.

De komende periode mag je ze regelmatig water geven. Naarmate de planten groter worden, en uiteindelijk gaan bloeien, hebben ze meer en meer nodig.

Een Amaryllis buiten planten in een warm klimaat

Voor onze lezers in warmere landen: een Amaryllis kan buiten staan! Meestal krijg je deze planten als bol en moet je ze nog planten. Zorg ervoor dat ze met ongeveer een derde van de bol boven de grond uitsteken. De rest mag onder de grond komen. Als je er meerdere hebt is het goed om ze niet te dicht op elkaar te plaatsen. Naarmate de Amaryllis gaat bloeien kan ze vrij breed worden en groeien ze tegen elkaar aan.

De Amaryllis staat buiten het liefst op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De volle zon kan de blaadjes doen verbranden, en dat is zonde. In de ochtend is de volle zon overigens prima, dan is ze nog niet zo krachtig. De hete middagzon moet echt worden vermeden. Ook is het goed om ze uit de wind te houden. Een sterke wind kan de planten beschadigen en daarnaast bestaat het risico dat ze om knakken. Zeker naarmate ze groter groeien wordt dit risico groter.

Niet laten verdrinken

Laat de plant nooit verdrinken. Een overschot aan water is de meest voorkomende reden dat planten dood gaan. En het is zo gemakkelijk te voorkomen! Zorg simpelweg voor gaten in de bodem van de pot. Je kunt er voor kiezen om voorzichtig gaten in de sierpot te boren. Een andere veelgebruikte methode is het werken met een binnenpot. De Amaryllis groeit in een plastic kweekpot (met gaten) en die plaats je in de sierpot. Zo kan overtollig water altijd weglopen en kan de Amaryllis groeien in licht vochtige grond.

Welke potgrond voor de Amaryllis

Je kunt een universele potgrond voor kamerplanten gebruiken. De Amaryllis stelt geen speciale eisen aan de grond waar ze instaat. Het meest belangrijke is dat er voldoende ruimte in de pot is voor potgrond en de bol niet alle ruimte opmaakt. Zo is er voldoende ruimte om vocht op te slaan.

Amaryllis ondersteunen

Als je de verzorging goed doet gaat de plant flink groeien. Het is haast niet te geloven dat er uit die bol zo’n dikke steel groeit. Bovenop de steel komt een knop die later uitkomt. Doordat de Amaryllis aan de bovenkant steeds zwaarder wordt kan het zijn dat ze omvalt. Je kunt de bloem ondersteunen om dit te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een (bamboe)stok die je er naast zet. Vaak is dit voldoende. Soms moet je de Amaryllis nog aan de stok vastbinden om omvallen te voorkomen.

Voeding geven

Een Amaryllis hoef je geen plantenvoeding te geven tijdens de groeiperiode. In de bol zit alle voeding die de Amaryllis nodig heeft om volledig uit te kunnen groeien én te gaan bloeien. Pas na het bloeien kun je overgaan tot het geven van voeding. Overigens is er na het bloeien ook sprake van een andere verzorging.

Amaryllis bol

Een Amaryllis bol op schaal is iets wat we vaak op tafel zien staan tijdens de kerstdagen. De reden hiervoor is duidelijk: de Amaryllis bloemen zijn prachtig! Om de bollen uit te laten komen is de juiste verzorging noodzakelijk. Pak je dit niet goed aan, dan komen ze niet uit. Op deze pagina lees je alles over de juiste aanpak. Daarnaast vind je hier tips om meer plezier uit de Amaryllis bol op schaal te halen en een linkje om ze te kopen.

Amaryllis bol verzorgen

Standplaats en licht

De verzorging van een Amaryllis bol op schaal begint met het kiezen van de juiste standplaats. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid licht die de bol krijgt. De Amaryllis bol op schaal heeft veel daglicht nodig om tot bloei te komen. Zou je haar op een schaduwrijke plek zetten, dan wordt de bol niet “geactiveerd”. Ga maar na: in de lente komen bollen buiten uit. De Amaryllis moet dus een beetje in de maling worden genomen.

