Aphelandra Squarrosa

Aphelandra Squarrosa

Op zoek naar een opvallende kamerplant? De Aphelandra Squarrosa valt meteen op door de mooie witte strepen op het blad: het wordt dan ook niet voor niets de Zebraplant genoemd. En daar komt ook nog eens bij dat deze plant mooie gele bloemen gaat produceren die mooi afsteken tegen het groen. Een mooie uitstraling in huis is gegarandeerd met deze bijzondere aanwinst.

Om optimaal te kunnen genieten van deze prachtige plant is de juiste verzorging nodig. Wat is de favoriete standplaats van deze plant en hoe zorg je ervoor dat je ieder jaar opnieuw weer die mooie gele bloemen kunt verwelkomen? Hier vertellen we je graag meer over de verzorging van de Aphelandra Squarrosa.

Aphelandra Squarrosa
Aphelandra Squarrosa

Aphelandra Squarrosa verzorging

Wat moet je weten over de Aphelandra Squarrosa? Deze plant heeft een vrij sterke stam en oogt daardoor ook krachtig en sterk, maar je geniet alleen lang van je nieuwe groene vriend als je deze ook goed verzorgt. Lees daarom alle informatie over deze plant: van water geven tot voeding en snoeien.

Water geven

Water geven is het meest belangrijke maar ook het meest lastig onderdeel van een kamerplant verzorgen. Bij de Aphelandra Squarrosa is het belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft. Je moet wel voorkomen dat er een laag water onder in de pot gaat vormen. Houd dit dan ook altijd in de gaten.

Water geven kan voor wat uitdaging zorgen, omdat de plant ook niet volledig uit mag drogen. Je moet dan ook de goede balans zien te vinden in de juiste hoeveelheid water. In het voorjaar en de zomer zal de plant meer water nodig hebben dan in de winter: pas hier ook de hoeveelheid water op aan. Gebruik ook het liefst regenwater in plaats van kraanwater: dit heeft een positief effect op de plant.

Aphelandra Squarrosa verzorging
Verzorging van de Aphelandra Squarrosa vraagt wat aandacht, maar is prima te doen

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is erg belangrijk voor de Aphelandra Squarrosa. Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en dit kun je dan ook creëren door de plant regelmatig te besproeien met water uit de plantenspuit. Heeft jouw plant bloemen? Besproei de plant dan niet, omdat de bloemen hierdoor kunnen gaan rotten.

Er zijn ook kamerplanten die beter tegen een lage luchtvochtigheid kunnen. Dat is handig als je bijvoorbeeld minder vaak thuis bent. Op dit gebied is onder andere de Sanseveria een makkelijke kamerplant, maar ook de Dracaena heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig.

Standplaats

Wat is de ideale standplaats van de Aphelandra Squarrosa? Het liefst staat deze plant het hele jaar door op een warme plek in huis. Je maakt deze plant heel blij met genoeg licht, maar direct zonlicht kun je beter vermijden. De plant mag niet op de tocht staan en de temperatuur mag niet onder de 16 graden komen. Dit is in de zomer goed te realiseren. In de winter mag deze plant wel iets koeler staan, maar probeer nog steeds de grens van 16 graden aan te houden. Je zult vanzelf merken als de plant niet op de juiste plek staat in huis: je zult dan merken dat de bladeren gaan uitvallen. Dan is het tijd om de plant op een andere plek te zetten.

Aphelandra Squarrosa Dania
Aphelandra Squarrosa Dania

Voeding

Je doet er goed aan om de plant in de lente en zomer iedere 2 weken plantenvoeding te geven. Dit dien je tegelijk toe met het water. Voeding voor bloeiende planten is hierbij de beste keuze, omdat je hiermee de plant nog meer stimuleert om mooie bloemen voort te brengen. Verder zijn licht en water de belangrijkste bronnen voor jouw plant om volop te gaan groeien.

Snoeien

Je hoeft de Aphelandra Squarrosa in principe niet te snoeien. Wel kun je lelijk geworden bladeren of dode bloemen uit de plant knippen. Verder kun je de plant gewoon zijn gang laten gaan: hij zal uit zichzelf niet enorm groot gaan worden, waardoor snoeien niet nodig is.

Pot en verpotten

Koop je een nieuwe Aphelandra Squarrosa? Dan is het altijd aan te raden om de plant te verpotten vanaf de kweekpot naar een grotere pot. Zorg ervoor dat deze pot ongeveer een maat groter is. Heb je al een Aphelandra Squarrosa en vraag je je af of je deze in een grotere pot moet verplaatsen? Dit kun je doen als dit nodig is. Als de plant krapper in de pot gaat zitten kun je kiezen voor een grotere potmaat.

Als het gaat om verpotten, is het goed om te weten dat je de Aphelandra Squarrosa in ieder geval ongeveer eens of twee keer per jaar voorziet van een nieuwe laag potgrond. Kies bij voorkeur een humusrijke potgrond. Humusrijke potgrond heeft een sponsachtige structuur en houdt veel water vast. Hierdoor voorkom je dat je jouw plant teveel water geeft en dat er onderin de pot een laag water komt te staan.

Bloemen van de Aphelandra Squarrosa

De Aphelandra Squarrosa brengt prachtige gele bloemen voort die mooi afsteken tegen het groen en wit van de bladeren. De bloemen ontstaan tijdens de 6-weken durende bloei: hier hoef je zelf niets voor te doen. De bloemen komen zelf uit de aar tevoorschijn en geven jouw plant een totaal nieuwe uitstraling. Na verloop van tijd bloeien de bloemen uit en kun je ze wegknippen.

bloem van de Aphelandra Squarrosa
Bloem van de Aphelandra Squarrosa

Natuurlijke habitat

De Aphelandra Squarrosa komt van oorsprong uit tropisch en subtropisch Amerika en zijn in ons land dan ook perfect als kamerplant onder de juiste temperaturen. Dit is dan ook de reden dat de plant het goed doet in warme en lichte ruimtes. In december heeft de plant een rustperiode nodig van ongeveer 4 tot 5 weken. De groei van de plant staat dan eigenlijk volledig stil en je plant heeft dan ook geen water nodig. Maak je geen zorgen: jouw plant zal vanzelf weer gaan opbloeien als de rustperiode voorbij is.

Optimaal genieten van de Aphelandra Squarrosa

De mooie Aphelandra Squarrosa is een prachtige kamerplant die, onder de juiste omstandigheden, jouw woning helemaal kan opfleuren. Niet alleen vanwege de mooie witte nerven in het groene blad, maar ook vanwege de mooie gele bladeren die de plant gaat voortbrengen. De juiste verzorging is belangrijk, maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat jouw plant je gaat belonen met een prachtige uitstraling in huis!

Aphelandra Squarrosa samenvatting

Botanische naamAphelandra Squarrosa Dania
Oorspronkelijke habitatTropisch Zuid-Amerika
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond niet uit laten drogen
BladkleurDonkergroen met witte strepen
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: