Begonia Bowerae “Tiger” verzorgen

begonia bowerae

De Begonia Bowerae is vernoemd naar degene die begon met de kweek ervan: Constance Bower. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Veel mensen kennen deze Begonia als de Eyelash Begiona (Wimper Begonia) vanwege de haren op het blad die tot over de rand uitstrekken. Zoals een wimper dus! Een andere bijnaam is de Begonia Bowerae Tiger, vanwege het vlekkerige patroon op het blad.

Hoe je hem ook noemt, het is een prachtige plant en een welkome aanvulling in veel huiskamers. De Begonia Bowerae valt onder de stengelbegonia’s. Het is een soort die iets kleiner blijft met bladeren tot maximaal 8 cm breed.

begonia bowerae, bijnaam wimper begonia
Hier zie je waarom Begonia Bowerae de bijnaam “Wimperbegonia heeft”

Standplaats Begonia Bowerae

De Begonia Bowerae is een tropische plant. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, wenst een tropische plant juist geen direct zonlicht. De beste plek is dan ook in de schaduw of halfschaduw. Zo vangt de Bowerae veel licht, maar geen direct zonlicht. Een plek op de vensterbank is dus vaak niet geschikt. Kies er liever voor hem iets verder de kamer in te plaatsen. Staat de plant in bloei? Dan vereist deze meer licht. Zelfs direct zonlicht is dan juist goed.

Water geven

Een belangrijk onderdeel is de bewatering. De Begonia Tiger houdt van vocht. Geef deze 2x per week water. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan lopen, want stilstaand water bij de wortels zorgt voor wortelrot. Tussen de gietbeurten mag de bovenste laag van de aarde goed uitdrogen.

In de zomer mag de Wimper Begonia een stuk meer water krijgen. Ook dan is nog steeds belangrijk dat het overtollige water goed weg kan lopen. Doordat de grond in de zomer constant vochtig is kan dit ongewenste gasten aantrekken: vliegjes in de plant. Houd dit goed in de gaten en ga zo nodig over op bestrijding.

Luchtvochtigheid

Naast water geven is luchtvochtigheid belangrijk. De Bowarae is een tropische plant en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Veel mensen hebben deze plant in een terrarium. Ook in de huiskamer zal de plant het prima doen. Besproei de bladeren dan 1 a 2 keer per week met de plantenspuit.

Ideale temperatuur

Vanwege de afkomst van de Begonia Tiger zou je verwachten dat ons land te koud is. Toch doet hij het prima tussen temperaturen van 15 en 30 graden. Dit maakt hem geschikt voor onze huiskamers en tropische terraria.

Potgrond

De Bogonia Bowerae stelt geen hoge eisen aan de potgrond. Kies het liefste voor een potgrond die makkelijk water doorlaat.

=> Benieuwd naar andere planten binnen deze familie? Bekijk dan eens de Begonia Tamaya.

Bemesting / voeding

Geef 1x per week een beetje kamerplantenvoeding voor optimale verzorging van jouw Begonia Bowerae. Als deze in bloei staat kan de plant een beetje extra voeding gebruiken. De bloemen kosten hem namelijk erg veel energie!

Bloemen verwijderen

De Begonia Bowerae is een bladvariant en deze kan bloemen krijgen. De bloemen zijn een stuk kleiner dan bij de bloembegonia. Als je wilt kun je de bloemen verwijderen. Ze kosten de plant namelijk een hoop energie.

bloemen Begonia bowerae Tiger
De Begonia Bowerae in bloei!

Wanneer verpotten?

Verpotten kan het beste in het voorjaar. Dan groeien de wortels het snelste omdat de plant in ontwikkeling is. Zorg dat de Begonia altijd verhuist naar een pot die 20% groter is.

Is de Begonia Bowerae giftig?

Ja! Het sap van de Begonia is giftig. Ook kan het sap van de plant irriteren wanneer het in aanraking komt met een wondje of erg droge handen. Zorg dus dat de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft.

Veel voorkomende problemen

Begonia Boweri heeft meeldauw

De Begonia is helaas erg gevoelig voor meeldauw. Gelukkig is dit goed te voorkomen en te bestrijden.

Bladeren Begonia Bowerae krijgen gele / bruine randen

Als de bladeren van de Begonia Bowerae bruine of gele randen krijgen, dan is dit vaak een teken van teveel water. Hetzelfde geldt bruine of gele vlekken, Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond uitdroogt voordat je opnieuw water geeft. Ook is het belangrijk dat water kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan.

De bladeren van mijn Begonia vallen uit

Dit is vaak een teken van te veel water. Zoals hierboven beschreven is het belangrijk dat de grond tussen de gietbeurten helemaal opdroogt.

Kun je deze plant stekken?

Jazeker! Lees erover op onze pagina over Begonia stekken.

Uiteinden bladeren drogen uit

Als de uiteinden van de bladeren uitdrogen, is dat vaak een teken van een te lage luchtvochtigheid. Besproei de Begonia Bowerae een paar keer per week met de plantenspuit. Zorgt er daarnaast voor dat de plant niet in de buurt van een verwarming staat. Je zult zien dat deze week opknapt!

Samenvatting

NaamBegonia Bowerae
Ook bekend alsBegonia Boweri, Wimper Begonia, Begonia Tiger
StandplaatsLicht, geen directe zon
WaterNormaal

Inhoudsopgave: