Krijgt jouw Bananenplant bruine bladeren? Dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Op deze pagina leggen we je precies uit hoe dat komt. Dat lees je als eerste. Daarnaast zijn er 5 mogelijke oorzaken waar bruine bladeren aan de Bananenplant wel een probleem zijn. De verschillende oorzaken, en de oplossingen, lees je verderop deze pagina.
Bruine bladeren aan de Bananenplant
In de meeste gevallen zijn de bruine bladeren geen probleem. Een Bananenplant heeft een specifieke manier van groeien. Vanuit het midden groeien nieuwe bladeren, zoals je hieronder kunt zien op de foto (of natuurlijk herkent van jouw eigen Bananenplant). De oudste bladeren worden bruin en dor. Dit begint meestal met bruine randen waarna het blad al snel volledig bruin wordt. Nadat het bruin is geworden verschrompelt het en valt het eigenlijk nauwelijks nog op.
Zolang de Bananenplant constant nieuwe bladeren aanmaakt zijn de bruine bladeren geen probleem. Als de verhouding niet goed is, lees dan verder over mogelijke oorzaken. Met de verhouding bedoelen we: veel meer bruine bladeren dan nieuwe bladeren, dan zit er iets niet goed. Als er ongeveer net zoveel nieuwe bladeren bijkomen als dat er bladeren bruin worden, dan zit je goed.
Je kunt er trouwens voor kiezen om de bruine bladeren te verwijderen. Dit hoeft niet, want het blad verschrompelt en valt uiteindelijk vanzelf af. Als je wilt kun je het bruine blad voorzichtig afknippen. Wacht dan wel totdat het bijna volledig bruin is geworden.
Wanneer zijn bruine bladeren wel een probleem?
Bruine bladeren aan de Bananenplant kunnen soms wel het symptoom zijn van een probleem. De plant heeft het dan niet naar het zin. De mogelijke oorzaken lees je hieronder.
Een te lage luchtvochtigheid
De meest voorkomende oorzaak van bruine bladeren is een te lage luchtvochtigheid. De bladeren zijn dan meestal niet volledig bruin, maar je ziet dan vooral bruine randen aan de Bananenplant. Vergeet niet dat deze plant van oorsprong afkomstig is uit de tropen. Daar is de luchtvochtigheid zeer hoog.
Alhoewel ze een zeer sterke plant is, vindt ze een lage luchtvochtigheid niet prettig. Ze groeit dan meestal nog wel prima, maar je ziet dus bruine randen aan de bladeren. Mogelijke oplossingen zijn:
- Zet de plant niet in de buurt van een radiator (deze verlaagt de luchtvochtigheid enorm)
- Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit. Als je hiervoor kraanwater gebruikt, schrik dan niet van witte vlekken op de bladeren. Dit is kalk en veeg je er gewoon weer vanaf.
- Gebruik een luchtbevochtiger. Dit heeft in principe hetzelfde effect als de plantenspuit, maar gaat vanzelf.
- Zet andere tropische planten bij elkaar. Zo profiteren ze van elkaar verdamping.
Spint
Bruine randen aan de bladeren kunnen een teken zijn van spint. Het is zeer belangrijk dat je dit probleem snel oplost om verdere verspreiding te voorkomen. Lees erover op de pagina: Bananenplant en spint.
Te veel water
Als jouw Bananenplant bruine bladeren heeft kan dit ook een teken zijn van een teveel aan water. Je kunt het eigenlijk nooit fout doen als je de vochtigheid van de aarde als uitgangspunt gebruikt. Steek een vinger in de aarde en beoordeel: is de aarde nog nat? Wacht dan nog even met water geven. Is de aarde droog? Dan kun je water geven. Zorg er ook altijd voor dat er gaten in de bodem van de pot zitten zodat overtollig water weg kan stromen.
Te weinig licht
De Bananenplant houdt wel van een zonnetje. Zorg er dan ook voor dat deze plant meerdere uren per dag direct zonlicht krijgt. Te weinig licht kan resulteren in bruine bladeren of bruine randen aan de bladeren.
Te weinig voeding
Als je deze plant al een tijdje hebt dan weet je dat ze heel snel kunnen groeien. Snelle groeiers verbruiken veel energie. Een tekort aan voeding in de bodem kan zorgen voor bruine randen of volledig bruine bladeren aan jouw Bananenplant.