Zet de Amaryllis op schaal dus op een lichte standplaats. Vaak is dat dicht bij een raam. Let wel dat het raam niet op het zuiden is. Op deze plek is vaak veel direct zonlicht. De volle zon kan de blaadjes en bloemen van deze plant doen verbranden. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Kies dus een lichte plek, zonder volle zon.

Standplaats en temperatuur

Een tweede belangrijk aspect van de standplaats is de temperatuur. Net zoals er veel licht nodig is, heeft de Amaryllis bol op schaal ook een bepaalde temperatuur nodig om te gaan groeien (en later bloeien). Geef haar een plekje waar de temperatuur minimaal 18 graden is. Dat betekent dus niet bij een open raam of op de tocht.

Een plekje op de kachel wordt daarnaast niet aanbevolen omdat de lucht daar erg droog is. Droge lucht is schadelijk voor deze planten: het zorgt voor droge randen aan de blaadjes waardoor deze uiteindelijk afsterven. Wil je de Amaryllis bol op schaal toch bij de kachel zetten? Zet er dan een bakje water op. Dit water verdampt en voorkomt grotendeels de schade door de droge lucht.

Amaryllis bol op schaal water geven

Water geven hoeft pas nadat je de eerste groei aan de bol ziet verschijnen. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is. Drijfnat is echt niet de bedoeling. Daarvan gaat de bol rotten en uiteindelijk dood.

Amaryllis op schaal

Amaryllis bol op schaal voeding geven

Het mooie van een bol is dat daar al veel voedingsstoffen in zitten. De Amaryllis bol op schaal heeft voldoende voeding om uit te komen en een flinke stengel te vormen. Daarna is voeding geven belangrijk. Zo ondersteun je haar om van groei naar bloei te gaan. Als je voeding voor bloeiende kamerplanten hebt is dat perfect. Anders is een normale kamerplanten voeding ook prima.

Waarom bloeit de Amaryllis bol op schaal niet?

Het kan zijn dat de Amaryllis bol op schaal wel groeit, maar niet bloeit. Hoe kan dit? Meestal heeft dit met de temperatuur te maken. Pas bij een temperatuur boven de 18 graden “denkt” de bol dat het lente is en tijd om te bloeien. Zorg dus voor een standplaats waar dit op orde is.

Wat te doen na de bloei?

Na de bloei hoef je de Amaryllis op schaal niet weg te gooien, maar kun je haar opnieuw laten bloeien.

Amaryllis in wax

Een Amaryllis in wax is een populair cadeau tijdens de kerstdagen. De reden hiervoor is eenvoudig: de Amaryllis is een prachtige bloem die tijdens een kerstdiner prachtig staat. Daarnaast hoeft de ontvanger van de Amaryllis in wax geen groene vingers te hebben: je zet haar zo neer, zonder te hoeven verpotten.

Vaak bloeit de Amaryllis bol in wax nog niet bij ontvangst. Om dat voor elkaar te krijgen is de juiste verzorging nodig. Die aanpak lees je op deze pagina. Succes!

Amaryllis in wax
Een Amaryllis bol in wax

Amaryllis in wax verzorgen

Standplaats en licht

Je hebt een Amaryllis in wax in gekregen, maar waar zet je deze neer? De verleiding is vaak groot om haar midden op tafel te zetten: prachtig, zo kan iedereen haar zien. Toch is dit vaak niet de meest geschikte standplaats. Een Amaryllis in wax heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien (en later natuurlijk ook bloeien).

De perfecte standplaats is dan ook de plek waar veel daglicht is. Met daglicht bedoelen we trouwens geen direct zonlicht. Direct zonlicht is schadelijk voor de (bloem)blaadjes en kan deze verbranden. Geef de Amaryllis in wax dus een plekje met zo veel mogelijk licht, maar uit de volle zon.

Standplaats en temperatuur

Een tweede belangrijk onderdeel van de standplaats is de temperatuur. Een Amaryllis in wax houdt niet van kou. Een Amaryllis in vaas ook niet, maar dat even terzijde. Om te groeien en tot bloei te kunnen komen moet de minimale temperatuur boven de 15 graden liggen. Dat zit in de meeste woonkamers wel goed, maar kan toch misgaan zodra er een raam open staat (zeker in de winter). Vermijd dus een plekje op de tocht voor jouw Amaryllis wax bol.

Een plekje op de kachel is ook niet aan te raden, ook al is het daar natuurlijk wel lekker warm. Het probleem met een plekje bij de kachel is de droge lucht die hier vanaf komt. De Amaryllis in wax droogt zo veel te snel uit en zal daardoor uiteindelijk dood gaan.

Roteer de Amaryllis in wax

Na enkele weken kan er al een flinke stengel uit de Amaryllis in wax zijn gegroeid. Je kunt soms merken dat ze een beetje scheef begint te groeien. Door dit scheefgroeien kan de bloembol omvallen, en dat is zonde. Voorkom dit door de wax bol iedere paar dagen een kwartslag te draaien. Ze groeit namelijk naar het licht. Door dit roteren van de bol groeit ze iedere keer een klein stukje de andere kant op en is het eindresultaat een rechte bloemstengel.

Water geven aan de Amaryllis in wax

Moet je een Amaryllis in wax water geven? Daar kunnen we kort over zijn: nee. De bol van deze bloem is speciaal gekweekt zodat al het benodigde vocht al in de bol is opgeslagen. Dit type Amaryllis bol is dan ook anders dan de Amaryllis die je buiten kunt planten. Het voelt misschien wat vreemd om geen water te geven, maar het is echt niet nodig. Sterker nog: water zorgt er enkel voor dat de bol gaat rotten.

=> Andere soorten Amaryllis moet je wel water geven

Voeding

Hetzelfde geldt voor voeding geven: niet doen. In de Amaryllis wax bol zitten alle voedingsstoffen die ze nodig heeft om uit te kunnen groeien.

Waarom bloeit de Amaryllis in wax niet?

Jouw wax Amaryllis bol groeit wel, maar bloeit niet. Waarom? Dat heeft meestal te maken met een tekort aan licht. De wax Amaryllis heeft veel daglicht nodig. Meestal heb je deze binnen staan met kerst en is het winter. Je moet de bol dus een beetje in de maling nemen zodat ze “denkt” dat het lente is. Zorg dus voor voldoende licht op de standplaats.

Daarnaast moet de temperatuur altijd boven de 15 graden liggen, maar het liefst hoger. Zo stimuleer je de Amaryllis in wax om te gaan bloeien.

wax Amaryllis bol

Amaryllis overhouden

Is de Amaryllis in wax uitgebloeid? Een veelgehoorde term is het overhouden. Dat betekent feitelijk de bol op de juiste manier behandelen zodat ze later weer opnieuw gaat bloeien. Meestal zijn de wax bollen niet geschikt om over te houden.

Hoe werkt een Amaryllis in wax?

Het is een bijzonder gezicht: zo’n bol in wax. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit wordt gedaan. Ten eerste worden deze Amaryllis bollen speciaal gekweekt voor de verkoop in wax. Het is namelijk belangrijk dat ze alle voedingsstoffen in de bol hebben zitten die ze straks nodig hebben: er kan niks meer bij worden gegeven. Ook is de afmeting van de bol belangrijk.

De wax die op de bol wordt aangebracht moet op precies de juiste temperatuur zijn. Zou de wax te warm zijn, dan wordt de bol beschadigd en zal ze nooit meer gaan groeien of bloeien. Zou de wax te koud zijn, dan sluit deze niet goed om de bol heen.

Amaryllis bloeitijd

De bloeitijd van een Amaryllis is afhankelijk van een aantal factoren. Vaak wordt gedacht dat de bloeitijd altijd rond kerst is. Dat is enkel zo omdat de Amaryllis op die manier is gekweekt. Je kunt de Amaryllis bloeitijd juist zelf bepalen: of dit nu in juni is of tijdens de kerst. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Amaryllis bloeitijd

Amaryllis bloeitijd: hoe werkt dit?

De bol van een Amaryllis bevat alle ingrediënten om uit te lopen met bladeren en een steel. Zodra deze erop zitten kan de bol aan de volgende fase beginnen: de bloei. De bol van de Amaryllis heeft ongeveer 2 maanden nodig vanaf het moment dat ze begint te groeien tot het moment dat er een bloem op zit. Daarna bloeit de Amaryllis ongeveer 4 tot 8 weken. Daar zit een groot verschil tussen omdat de bloeitijd varieert per soort.

Het maakt overigens niet uit of je een Amaryllis bol op schaal of een Amaryllis in wax hebt, voor alle soorten geldt dezelfde informatie.

Het moment van uitlopen van de bol bepaalt dus de bloeitijd. Deze bollen worden vaak cadeau gedaan rond kerst. Er zit dan al een kleine stengel op. Dit betekent dat de bol ergens rond oktober of november is “geactiveerd”. Dat kan de kweker doen door de bol te laten “denken” dat het lente is: door de Amaryllis voldoende licht en warmte te geven. Ze gaat dan uitlopen en de bloeitijd is ongeveer 2 maanden later.

Amaryllis bloeit in juni

Vaak hebben we deze bollen dus binnen staan, rond de kerstperiode. Ze worden dan zo gekweekt dat de bloeitijd rond kerst is. Als de je Amaryllis buiten zou planten is de bloeitijd in juni. Dan volgt de bol het normale ritme: in de lente worden de dagen langer en warmer. Net zoals veel planten komt ook de Amaryllis dan op. Na ongeveer 2 maanden is de bloeitijd: in juni dus. Onthoud wel dat je een Amaryllis pas kunt planten na de laatste vorst.

Amaryllis bloeit niet?

De bloeitijd is al geweest, maar de Amaryllis bloeit niet. Wat is er aan de hand? Als de Amaryllis alleen blad heeft en geen bloem is er vaak een probleem met de temperatuur. Zorg ervoor dat de plant op een plekje staat waar de temperatuur constant op kamertemperatuur is. Vermijd dus een plekje waar de Amaryllis last heeft van de tocht. Ook direct naast een raam kan vaak te koud zijn omdat er (vooral in de nacht) veel kou door het glas kan komen.

Als de temperatuur en hoeveelheid licht voldoende zijn, maar de Amaryllis bloeit niet, is er een probleem met de voedingsstoffen. Geef je de Amaryllis regelmatig water? De grond rondom de bol mag altijd licht vochtig zijn. Ook is het goed om haar af en toe een beetje plantenvoeding te geven. De energie in de voeding heeft de bol nodig om te kunnen bloeien.

Amaryllis bladeren afknippen

Nadat de bloei is geweest kun je de Amaryllis bloemen afknippen. Knip enkel de bloemen af, niet het blad. Daarna kun je gaan beginnen aan de Amaryllis bol overhouden.

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe lang bloeit een Amaryllis?

De bloeitijd van de Amaryllis hangt af van de soort, maar ligt tussen de drie en zes weken.

Wat is de botanische naam van deze planten?

We noemen deze planten “Amaryllis”, maar dat is niet correct. De botanische naam van deze plantenfamilie is Hippeastrum en omvat zo’n 75 soorten. De reden waarom we ze nu “Amaryllis” noemen is niet helemaal duidelijk.

Waar komt de Amaryllis vandaan?

De plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Daar groeien de planten onder warme omstandigheden. Heel anders dan hier dus. Het is dus zaak om de verzorging van de plant zo goed mogelijk af te stemmen op de natuurlijke habitat. Vanaf het einde van de 18e eeuw begon men met het kweken voor de sierteelt. De reden is duidelijk: de prachtige Amaryllis bloem.

Amaryllis samenvatting

Botanische naamHippeastrum
Ook bekend alsAmaryllis
Originele habitatZuid-Amerika
FamilieAmaryllidaceae
Aantal soorten bekend75
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden

Inhoudsopgave: