Amaryllis water geven

Amaryllis water geven

Moet je een Amaryllis water geven? Dat hangt af van de manier waarop je haar laat groeien. De manier van water geven verschilt per manier. Op deze pagina lees je achtereenvolgens over een Amaryllis water geven: in pot, in wax, als snijbloem en in een kerststuk. Op zoek naar algemene tips? Lees dan onze pagina over Amaryllis verzorging.

Amaryllis water geven

Amaryllis water geven als bol in een pot

Veel liefhebbers van de Amaryllis hebben de bol in een pot met aarde staan. Hoe vaak en hoe veel een Amaryllis bol water geven is afhankelijk van de fase waar de plant zich in bevindt. Het kan zijn dat je de bol al in een pot hebt gekregen, lees anders eerst onze tips voor een Amaryllis planten. Het belangrijkste om in gedachte te houden bij het water geven: enkel naar behoefte van de Amaryllis.

Wat houdt dit nu precies in? Een Amaryllis die net in de aarde is gezet vertoont nog geen enkele vorm van groei. Pas na enkele weken ontstaan de eerste blaadjes aan de bovenkant. Het maakt dus niet uit of je niet weet wanneer de bol is gepland, zodra je de eerste groei ziet begin je ook met water geven. Geef de Amaryllis in het begin kleine beetjes water. Naarmate de groei sterker wordt geef je steeds iets meer water.

Naar behoefte water geven betekent dat je de grond eerst licht laat opdrogen voordat je de Amaryllis opnieuw water geeft. Licht opdrogen is niet volledig uit laten drogen, maar ook niet drijfnat houden. Zorg ook altijd voor gaten in de bodem van de pot, zo kan overtollig water weglopen. Zou je dit niet doen, dan blijft er een laag water in de pot staan en gaat de Amaryllis rotten.

Na de bloei is er een ander systeem van water geven. Lees daarover op de pagina over de Amaryllis overhouden na de bloei.

Amaryllis water geven als bol in wax

Amaryllis in wax water geven hoeft niet. De bol bevat al het vocht en voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en bloeien. Ga ook niet proberen om er toch water in te gieten, want dit gaat enkel rotten. Heb er vertrouwen in dat het goed komt. Een Amaryllis in wax wordt niet voor niets een “droogbloeier” genoemd.

Amaryllis water geven als snijbloem

Heb je de Amaryllis in een vaas staan? Dan is het belangrijk om water te geven totdat het onderste gedeelte van de stengel onder water staat. Via dit onderste gedeelte neemt de Amaryllis water op. Toch is het zaak om het water tot hoger aan te vullen, zeker nadat je ze net in water hebt gezet. Je gaat merken dat de Amaryllis de eerste dagen veel water verbruikt. De bloem zuigt zich als het ware vol.

Na enkele dagen zal de bloem overgaan op een wat rustiger tempo. Dan zorg je er voor dat er constant een laagje water in de vaas staat. Ververs het water om de paar dagen. Na enkele dagen kan het water al troebel worden en dit is slecht voor de Amaryllis. Voorkom dit en ververs het water op tijd.

Gebruik je warm of koud water voor een Amaryllis in vaas? Altijd koud water!

Amaryllis in kerststuk water geven

Een Amaryllis kan soms worden gebruikt in een kerststukje. In dat geval is het zaak om de bloemen zich voor gebruik vol te laten zuigen met water. Zet ze daarvoor in een vaas met water. Daarna kun je het oase van het kerststukje licht vochtig houden. Dit doe je door het regelmatig te benevelen met een plantenspuit

Inhoudsopgave: