De Lobularia maritima, ook wel de alyssum of sneeuwtapijt genoemd, is een prachtige bodembedekker die je tuin voor 1 jaar zal sieren. De plant heeft net als de bacopa, scaevola en lobelia allemaal lieve kleine bloemetjes die de hele bodem zullen bedekken. Maar hoe kun je de Lobularia maritima het beste planten en welke verzorging heeft hij nodig? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet!
De alyssum
De alyssum plant vormt een kleed van kleine witte bloemetjes in je tuin. Daarnaast geeft de Lobularia maritima ook een heerlijke honingzoete geur af. Deze geur is redelijk sterk en zul je het hele bloeiseizoen in je tuin ruiken. Net als de bacopa, scaevola en de lobelia, komen ook op de Lobularia maritima veel bijen, vlinders en andere insecten af.
Hij groeit snel en laag en is daarom ideaal als bodembedekker voor borders, bloembedden of rotstuinen. Doordat het zo’n makkelijk plant is, is hij ook echt ideaal voor elke tuin. Zelfs als je geen groene vingers hebt, zal deze plant door je hele tuin gaan groeien.
De verzorging van de Lobularia maritima
De plant groeit erg snel en makkelijk en heeft dan ook niet veel verzorging nodig. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je deze plant makkelijk in leven houden. Hij heeft qua standplaats of verzorging verder weinig eisen. Hij zal zowel in de volle zon als in de schaduw goed groeien.
Dit maakt de plant dan ook ideaal om bijvoorbeeld onder een boom of heester te planten. Zo kun je echt een zee aan mooie witte bloemen in je tuin kweken. Als je zoveel mogelijk bloemetjes in je tuin wilt raden we je wel aan om de uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen. Dit stimuleert de nieuwe groei, wat kan zorgen voor het verlengen van de bloei van de plant.
Hoe combineer je hem in de tuin?
Omdat het zo’n makkelijke groeier is, kun je hem overal in de tuin plaatsen. Dit maakt hem ook heel makkelijk te combineren met andere planten. Zo kun je hem bijvoorbeeld met de lobelia of scaevola combineren en er een mooie mix van kleine bloemen van maken. Ook kun je hem juist in een pot zaaien met een bacopa, waardoor je verschillende soorten witte bloemen met elkaar kunt combineren als mooi stuk op tafel.
Verder wordt de Lobularia maritima niet alleen in bloembakken gezaaid, maar ook als omlijsting van je paden in de tuin is het echt een blikvanger. Hij is met zoveel gemak te kweken dat je hem eigenlijk overal waar je maar wilt in de tuin kunt zaaien en hij zal goed groeien. Dit is bijvoorbeeld ook ideaal voor een saaie hoek of onder een boom of hogere beplanting.
De Lobularia maritima zaaien
De zaden van de Lobularia maritima kun je direct in de volle grond zaaien. Het zijn losse zaden die je dun moet uitzaaien. Dit kun je vanaf half april al doen. Om het kiemproces te versnellen, kun je de zaden lichtjes aandrukken in de bodem of bedekken met een dun laagje aarde.
Waar je ze zaait maakt niet heel veel uit. De Lobularia maritima stelt geen eisen aan de grond waarin hij geplant wordt en ook kan hij goed groeien in zowel de schaduw als in de volle zon. In de volle zon zal hij wel sneller groeien en meer bloemen kunnen ontwikkelen.
Als je ze geplant hebt, zal het maar slechts een paar weken duren voordat ze gaan ontkiemen. Door de grond regelmatig water te geven en licht vochtig te houden, zul je dit proces versnellen. Ze zullen uitgroeien tot kleine plantjes van ongeveer 15 centimeter.
De Lobularia maritima is een eenjarige plant. Hij zal dan ook maar 1 jaar bloeien en je moet ze dus elk jaar opnieuw zaaien. Nu is dat over het algemeen geen probleem. De zaden zijn namelijk erg klein. 1 gram zaadjes bevat ongeveer 2500 zaden. Als je een normale zak koopt, zul je hier een flinke tijd mee vooruit kunnen.
Als je de zaden op de juiste manier, droog en donker, bewaard in de oorspronkelijke verpakking, kun je ze ongeveer 2 à 3 jaar bewaren. Kies ervoor om ze bijvoorbeeld in de garage of binnenshuis op een koele plek te bewaren. Zorg dat de verpakking goed dicht zit en dat er geen vocht bij kan komen. Dit kan ervoor zorgen dat je zaden al ontkiemen in de verpakking en dan kun je er niets meer mee. Als de zaden ouder zijn dan 3 jaar kun je nog steeds proberen te zaaien. De kiemkracht zal ondertussen wel al iets afgenomen zijn, maar met een beetje geluk zal een groot gedeelte van de zaden alsnog ontkiemen en je een prachtig tapijt aan bloemen geven.