De scaevola

De scaevola is een prachtige plant met waaierbloemen. Hij tovert zo je tuin of kamer om tot een stukje paradijs. Met zijn prachtig gekleurde bloemen voegt hij ook meteen kleur toe! We gaan je alles uitleggen over de verzorging van de scaevola, waar je hem moet plaatsen en hoe je hem mooi kunt combineren met andere planten in de tuin.

scaevola2
Blue fan flower ( Scaevola aemula ) flowers. Goodeniaceae annual plants. Blooms from April to October.

De herkomst

De scaevola komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van Zuidwest-Australië. Hij is een onderdeel van de goodeniaceae familie. Het is dan ook een van de weinige bloemen die goed groeien in een zilte omgeving. Deze soort heeft zichzelf verspreid over verschillende eilanden rondom de Stille Zuidzee. Dit zijn voornamelijk tropische gebieden. De versie die wij hier in de tuin neerzetten zijn speciaal gekweekt om beter in de koelere zomers te kunnen groeien.

Zo zal hij hier bijvoorbeeld ook de winter buiten kunnen overleven. Zolang hij geen vochtige kluit heeft, zal hij in de winter in de winterslaap gaan. Je kunt er ook voor kiezen om hem binnen neer te zetten in de winter. In dat geval kun je hem licht vochtig houden.

scaevola3
Fairy fan-flower, Scaevola aemula in blossom, horizontal composion.

Water geven

In de zomer is het belangrijk dat je de scaevola goed vochtig houdt. Vooral als het warmer is buiten moet hij echt elke dag water krijgen. Als het minder warm is buiten kun je ook weleens een dagje overslaan, maar het is belangrijk dat de kluit goed vochtig is. In de winter moet je juist het tegenovergestelde doen.  Als hij buiten blijft staan in de winter moet de kluit goed droog blijven, zodat de grond niet kan bevriezen en schade aan de plant kan aanrichten.

Geef je plant eerst een beetje water. Als de grond binnen 2 dagen droog aanvoelt, betekent dat hij meer water nodig heeft. Als je de juiste hoeveelheid water geeft, zal hij pas na 2 tot 5 dagen licht vochtig aanvoelen. Als hij na 5 dagen nog steeds nat aanvoelt, moet je juist wat minder water geven.

Als je water geeft kun je het beste de plant sproeien. Zorg wel dat je dit altijd pas na zonsondergang doet, zodat de bladeren niet kunnen verbranden. Het besproeien heeft ook een gunstig effect op de plant zelf. Zo verwijdert het stof van alle bladeren, waardoor ze beter zonlicht kunnen opnemen en nog groter zullen groeien! De bacopa houdt ook van een licht vochtige grond en de zon. Dit is dan ook waarom de bacopa en de scaevola vaak samen geplant worden in de tuin.

scaevola4
Blue fan flower ( Scaevola aemula ) flowers. Goodeniaceae annual plants. Blooms from April to October.

Standplaats in de tuin

De scaevola houdt redelijk van zonlicht, net als de bacopa, lobelia en lobularia maritima (alyssum). Ze houden er het meeste van om in een volle zon of halfschaduw te staan. Ook als je de scaevola binnen neerzet wil hij het liefst een mooi plekje dicht bij het raam, waar hij genoeg zonlicht kan opvangen. Hij groeit het beste als hij minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht krijgt per dag.

De scaevola houdt wel van een plek in de tuin waar hij niet te veel last heeft van te veel wind. Stevige wind kan namelijk makkelijk schade aanbrengen aan de bladeren. Dit zorgt er weer voor dat ze sneller afsterven. Ook zullen de bloemen sneller vallen. Een klein beetje wind vindt hij niet erg, maar je kunt hem het beste een beetje beschut neerzetten.

Hoe plant je de scaevola?

Het planten of verpotten van de scaevola is makkelijk te doen. Hij groeit namelijk als een kluit. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. De plant zal sneller groeien als de wortels de ruimte hebben. Ook kan hij beter tegen lage temperaturen en kan hij beter vocht opnemen.

Als je hem buiten wilt planten of verpotten, kun je dit het beste in de lente doen. Hij zal dan sneller herstellen en zich sneller goed wortelen in de nieuwe grond. Verpotten kan eventueel ook in de zomer, maar in het najaar en de winter raden we het zeker af. Als hij binnen staat kun je hem verpotten wanneer je wilt.

De scaevola is ook een prachtige plant om in een grote pot te planten met bijvoorbeeld de bacopa, lobelia of lobularia maritima (alyssum). Dit zijn allemaal planten met mooie kleine bloemen. Door bijvoorbeeld voor een bacopa met witte bloemen, een lobelia met roze bloemen of een lobularia maritima (alyssum) met paarse bloemen te kiezen, heb je al snel een prachtig gevulde bloempot met een regen van bloemen.

scaevola5
Blue fan flower ( Scaevola aemula ) flowers. Goodeniaceae annual plants. Blooms from April to October.

Wanneer bloeit hij?

De scaevola bloeit tussen mei en oktober. Als je een scaevola in de tuin plaatst ben je er dus van verzekerd dat je lang van de mooie bloemen kunt genieten. Je kunt deze dan bijvoorbeeld ook mooi in de tuin of in een pot combineren met de gaultheria procumbens, ook bergthee genoemd. Deze plant brengt in het najaar en de winter toch nog wat kleur in de tuin!

De gaultheria procumbens zal in juni/juli met kleine witte of lichtroze bloemen bloeien. Hierna gaan de rode besjes groeien. Hij zal altijd groen blijven. Wanneer de scaevola in oktober uitgebloeid is, zal de gaultheria procumbens de rode besjes krijgen. Deze rode besjes behoudt hij tot het voorjaar. Hierna gaat de scaevola weer bloeien, waardoor ze elkaar mooi afwisselen en je zo altijd kleur in je tuin zal hebben.

Snoeien en stekken

De bladeren van de scaevola zullen op den duur dor worden. Je kunt dan simpelweg de verdorde bladeren vlak bij de stam wegknippen. Je kunt zowel het blad als de stengel wegknippen, dit is de manier waarop de scaevola zijn stam zal vormen.

Het stekken en vermeerderen van de scaevola gaat iets moeilijker. De meeste planten kun je makkelijk stekken in water, waarna het zelf nieuwe wortels zal gaan groeien. Bij de scaevola werkt dit niet zo. Hij is alleen te vermeerderen via zaad. Dit kan erg moeilijk zijn om een volledige plant uit zaad te laten groeien. Het is een leuke uitdaging, maar mocht je echt meerdere scaevola in je tuin willen plaatsen, kun je deze beter gewoon bij het tuincentrum kopen.

Inhoudsopgave: