Amaryllis planten

Amaryllis planten

Ga je een Amaryllis planten? Lees dan de tips op deze pagina eerst goed door. Een goed begin is het halve werk. Met deze informatie kun je direct van start om de Amaryllis te planten en daarna natuurlijk te laten bloeien.

Amaryllis planten

Wanneer Amaryllis planten?

Wanneer je een Amaryllis moet planten hangt er vanaf: wanneer moet ze gaan bloeien? We gaan er vanuit dat je de Amaryllis binnen hebt staan (meer informatie op de pagina over Amaryllis buiten). De bol heeft ongeveer 2 maanden nodig om van bol tot bloei te komen. Meestal willen we de Amaryllis bloeiend hebben rond de kerst. Het is dan dus belangrijk ze rond half oktober te planten. Om ze vervolgens binnen die periode tot bloei te krijgen vraagt om de juiste verzorging. Lees daarover alles op de pagina over Amaryllis verzorgen.

Wanneer Amaryllis planten?

Een Amaryllis planten kan direct na aankoop van de bol (of nadat je hem hebt gekregen natuurlijk). Wil je de Amaryllis nog niet direct planten, maar op een later moment? Bewaar de bol dan op een koele en donkere plek. Zo blijft de bol behouden zonder dat deze begint met uitlopen.

Houd er rekening mee dat een Amaryllis ongeveer 2 maanden na het planten gaat bloeien. Een Amaryllis planten kun je dus goed timen. Wil je haar in december laten bloeien? Dan moet je in oktober gaan planten.

Hoe Amaryllis planten?

In welke pot?

De pot moet flink ruimer zijn dan de bol zelf. Het is slim om een pot van steen of beton te gebruiken. Deze zijn zwaarder dan plastic potten. Een bloeiende Amaryllis is zwaar aan de bovenkant. Door een zware pot blijft het zwaartepunt onderin en voorkom je dat de Amaryllis omvalt.

Daarnaast moet de pot gaten in de bodem hebben. Zo kan overtollig water weglopen en gaat de Amaryllis bol niet rotten. Meer tips over dit onderwerp staan op de pagina over Amaryllis water geven.

De Amaryllis planten

Vul de pot met potgrond. Een normale of universele potgrond is prima. Graaf een gat van ongeveer 2/3 van de bol en plaats deze in het gat. Planten gebeurt met de wortels naar beneden en de smalle kant naar boven.

Het is de bedoeling dat de Amaryllis bol ongeveer 1/3 boven de grond uit blijft steken. Druk de aarde rondom de bol zachtjes aan. De grond moet contact maken met de bol, maar niet helemaal strak zijn aangestampt.

Na het Amaryllis planten

Zet de bol weg op een mooie standplaats met veel indirect licht. Vermijd hierbij de volle zon omdat deze de plant kan verbranden. Als je een standplaats hebt met wat ochtendzon is dat prima: de zon is dan nog niet zo sterk. Na ongeveer een week zie je de eerste groei ontstaan. Gebeurt er dan nog niks? Zet de Amaryllis dan op een plekje met meer licht. Ook kan het zijn dat ze te koud staat. Zorg dat ze niet in de buurt van tocht of airco staat.

=> ook na de bloeitijd van de Amaryllis plezier van deze plant? Bekijk dan de tips om over een Amaryllis bol overhouden.

Inhoudsopgave: