De Bacopa

De bacopa is een prachtige plant die al jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt wordt en veel verschillende voordelen kan bieden aan zowel lichaam als geest. Maar deze plant kun je zelf natuurlijk ook makkelijk in je tuin planten en laten groeien. Het is een plant die er daarnaast ook nog eens mooi uitziet en kleur toevoegt in de tuin. Of kun je hem ook binnen neerzetten?  We gaan je alles vertellen over de voordelen van de bacopa, hoe je hem moet verzorgen en waar je hem kunt planten!

Alles over de bacopa

Het is een eenjarige zomerbloeier die flink opvalt in de tuin. Hij heeft een waterval aan bloemetjes als je hem in een mooie bloempot zet of laat hem in de border groeien als bodembedekker. Zo is hij bijvoorbeeld mooi te combineren of als alternatief te gebruiken voor de lobularia maritima- (alyssum). De lobularia maritima (alyssum) is een vergelijkbare bodembedekker die ook mooie witte bloemetjes heeft. Zo zorgen deze twee planten samen voor een prachtig aanzicht aan bloemetjes in de tuin.

De bacopa is een opvallende verschijning in de zomermaanden, aangezien hij rijkelijk bloeit met zijn witte, blauwe of roze kleine bloemetjes. Hij heeft een lange bloeiperiode. Vaak begint hij met bloeien in de zomer, maar in het najaar zijn er ook vaak nog wat bloemen zichtbaar. Hij houdt ervan om in de zon te staan, maar ook in halfschaduw groeit hij goed. Zorg er wel voor dat hij altijd in een licht vochtige grond staat, anders verliest hij zijn vitaliteit en zal hij minder bloemen kunnen groeien.

Bacopa2
Home Gardening- A woman is tending flowers at home

De bacopa combineren

De bacopa is op zichzelf al een plant die zeer rijkelijk bloeit. Dit maakt het dan ook een perfecte plant om samen met andere planten te combineren. Zo kun je hem bijvoorbeeld mooi in een pot planten met een lobelia of een scaevola. In een pot zullen ze allemaal op dezelfde manier over de rand heen groeien. Zo zorg je echt voor een regen van mooie bloemen.

Ook hebben de lobelia, scaevola en bacopa verschillende kleuren bloemen, waardoor je er een nog mooier en vrolijker tafereel van kunt maken. Ze hebben alle 3 ook dezelfde verzorging nodig en houden van een licht vochtige grond. Een prachtige combinatie voor in de tuin dus!

Bacopa3
Detailed capture of a bee harvesting nectar from the flowers of Sutera Cordata, also known as Bacopa.

De bacopa en geneeskunde

De bacopa is een vette plant die al meer dan 3000 jaar in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde wordt gebruikt. De bladeren bevatten meerdere actieve stoffen zoals: alkaloïden, triterpenische saponosiden waaronder bacoside A en B. Deze stoffen kunnen een gunstige invloed hebben op de cognitieve functies. De bacopa wordt dan ook niet vaak genoemd in het rijtje van superfoods.

Naast de bovenstaande actieve stoffen bevat de bacopa ook nog verschillende vitamines. Zo is hij rijk aan vitamine A, E en K en bevat hij ook mineralen zoals natrium, magnesium en mangaan. Het is dan ook niet zo gek dat bacopa vaak wordt verwerkt in voedingssupplementen.

Bacopa4
Ornamental bacopa or Sutera cordata (Chaenostoma cordatum) in pots. Ornamental plant with small white flowers and creeping stems

Voordelen bacopa

Door de actieve stoffen die de bacopa bevat, wordt het ook in de geneeskunde gebruikt. Zo kan het een gunstig effect hebben op bijvoorbeeld het korte- en langetermijngeheugen. De plant bevat veel antioxidanten. Deze helpen vrije radicalen te bestrijden. Ze houden deze vrije radicalen gevangen, waardoor de oxidatieve stress die cellen kunnen beschadigen, wordt verminderd. Het heeft daardoor een neuroprotectieve werking.

De bladeren van de bacopa kunnen ook gebruikt worden om de neuronale plasticiteit te verbeteren. In hypothese zou de bacopa dan ook goed ingezet kunnen worden bij neurodegeneratieve ziekten. Ook kan het aanbevolen worden als je last hebt van je spijsvertering. De bladeren van de bacopa kunnen dan ook breed ingezet worden en veel verschillende voordelen bieden.

Verder kan de bacopa helpen stress te verlichten of te voorkomen, cognitieve functies ondersteunen, intellectuele prestaties en je concentratie bevorderen en je geheugen stimuleren. Om deze redenen wordt deze plant dan ook het meeste verwerkt in verschillende supplementen.

Hoe kun je bacopa gebruiken?

Om de voordelen van bacopa te ervaren, zijn er verschillende manier om het tot je te nemen. De meest gangbare manier is in de vorm van een supplement, maar dit is zeker niet de enige manier. Ook kun je kiezen voor bacopa sap of extract, kruidenthee zetten van de gedroogde bladeren of als churna. Een churna is een mengsel van ayurvedische kruiden poeders en mineralen.

Ook kan er van de bacopa plant een olie gemaakt worden. Deze olie neem je niet in, maar kun je gebruiken voor je haar of op je huid. De voedende olie zal kunnen bijdragen aan het hydrateren van je huid of haar, maar zal het ook kunnen kalmeren. Zo heb je zelf veel keuze hoe je bacopa het liefst wilt gebruiken.

Bacopa5
Sutera cordata (Chaenostoma cordatum) or ornamental bacopa ornamental plant with small white flowers and creeping drooping stems

De bacopa als kamerplant

De bacopa wordt over het algemeen buiten gepland en zal in de zomer gaan bloeien. Een vergelijkbare kamerplant is de ludisia, ook wel beter bekend als de jewel orchid. De ludisia houdt net als de bacopa van een plek met veel indirect zonlicht en zal ook kleine witte bloemetjes kunnen groeien. Dit maakt het een goed alternatief voor als je een vergelijkbare plant als de bacopa binnen wilt hebben.

Soms kan het alleen lang duren voordat de ludisia de witte bloemetjes gaat groeien. Gelukkig heeft de ludisia ook bijzondere bladeren. Ze hebben een lichte paarse gloed met opvallende licht roze lijnen. Zo kun je altijd van de mooie kleuren genieten, of hij nu bloeit of niet.

De bacopa kun je ook als kamerplant neerzetten. De kans is alleen aanwezig dat hij het binnen minder goed zal doen. Hij houdt van vochtige grond en ook een hoge luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in huis is daarom vaak te laag om hem goed te laten groeien. Hij zal sneller uitgedroogd raken, zijn bladeren laten hangen of minder bloemen produceren. Van oorsprong groeit hij namelijk ook in moerassige omstandigheden. Deze omstandigheden zijn zeker in huis zeer moeilijk na te bootsen. Je kunt hem dan ook beter gewoon buiten in de tuin laten groeien, waar de luchtvochtigheid wat hoger is.

Inhoudsopgave: