Amaryllis overhouden

Amaryllis overhouden

Hoe moet je een Amaryllis overhouden na de bloei? De juiste aanpak daarvoor lees je op deze pagina. Het is belangrijk het overhouden goed aan te pakken: alleen met de juiste manier kun je de Amaryllis aan een tweede bloei laten beginnen.

Een Amaryllis overhouden kan in pot of als droge bol. Beide methodes lees je op deze pagina. Onderaan de pagina staat een antwoord op veel gestelde vragen over dit onderwerp.

Amaryllis overhouden
Een Amaryllis overhouden kan op meerdere manieren

Amaryllis overhouden in pot

Stap 1: afsnijden

De bloem van de Amaryllis kan enkele weken bloeien. Daarna wordt duidelijk dat de pracht er langzaam vanaf gaat. Er worden stukjes bruin en de bloem gaat wat hangen. Zodra je hem niet meer mooi vindt kun je de uitgebloeide Amaryllis overhouden. De eerste stap is het afsnijden van de steel waar de bloem op groeit. Deze steel mag je tot een paar centimeter boven de bol afsnijden. Let erop dat je geen blad wegsnoeit, enkel de steel. Ontsmet van te voren de schaar, dit voorkomt infecties aan de Amaryllis.

=> Meer informatie over de Amaryllis bloeitijd

Stap 2: bladeren groeien

De Amaryllis overhouden kost de bol enorm veel energie. Die energie wordt verkregen uit de bladeren. Daarom is het zo belangrijk deze te laten zitten. Daarnaast zie je dat er de komende periode nieuwe bladeren aan de Amaryllis groeien. Ondersteun dit proces door regelmatig water te geven. De potgrond mag altijd licht vochtig aanvoelen, nooit uitgedroogd of drijfnat. Daarnaast ga je nu ook plantenvoeding geven. Normale kamerplantenvoeding is prima. Geef dit iedere 4 weken.

Stap 3: de koude periode

Na ongeveer 6 maanden zo door te gaan is het tijd voor de koude periode. De Amaryllis heeft nu flink wat bladeren aangemaakt en energie opgebouwd. Deze bladeren laat je zitten. Plaats de pot met Amaryllis op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in een schuur. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden is ideaal. Daar mag ze zo’n 8 weken blijven staan.

Stap 4: opnieuw laten bloeien

De laatste stap van de Amaryllis overhouden is het opnieuw tot bloei laten komen. Na 8 weken kou mag je haar weer naar de kamer verplaatsen. Verwijder de bladeren zodat enkel de bol overblijft. Na enkele weken zie je de eerste groei ontstaan. Dan is het ook tijd om haar weer water te gaan geven. Lees daarvoor alles op de pagina over Amaryllis water geven.

Zet haar op een lichte en warme standplaats. Je zult zien dat ze na ongeveer 2 maanden weer tot bloei komt!

Amaryllis bol overhouden

Je kunt er ook voor kiezen om de Amaryllis als droge bol over te houden. Dit is handig als je geen plek hebt om een Amaryllis met pot te bewaren of als je de Amaryllis wilde verpotten voor komend jaar. Volg de volgende stappen:

  • Na de bloei moet je de bloemstengel afsnijden tot vlak boven de bol. De bladeren laat je zitten.
  • Laat de Amaryllis verder groeien: je zult zien dat ze alleen nog maar nieuwe bladeren aanmaakt. Deze bladeren zorgen voor de energie die de Amaryllis nodig heeft om straks opnieuw tot bloei te komen.
  • Laat de Amaryllis zo 6 maanden doorgroeien. Haal de bladeren er dan vanaf en haal de bol uit de pot.
  • Wil je dat de Amaryllis volgend jaar kleiner wordt? Kort dan de wortels wat in. Anders kun je ze zo laten.
  • De Amaryllis bol op een droge en koele plaats bewaren voor ongeveer 2 maanden. Idealiter is de temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Denk hierbij aan een schuur of garage.
  • Na deze koele periode kun je de bol weer gaan planten. Tips voor een Amaryllis planten.
  • Met de juiste verzorging zal de bol na ongeveer 2 maanden weer tot bloei komen.

Amaryllis overhouden: veel gestelde vragen en problemen

Kan ik een Amaryllis in wax overhouden?

Het schijnt te kunnen, maar wordt niet aangeraden. De Amaryllis in wax is een speciaal gekweekte soort en is eigenlijk niet geschikt voor overhouden. Sommigen proberen het toch, met wisselend succes. De eerste stap is het verwijderen van de waxlaag, anders kan de bol niet verder groeien. Dit is een lastig klusje omdat de wax aan de bol zit. Lukt het toch, dan kun je met de kale bol de bovenstaande stappen volgen.

Waarom een Amaryllis overhouden?

De Amaryllis kan lang en mooi bloeien. Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je haar in huis hebt gehaald (of hebt gekregen). Na de bloei gooien sommigen de Amaryllis weg, maar dat is zonde! Als je direct na de bloei aan het overhouden begint, kun je er later nog een keer plezier van hebben. Je kunt er zelfs voor zorgen dat de Amaryllis de volgende keer nog groter wordt en nog uitbundiger bloeit.

Wat doe ik met de wortels bij een Amaryllis overhouden?

Je hebt hierbij twee opties:

  1. De Amaryllis overhouden in pot houdt in dat je niks met de wortels kunt doen. Ze zitten immers in de aarde.
  2. De Amaryllis overhouden als bol betekent dat je bij de wortels kunt. Ook nu heb je twee opties. Als je de Amaryllis volgens jaar kleiner terug wilt laten komen moet je de wortels wat inkorten. Als je de wortels zo laat zal de Amaryllis volgend jaar groter terugkomen.

Wat betekent een Amaryllis overwinteren?

Soms hoor je de term “overwinteren”. Feitelijk betekent dat hetzelfde als “overhouden”. De term “overwinteren” wordt meestal gebruikt voor planten die buiten bloeien, tijdens de lente en zomer. Om ze volgend jaar weer opnieuw te laten bloeien moeten ze worden overwinterd, anders gaan ze dood. De aanpak van een Amaryllis overhouden is precies hetzelfde: opnieuw tot bloei brengen. Omdat we de Amaryllis meestal in de winter laten bloeien noemen we het nu geen overwinteren, maar overhouden.

Inhoudsopgave: