Begonia stekken in 3 simpele stappen

begonia stekken

Hoe kun je een Begonia stekken? Na het lezen van de stappen op deze pagina weet je het antwoord op deze vraag. Het is overigens niet heel ingewikkeld, maar je moet wel even weten wat je moet doen.

Op de foto’s zie je overigens de Begonia Bowerae. Die hebben we genomen als model, maar je kunt iedere blad Begonia stekken op deze manier. Een uitzondering is bijvoorbeeld die bijzondere Begonia op stam, hoe je die kunt stekken lees je op de pagina over de Begonia Tamaya.

begonia stekken

Begonia stekken op water: de voorbereiding

Een Begonia vermeerderen begint met een goede voorbereiding. Dat betekent: een schone schaar, ontsmet met een alcoholdoekje. Doe je dit niet, dan heb je kans op infecties aan de moederplant.

Ten tweede is het natuurlijk belangrijk dat de Begonia groot genoeg is om te stekken. Er moet een mooie stengel aan zitten die we kunnen afknippen. Hieronder op de foto zie je een Begonia met een stengel die groot genoeg is om te stekken.

begonia stekken de voorbereiding
Deze Begonia heeft een stengel die flink lang is geworden. Die kunnen we stekken!

Stap 1

Nu je hebt geconcludeerd dat de Begonia klaar is om te vermeerderen knip je een stuk van de stengel af. Zorg ervoor dat deze een centimeter of 5 is met een paar blaadjes. Hieronder op de foto zie je een prima lengte voor een stek.

begonia stekken stap 1: het afknippen

Stap 2

Haal de onderste blaadjes van de Begonia stekken af. De reden hiervoor is dat het gedeelte zonder blaadjes in het water komt. Je wilt geen blad in het water want dit kan gaan rotten. Er moeten bovenop het stekje nog wel een paar blaadjes zitten.

Begonia stekken stap 2: blaadjes eraf

Stap 3

Zet de stek in water. Nogmaals: geen blaadjes onder water, alleen stengel. Zet je Begonia stekje weg op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Vervang het water af en toe, bijvoorbeeld als je ziet dat het troebel wordt. Ook zul je merken dat water verdampt, dan kun je het een beetje bijvullen.

begonia stekken op water

Na een paar dagen, tot maximaal een paar weken, ontstaan de eerste worteltjes. Als je goed kijkt kun je dat op onderstaande foto zien:

eerste worteltjes aan begonia stek

Als deze een paar centimeter zijn kun je het stekje in de aarde zetten. Houd de potgrond nog een tijdje goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging van de Begonia.

Begonia stekken met blad of stengel?

Een bladstek kan in theorie overigens ook. Als je een los blaadje van de stengel af haalt, en deze in water zet, gaat deze wortelen. Een geworteld bladstekje kan uiteindelijk uitlopers krijgen en uitgroeien tot een nieuwe Begonia.

Het punt is: dit duurt vele malen langer dan een stengelstek. Een stengel heeft al de opbouw van het plantje en punten waar nieuwe bladeren uit kunnen komen. Dus als je de keuze hebt, ga dan voor een Begonia stekken via de stengel. Er zijn ook soorten die enkel met een stengel kunnen worden gestekt. Lees er alles over op de pagina over Stippen Begonia stekken.

Inhoudsopgave: